Σύγκρουση Ζουράρι-Κοτζιά για το Σκοπιανό

Σύγκρουση Ζουράρι-Κοτζιά για το Σκοπιανό

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ διέκοψε την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών και πήρε τον λόγο με το έτσι θέλω - Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής με τη συμφωνία, είπε - «Εδώ δεν είναι Βουλή», απάντησε ο Κοτζιάς

zouraris-kotzias_main01
Νέα σύννεφα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων προκλήθηκαν μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Κώστα Ζουράρι και του Νίκου Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας Ενημέρωσης που διοργάνωσε το υπουργε΄πιο Εξωτερικών για το Σκοπιανό ζήτημα.

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις σε ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ημερίδα ο κ. Ζουράρις πήρε το λόγο από τον Νίκο Κοτζιά με το ζόρι, αφού δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

«Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το στραβό όνομα, προειδοποίησε ο Κώστας Ζουράρις, προκαλεί δυστυχίες.

Τη στιγμή που πήρε το λόγο ο κ. Ζουράρις, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν έτοιμος να κλείσει η συζήτηση.

Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τονίζοντας ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε. «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί έκταση στην αντιπαράθεση.

Κλείσιμο
Θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια «έθιξε» ο Κοτζιάς

Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς είχε αναπτύξει τις απόψεις του για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, το οποίο και χειρίστηκε. Ο υπουργός Εξωτερικών άνοιξε και... έκλεισε αμέσως θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια! Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται «τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων» και επανέλαβε το ίδιο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, λέγοντας πως «το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν μειονοτήτων».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό» και «κέρδη και για τις δύο πλευρές». «Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η συμφωνία θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων. Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων». Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της πΓΔΜ».

«Στις διεθνείς σχέσεις οι συμφωνίες δεν επιβάλλονται δια της βίας. Αυτή είναι συνταγή για αναζωπύρωση αναθεωρητισμών. Εμείς θέλουμε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, με τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο τους. Επιδιώκουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να τα διαιωνίζουμε. Και επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιθαγένειας, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ιθαγένεια και η εθνότητα είναι διακριτές έννοιες. Αν ταυτίζονταν, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι οι ομογενείς στην Αλβανία δεν είναι Έλληνες; Ή ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν ανήκει στο Γένος;», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αξιοποίησε τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να επιτύχει μια καλή συμφωνία με την πΓΔΜ. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς της γείτονος».

Και συνέχισε:
«Ο φυσικός χώρος της ανάπτυξής μας είναι τα Βαλκάνια. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει κι αυτή σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ακολουθεί μια πολιτική αδράνειας. Είναι μια δημιουργική εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που ανοίγει δρόμους για τη χώρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης