Θρίλερ ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια: Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο «όχι»

zaev_monos_arthro

Στις 8,2 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά του «όχι» από το «ναι» - Το 54,1% δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - Οι Σκοπιανοί γυρίζουν την πλάτη στον Ζάεφ, σε αντίθεση με τους Αλβανούς

Την εικόνα του απόλυτου διχασμού παρουσιάζει η κοινωνία των Σκοπίων ενόψει του άκρως κρίσιμου και σημαντικού δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί, προκειμένου ο λαός να «επικυρώσει» ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος. Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνεται μετά την παρουσίαση δημοσκόπησης, η οποία όχι μόνο αναδεικνύει τον διχασμό, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπάνω, αφού το «όχι» στη Συμφωνία προηγείται με 8 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του «ναι», με ποσοστό 54,1% έναντι 45,9% που στηρίζουν τη συμφωνία που υπέγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα που θα τεθεί, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, θα είναι πάνω-κάτω το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Πρόκειται για ένα ερώτημα που θέτει δύο ζητήματα. Από τη μία την ένταξη στους δύο μεγάλους θεσμούς και από την άλλη την «επικύρωση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, έστω και αν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει την ονομασία που συμφωνήθηκε με την ελληνική πλευρά, ήτοι το Βόρεια Μακεδονία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει σαφής αναφορά στη Συμφωνία, άρα και σε όσα έχουν γραφτεί επισήμως στα επίσημα έγγραφα.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το «ναι» στηρίζουν οι αλβανόφωνοι Σκοπιανοί, σε αντίθεση με τους σλαβόφωνους, οι οποίοι ψηφίζουν σε υψηλά ποσοστά «όχι». Η δημοσκόπηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν γίνει γνωστό το προσχέδιο της διατύπωσης του ερωτήματος, από την εταιρεία MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk.

Από την έρευνα που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 1.200 άτομα προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά. Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή σε ποσοστό 94,7%.

Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και στο συγκεκριμένο σημείο οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ το 94,7% των Αλβανών είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όμως όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.

Το 49,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, ενώ το 41,5% πιστεύει το αντίθετο. Το 8,9% επέλεξε το «δεν ξέρω / δεν απαντώ». Από τους Σκοπιανούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, το 56,4% δεν πιστεύει ότι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρει αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο θεωρεί το 34%.

Μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων, το 85,8%, πιστεύει ότι ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα φέρουν ένα καλύτερο «αύριο» στην ΠΓΔΜ. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 6,6% των Αλβανών ερωτηθέντων. Μεταξύ των άλλων εθνικοτήτων της ΠΓΔΜ, το 57,8% θεωρεί ότι η ένταξη θα φέρει καλύτερες μέρες, σε αντίθεση με το 34,4%.

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή. Το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Μοιρασμένοι για το αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα είναι οι Σκοπιανοί. Το 41,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει, το 35,8% ότι θα απέχει και το 22,2% είναι αναποφάσιστο. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 44,6% πιστεύει ότι αν η ΠΓΔΜ αλλάξει το συνταγματικό της όνομα, θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το αντίθετο πιστεύει το 43,1%, ενώ «δεν ξέρω» απάντησε το 12,3%.

Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.

Και εδώ οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ (71)

ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ

Λάθος ερώτημα έβαλε ο Ζάεφ. Το σωστό είναι: «Είστε υπέρ της παραμονής εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς την στήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;» 80% ΟΧΙ θα έπιανε, το οποίο φυσικά μεταφράζεται σε 80% ΝΑΙ υπερ της συμφωνίας του! Δεν έμαθε τίποτα από τον απατεωνίστο τον Τσίπρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΑΕΦ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΣΟΥ ΠΗ ΠΩΣ ΤΟ 63% ΟΧΙ ΕΚΑΝΕ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΕ ΝΑΙ. ΘΑ ΣΟΥ ΜΑΘΗ ΤΗΝ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΗ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ.

Chris13

Σίγουρο όχι στα Σκόπια γιατί είναι μια συμφωνία υπέρ της Ελλάδας και θα αποδειχθεί σε λίγες μέρες. Να δω τι παραμύθια θα λέτε μετά.....

timis

τραγικές φιγούρες, το παίζουν κ πολιτική.

Καληνύχτα

Εκεί στη κυβέρνηαη αν, μετά και την μελετημένη επίσκεψη του υπέξ στη ρωσία, σας κάτσει κι αυτό, θα πρέπει να μείνετε στη κυβέρνηση για άλλα 8 χρόνια!

Γιώργος

Πέρα από το όποιο όνομα οι Σκοπιανοί δεν φαίνονται να θέλουν να μπουν σε εε και νατο έτσι κι αλλιώς. Με το ζόρι;

δημοκρατης

Πραγματικα, αυτη η κυβερνηση με εχει αφησε αφωνο! Νομιζα οτι με τον Παπανδρεου και τον Σαμαρα οτι τα ειχα δει ολα, αλλα αυτα που γινονται με την συγκυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειναι τελειως εξωπραγματικα! Μα ειναι δυνατον να περιμενει η κυβερνηση το δημοψηφισμα στα Σκοπια και να παρακαλαει να βγει το οχι για να γλυτωσει? Αυτο εχει δηλωσει ο καμμενος! Πολλοι θα πουνε οτι η παραδοση του ονοματος της Μακεδονιας στους Σκοπιανους, οτι ειναι στο προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλα ειμαι σιγουρος οτι δεν θα ακολουθουσαν το προγραμμα τους γιατι θα εχαναν τις καρεκλες τους. Την κανουν την εθνικη μειοδοσια γιατι ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΛΟΔΟΧΟΙ! Γι αυτο πιστευω οτι παρακαλανε κι αυτοι, να βγει το οχι στα Σκοπια Αυτες τις κουτοπονηρες, ανοητες και ανθελληνικες κινησεις, τις κανουν μονο κυβερνησεις καρικατουρες και μαριονετες που δεν εχουν ουτε ιδανικα ουτε οραμα ουτε αξιοπρεπεια. Ειναι προφανες οτι η κυβερνηση ειναι σαν το φυλλο στον ανεμο. Οπου φυσαει ο ανεμος πανε και εδω το ρολο του ανεμου, τον παιζει η Γερμανια, η οποια θεωρει τους Σκοπιανους "φιλους Μακεδονες" και φυσικα οι ΗΠΑ οπου και οι αυτοι λογω των δικων τους συμφεροντων, θελουν οπωσδηποτε τα Σκοπια στους κολπους τους και για να μη χαλασουν το χατηρι των Σκοπιανων και ...τσινισουν στην εισοδο στο ΝΑΤΟ, βρηκαν την ευκαιρια με τον τσιπρα, τον προθυμο για ολα, να περασουν, οτι θελουν. Και τωρα, μετα την κατακραυγη ολων των Ελληνων, παρακαλαει η συγκυβερνηση, να βγει στα Σκοπια το οχι, που θα τους σωσει. Μετα απο αυτες τις διαπιστωσεις το μονο συμπερασμα που βγαινει ειναι οτι η χωρα μας ειναι ακυβερνητη χωρις καθολου αντιστασεις, οπου καποια ανδρεικελα καθονται σε καποιες καρεκλες και το μονο που κανουν ειναι να υπακουουν εντολες. Ουτε Δημοκρατια υπαρχει ουτε ΠτΔ ουτε Συνταγμα ουτε ΤΙΠΟΤΑ! Το πολιτικο συστημα μετετρεψε τη χωρα μας, σε μια αποικια χρεους οπου κανουν οτι θελουν οι ξενες δυναμεις. Αν κανω λαθος σε αυτα που λεω, τοτε η ......κυβερνηση θα πρεπει να κανει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ παραλληλο η και πριν το δημοψηφισμα των Σκοπιανων και να ερωτηθει ο ελληνικος λαος, αν δεχεται τη συμφωνια των Πρεσπων η οχι. Ευχομαι να κανω λαθος και να διαψευστω.....

@

Δεν πιάνεις τα ψιλά γράμματα!Κάποιος κάνει απλά τη κίνηση που του αναλογεί και έτσι έρχεται η σειρά του άλλου.

δημοκρατης

@ Εσυ που τα πιανεις, για πες μου.... μεχρι ποτε θα συνεχιζεται αυτη η κατηφορα?

Δεξιός

Τους έχει αναγνωρίσει όλος ο πλανήτης σαν Μακεδονία, χαζοί είναι να το αλλάξουν. Θα υπογράψει ο Κούλης μετά από πιέσεις της Γερμανίας για να μη στείλουν πίσω το Χριστοφοράκο...

Εσυ πολυ μας δουλευεις

Αν εσυ εισαι δεξιος τοτε ο τσιπρας ειναι παντρεμενος με την περιστερα.

Batman

Οι ελληνονοτιομακεδονες γιατί χαίρονται;

Spy

Απογοήτευση σκέτη τελικά αποδεικνύεται ή συμφωνία τού.. γλυκού νερού/ Πρεσπων. (Καπετάνιοι τού γλυκού νερού Τσίπρας καί Ζάεφ γάρ.) Ούτε σάν προδότες δέν θά τά καταφέρουν τελικά. Υπάρχει Θεός.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theodorakis

«Το Ποτάμι τα έχει πει όλα εγκαίρως για τη ΔΕΗ και το μέλλον της το οποίο δυστυχώς μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018 κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλές και αβέβαιο», αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη 

pavlopoulos-pitsilis-ena

Είναι σημαντικό να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον άνθρωπο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή

ciss

«Το τεράστιο ζήτημα είναι ότι και ο κ. Κυμπουρόπουλος με τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε απαξίωνε την κοινωνική πολιτική που γίνεται από τη δική μας κυβέρνηση», ανέφερε μιλώντας στον «Θέμα 104,6»

2