Live η συζήτηση για Novartis: Καταγγελίες από αντιπολίτευση για fake ψηφοδέλτια

Live η συζήτηση για Novartis: Καταγγελίες από αντιπολίτευση για fake ψηφοδέλτια

Με σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση  - «Διορθώστε τα ψηφοδέλτια γιατί ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν ψηφίζουμε»

sinedriasi_main01
Με σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Novartis που συνέταξαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλλε την κυβερνητική πλειοψηφία για διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια. Επισήμαναν δε ότι εάν το προεδρείο της Βουλής δεν διορθώσει τα ψηφοδέλτια τότε τουλάχιστον η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα μετέχουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

Να σημειωθεί ότι το ψηφοδέλτιο δίνει στους βουλευτές 3 επιλογές:

- Ναι στην δίωξη

- Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα

- Παρών

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα η πλειοψηφία θα επιλέξει την δεύτερη επιλογή ενώ κατά την αντιπολίτευση η διατύπωση στο ΟΧΙ στην ουσία «κλείνει το μάτι στο Ναι» και δεν επιτρέπει στους βουλευτές να εκφράσουν την συνολική τους διαφωνία με τον χειρισμό της υπόθεσης.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας τόσο για τον αριθμό των καλπών όσο και για τον τρόπο σύνταξης των ψηφοδελτίων.







Ο ίδιος εξήγησε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής οι ξεχωριστές κάλπες στήνονται μόνο όταν υπάρχουν καταγγελλόμενες πράξεις. Εξήγησε ότι το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προτείνει την άσκηση διώξεων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να στηθούν δέκα κάλπες.

«Επίσης, στο ψηφοδέλτιο λέει «ΟΧΙ λόγω αναρμοδιότητας και διαβίβαση στον αρμόδιο εισαγγελέα». Με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα φαλκιδεύει εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτώ να έχουν απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης» τόνισε στην συνέχεια ο κ. Δένδιας για να προσθέσει «Το φαλκιδεύει γιατί δίπλα στο ΟΧΙ θέτει κατά τρόπο κομματικά πονηρό συγκεκριμένη αιτιολογία που είναι αντίθετη με αυτό που πιστεύει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το ΟΧΙ δεν είναι λόγω αναρμοδιότητας αλλά λόγω ουσίας. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα λόγω ουσίας και όχι λόγο αναρμοδιότητας και μας στερείται την επιλογή».

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι χαρακτήρισε το πόρισμα της πλειοψηφίας ως «ανοησία» που θα μείνει ανεξίτηλα στις γελοιογραφίες της ιστορίας. Ζήτησε τέλος την διόρθωση του ψηφοδελτίου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μαντάς αλλά και από τους ΑΝΕΛ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος επιχείρησαν να υποστηρίξουν την διαδικασία.

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισε ότι «η πλειοψηφία πρότεινε την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής με σκεπτικό που έπασχε. Είπαμε τότε ότι θα ψηφίσουμε την επιτροπή για επι της ουσίας διερεύνηση και καθαρό πόρισμα. Δυστυχώς η πλειοψηφία δεν το έκανε. Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να στήσετε ένα πανηγύρι. Είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα προκειμένου να καλύψετε τα πολιτικά σας ατοπήματα. Δεν μπαίνουμε στην συζήτηση για το ψηφοδέλτιο. Είναι αντικανονικό».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς εξήγησε ότι έτσι όπως έχει συνταχθεί το ψηφοδέλτιο το «ΟΧΙ λόγω αναρμοδιότητας» στην πράξη είναι «μισό ΝΑΙ». Για πολιτικά παιχνίδια και κομματικές επιδιώξεις έκανε λόγο ο κ. Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο τω αντιδράσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέφυγε σε φαντάσματα προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα.

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την συντηρητική παράταξη» είπε για να αποκαλύψει στην συνέχεια «Το φάντασμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί στην συζήτηση της Βουλής για την Εθνική Αντίσταση. Ο μακαρίτης Αβέρωφ μπροστά στο αδιέξοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα για να μην πλησιάσει κανείς εκ των βουλευτών του στην κάλπη». Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Δένδιας είναι νομικό και πως ήδη έχουν ληφθεί ι σχετικές αποφάσεις.

«Είναι σκοπιμότητα να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με την υπόθεση;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι η ελεύθερη βούληση των βουλευτών εξυπηρετείται με τις δέκα κάλπες ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης