Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν αναγκαστικά μαζί, μέχρι νεωτέρας και σε κλίμα καχυποψίας

Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν αναγκαστικά μαζί, μέχρι νεωτέρας και σε κλίμα καχυποψίας

«Μέχρι τέλους η συνεργασία μας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Άφησε ανοιχτό το θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζουν αναγκαστικά μαζί, μέχρι νεωτέρας και σε κλίμα καχυποψίας
Με το δόγμα «μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε» προχωρούν στην κοινή τους κυβερνητική πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι
Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά από μία θυελλώδη περίοδο με πολλά προβλήματα και ενώ χρειάστηκε να συναντηθούν χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για να επιβεβαιώσουν ξανά τη συνεργασία τους, ώστε να διαψεύσουν τα σενάρια περί ρήξης.
Κλείσιμο

Ωστόσο είναι προφανές πλέον ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν είναι θερμές όπως στο παρελθόν, καθώς επίσης ότι οι διαφορές, κυρίως στα εθνικά θέματα παραμένουν.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συγκατοίκηση ανάγκης πλέον, αφού καμία από τη δύο πλευρές δεν έχει την πολυτέλεια να σπάσει την κυβερνητική συνεργασία, αλλά και ότι ουδείς εκ των δύο εταίρων μπορεί να κρύβει βασικές θέσεις του, ιδίως όταν στην περίπτωση των ΑΝΕΛ, η όποια ταύτιση με κυβερνητικούς χειρισμούς σε εθνικά θέματα τους προκαλούν ρήγμα με την εκλογική τους βάση.

Ενδεικτικό το συγκρατημένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο εταίρων είναι το γεγονός ότι ενώ ο κ. Καμμένος έκανε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση, απαντώντας σε όλα τα θέματα και επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, το Μαξίμου απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, είτε με επίσημη ανακοίνωση, είτε ατύπως με κάποια διαρροή.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο υπουργός Άμυνας, παρά τα όσα είπε περί «συνεργασίας μέχρι τέλους» και άλλα επιβεβαιωτικά των διαθέσεών του να μην σπάσει τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι οι κόκκινες γραμμές και οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και θα εκφράζονται. Νωρίτερα και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είχε στείλει παρόμοιο μήνυμα, ότι δηλαδή οι βουλευτές του κόμματος θα εκφράζουν τις απόψεις τους και θα απαντούν σε εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ εάν προκαλούνται.

Στην πραγματικότητα η κυβερνητική συνεργασία μπαίνει σε μία νέα φάση και αποτελεί ένα πείραμα, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να φτάσουν στο τέλος του δρόμου, με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, ώστε να πουν ότι πέτυχαν την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περιπέτεια, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουν τον πολιτικό και ιδεολογικό τους χαρακτήρα για να μην έχουν, ενόψει εκλογών, απώλειες – οι οποίες ειδικά στην περίπτωση των ΑΝΕΛ ίσως αποβούν μοιραίες για την είσοδό τους στη Βουλή.

Η συμπόρευση ουσιαστικά εξαρτάται από την πορεία των εθνικών θεμάτων και κυρίως του Σκοπιανού, αλλά και των χειρισμών στα ελληνοτουρκικά, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Εάν, για παράδειγμα, έλθει σύντομα κάποιο σχέδιο συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, τότε είναι αναπόφευκτη μία νέα, ίσως σοβαρή και αξεπέραστη κρίση, στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εάν το θέμα πάει πιο πίσω και δεν προκύψει λύση, τότε οι πιθανότητες απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της συνεργασίας τους θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Σε κάθε περίπτωση, σε τούτη τη φάση οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θέλησαν να δώσουν τέλος στα σενάρια που εμφάνιζαν τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να οδηγούνται στη ρήξη. Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, από την οικονομία στα εθνικά και από τα σκάνδαλα μέχρι τα της καθημερινότητας, δεν βοηθούσε καμία πλευρά αυτή η σεναριολογία και η αμφισβήτηση της κυβερνητικής σταθερότητας.

Όπως και να έχει, είναι μάλλον φανερό ότι από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εύκολα άλλους διαθέσιμους συμμάχους, εάν επέλθει ρήξη με τους ΑΝΕΛ. Ούτε η κεντροαριστερά συνολικά είναι πρόσφορη, ούτε καν ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει πρόθυμος μετά το σύντομο φλερτ με τον κ. Τσίπρα και τη συνάντηση, που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου. Σε αυτή τη φάση η αναζήτηση διάσπαρτων βουλευτών, που θα πρέπει να φύγουν από τα κόμματά τους για να προσαρτηθούν στο κυβερνητικό μπλοκ και να δώσουν μία νέα, οριακή, ετερόκλητη και τελικά αμφιλεγόμενη πλειοψηφία, είναι παρακινδυνευμένο βήμα, με δεδομένο ότι υπάρχει μπροστά μία καυτή περίοδος για τα εθνικά θέματα και μία κρίσιμη διαπραγμάτευση για την οικονομία.

Από την άλλη, ούτε οι ΑΝΕΛ έχουν εύκολο δρόμο, αφού τυχόν αποχώρηση από την κυβέρνηση αυτή την ώρα, πιθανότατα θα πολλαπλασίαζε τα πολιτικά τους προβλήματα, παρά θα τα έλυνε.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα συνεχίσουμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους» και διευκρίνισε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων βασίζεται πάνω σε γερές βάσεις. Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ρήξης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είπε ότι πρόκειται για εικασίες που εξυφαίνονται από συγκεκριμένα κέντρα. Επισήμανε ακόμα ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε αρκετά κοντά» - σε αυτό το στόχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης