Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»

Τσίπρας: «Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής»

Μιλώντας απόψε στο Αιγάλεω ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης ότι ο νέος θεσμός αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση

Πρωτοβουλία εμβληματική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Αιγάλεω. 

Μίλησε για "νέο θεσμό που αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση". 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν άρεσε σε κάποιους ιδιαίτερα: "Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς.

Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς, τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα". Υπογράμμισε ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, που προστατεύεται σε αυτή τη χώρα από το ίδιο της το Σύνταγμα, αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό.

Νωρίτερα σε ανάρτηση του στο Twitter o πρωθυπουργός είχε αναφέρει: 
«Βρισκόμαστε απόψε στο Αιγάλεω, σε έναν από τους ιστορικούς δήμους της Δ. Αττικής, για να σηματοδοτήσουμε την ολοκλήρωση μιας πορείας που οδήγησε στη διαμόρφωση μιας εμβληματικής μας πρωτοβουλίας: Την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».Για τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά


Μιλώντας για τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα των δύο Ιδρυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, για να τονίσει ότι «αυτό ακριβώς θεραπεύει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

«Αναγνωρίζει», είπε, «την ακαδημαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στα δύο Ιδρύματα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου έγινε έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίθετα με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης. Ταυτόχρονα, είπε, υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτιριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.

«Παρακαταθήκη και σπόρος ανάπτυξης»

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό». Σημείωσε ότι «αποτελεί παρακαταθήκη και σπόρο ανάπτυξης του πολυτιμότερου αγαθού, των ίδιων των νέων ανθρώπων, με όλο το συμβολικό αλλά και πραγματικό φορτίο της δημιουργίας ενός φάρου εκπαίδευσης, μόρφωσης και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «αποτελεί μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».

Θα θεραπεύσουμε τη στρέβλωση της μη ύπαρξης επαγγελματικών δικαιωμάτων


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η περίπτωση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, "δεν είναι μια περίπτωση τεχνητής δήθεν ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001".

Είπε ότι εκείνη ήταν μια εντελώς επικοινωνιακή κίνηση, η οποία πρόσθεσε ένα «Α» στον τίτλο των ΤΕΙ και τα έκανε ΑΤΕΙ, "σαν η τότε πολιτική ηγεσία να έβγαλε με αυτά τα μικρά «βαφτίσια» την υποχρέωσή της απέναντι στα παιδιά που σπούδαζαν στα ΤΕΙ και στους διδάσκοντες των ιδρυμάτων".

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους "κόπτωνται" για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, προκειμένου να βρουν κάτι να πουν για το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ότι "με δική τους ευθύνη πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα".

 Αντίθετα, υπογράμμισε, αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές "για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ".Από το Αιγάλεω, ο Αλ. Τσίπρας "θύμισε" ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, "τα στελέχη της οποίας επαίρονται για την αριστεία", είχε καταργήσει την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια.

"Δεν αρκούσε η διαρκής υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Έπρεπε να τους απαγορευτεί και η δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο", σχολίασε. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση επειδή δεν πιστεύει "στις δήθεν πεφωτισμένες ελίτ που κινδυνεύουν από την επαφή με την λεγόμενη κατά άλλους 'αδαή πλειοψηφία', επαναφέραμε τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ".

Προτεραιότητα η αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ 
   
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ξεκινούν την υλοποίησή τους με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, "δεν γίνονται όμως ξεκομμένα από τον συνολικότερο σχεδιασμό και την νέα εποχή για την χώρα μας που ανοίγεται τους επόμενους μήνες με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης".

Σημείωσε ότι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης. Επισήμανε ότι η μνημονιακή περίοδος σημαδεύτηκε από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ και πως ήρθε ή ώρα αυτός ο κύκλος να φτάσει στο τέλος του.

Ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης σημείωσε το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους "εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια".

Προτεραιότητα η αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ 
   
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ξεκινούν την υλοποίησή τους με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, "δεν γίνονται όμως ξεκομμένα από τον συνολικότερο σχεδιασμό και την νέα εποχή για την χώρα μας που ανοίγεται τους επόμενους μήνες με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης".Σημείωσε ότι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης. Επισήμανε ότι η μνημονιακή περίοδος σημαδεύτηκε από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και ειδικότερα των ΑΕΙ και πως ήρθε ή ώρα αυτός ο κύκλος να φτάσει στο τέλος του.

Ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης σημείωσε το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους "εξασφαλίσαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια".

«Προχωράμε λοιπόν, με πρώτο βήμα την ίδρυση εδώ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, βαδίζοντας στις διαχρονικές αξίες που υπηρετούμε: Τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της παροχής δωρεάν και υψηλού επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης για όλους»".

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο Αιγάλεω για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "σε αυτόν τον στόχο προχωράμε όλοι μαζί, με όραμα, σχεδιασμό, συναίνεση και δημοκρατία". Με μοναδικό στόχο, όπως είπε, την αναγέννηση της παιδείας στην χώρα μας, "χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις απέναντι στους νέους και τις νέες που θέλουν να σπουδάσουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ στην Ελλάδα". "Το αύριο το τόπου μας περνά μέσα από την εκπαίδευση", τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ (24)

ALEXANDROS

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Ο ΨΕΥΤΟΤΣΙΠΡΑΣ!ΑΠΟ ΜΠΟΥΡΔΑ ΣΕ ΜΠΟΥΡΔΑ,ΑΠΟ ΨΕΜΜΑ ΣΕ ΨΕΜΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ!

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΜΑΖΕΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ !!!!

Με τα παιδια

Που ειναι φυλακη θα ασχοληθεις σαχλαμαρακια βλακα?

αχ βρε αλ.

Επρεπε να φωναξεις τον ρωμανο να κοψει την κορδελα!!!!

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΟΥΛΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

Αιντε τώρα που εφυγαν τα παιδιά των βορείων προαστίων να φύγουν και τα παιδια των δυτικών δήθεν φτωχών και αδικημένων ταξικά προαστιών για το εξωτερικό. Στο καλό παιδιά μου και να στέλνετε κανά φράγκο στην μάνα σας με το τσεμπέρι και την καγιέν στο αιγάλεω. Εκεί που μεγάλωσε ο Τζανακόπουλος και πήγαινε με τα πόδια στην Γερμανική για να μάθει καλά Γερμανικά και να υποστηρίξει με νύχια και με δόντια το Γερμανικό μνημόνιο. Για μιά καρέκλα ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

ΙΩΝ

Το ζητουμενο ειναι ποσοι θα βολευτουν.

SEIRIOS

ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΔΥΤΙΚΉΣ ΑΤΤΙΚΉΣ!!!!

ΓΙΩΡΓΗΣ

Θα ηταν καλυτερα να μη διελυε τα ηδη λειτουργουντα Πανεπιστημια, με τους Συριζανεληδες και τους αναρχικους, που τα εχουν μετατρεψει σε αντρα ανομιας και χαινουσα πληγη για τους Ελληνες.Νομιζω πως τα δειγματα οτι παραπαιει πολλαπλασιαζονται:Τον εστελναν για ''γραμματα'' κι εκανε κοπανες,καταληψεις και αναρχικους παρεα,Τον εστειλαν για δανεικα στην ΕΕ,που μονο αυτη μπορουσε να μας σωσει, και προτου φτασει στο σπιτι τους, τους απειλουσε πως θα τους το γκρεμισει.Τον εστειλαν να σκισει μνημονια και υπεγραψε πολυ πιο δυσβασταχτα καινουρια. Του ειπανε να φυλαει τα συνορα, και τα ανοιξε διαπλατα.Προσπαθει να καταργησει τη διακριση των Εξουσιων, οντας στην ΕΕ.Θελει δικους του Δικαστες, δικα του καναλια και ΜΜΕ,δικες του ποδοσφαιρικες Ομαδες,και τωρα και δικα του Πανεπιστημια!Τα θελει ο λ α ,ολη την Εξουσια,οπως του ψιθυριζουν οι αριστερομπατζιανες!Ελεος, ας αποχωρησει ομαλα,ειναι ανικανος,καποιος πρεπει να του το πει!

Βλάσης

Ρε τσιπράκο, μάθε πρώτα τι σημαίνει ΑΕΙ και τι ΤΕΙ, και μετά σκέψου τι μ.... κάνεις με το να τα εξισώνεις...

?

Ποιος θα τα πληρώσει αυτά ρε λαμόγια; μας έχετε ρουφήξει το αίμα με τους φόρους. Αλλα ξέχασα τα ρουσφέτια μας να βολέψουμε και οι άλλοι να πεθάνουνε.

John fistikis

Ρε τσιπράκο ακόμη να καταλάβεις πόσο χρήσιμος ηλίθιος ήσουν?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης