Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Ακύρωση της πώλησης ζητά ο Φίλης - ΕΔΕ από Καμμένο

Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας: Ακύρωση της πώλησης ζητά ο Φίλης - ΕΔΕ από Καμμένο

Για ανθρωπιστικούς λόγους ζητά την ακύρωση της πώλησης ο Νίκος Φίλης - Συνεχίζουν οι αντιδράσεις για την προειδοποίηση του υπ. Εξωτερικών περί απόρρητων εγγράφων 

Στην επιφάνεια αναδύεται η δυσφορία που έχει προκληθεί σε πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ
για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία
, μετά την «ρουκέτα» που εκτόξευσε ο κ. Νίκος Φίλης ο οποίος ζητά να ακυρωθεί η προβληματική συμφωνία, θέση που έσπευσε να υιοθετήσει και ο κ. Γιώργος Κυρίτσης. Την ίδια ώρα το αυστηρό μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής
ενόψει της κρίσιμης συζήτησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια (13:00) για ενεργοποίηση των ποινικών διατάξεων περί κατασκοπίας κατά όσων πολιτικών και δημοσιογράφων δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την επίμαχη πώληση «θόλωσε» από tweet του κ. Πάνου Καμμένου.


Φίλης: Να ακυρωθεί η πώληση
Την «φωτιά» στο κυβερνητικό στρατόπεδο έβαλε ο κ. Νίκος Φίλης με δημόσια δήλωσή του όπου μεταξύ άλλων και ενόψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα επισημαίνει πως «είναι, καλό που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων» εξηγώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα συμμετάσχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς με εξόντωση αθώων ανθρώπων.

«Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες» τονίζει αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων για να ρίξει το «καρφί» στην συνέχεια: «Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

Τη δήλωσή του ο κ. Φίλης την «ανέβασε» και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.ΕΔΕ η στρατιωτική ηγεσία - tweet η πολιτική
Την ίδια ώρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση,για την διαρροή  απόρρητων εγγράφων που αφορούν την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Η ενημέρωση έγινε από τον κ. Καμμένο ο οποίος έγραψε στο twitter: «διετάχθη ΕΔΕ από τον ΑΓΕΕΑ για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις ​δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι. Ο Ελληνικός Λαός τις εμπιστεύεται».Λίγες ώρες νωρίτερα ωστόσο, ο κ. Καμμένος είχε προχωρήσει σε «αποχαρακτηρισμούς» των επίμαχων εγγράφων προαναγγέλλοντας πως θα επιτρέψει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αφορούν την Σαουδική Αραβία στα μέλη της επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της ΣΑ και  η πώληση τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέα» επισήμανε χαρακτηριστικά.Μέσω Twitter επέλεξε να επανατοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επιμένοντας στην αυστηρή τιμωρία των «κατασκόπων» που επικαλούνται τα απόρρητα έγγραφα. «Κατά τη διαπλοκή, έντυπα και τηλεοράσεις της, στην Ελλάδα η παρανόμια είναι το ορθό, ενώ η πίστη στη νομιμότητα κάτι το επαχθές. Σύμφωνα με την αντίληψη της κάποιοι μπορούν να πωλούν απόρρητα έγγραφα κατά το δοκούν και άλλοι να τα διακινούν επί μέρες υπονομεύοντας διεθνή θέση χώρας» έγραψε ο κ. Κοτζιάς, για να επανέλθει λίγες ώρες μετά με νέο σχόλιο που αναφέρει: «Μόνο όποιος έχει κάνει πολλές παρανομίες επιτίθεται με τον τρόπο που με βρίζουν και με απειλούν οι διαπλεκόμενοι επειδή υπερασπίζομαι τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας».Υπενθυμίζεται πως το ο υπουργός σε χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα περί κατασκοπείας κατά πολιτικών ή δημοσιογράφων που δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
 

ΝΔ: Πρωτοφανής η άρνηση Βούτση να «κρύψει» τα έγγραφα
Η Νέα Δημοκρατία πάντως επιμένει στην ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής και καταγγέλλει τον Νίκο Βούτση για παρεμπόδιση των βουλευτών να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη Δευτέρα τα οποία -σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ- αφορούν αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την σύναψη συμφωνίας με τον «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο. 
 
«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της Κυβέρνησης. Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν την Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 

Βούτσης: Ακατανόητη και προκλητική η ΝΔ
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως εξόργισε τον κ. Βούτση ο οποίος επιστρέφοντας το «γάντι» κάλεσε προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να του καταθέσει πρόταση μομφής. «Διάβασα μια ακατανόητη και προκλητική ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον μου που υποστηρίζει πως εγώ απαγόρευσα σε βουλευτές να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. Χθες η Διάσκεψη των Προέδρων  συνεννοήθηκε για το θέμα αυτό με τεράστια πλειοψηφία -για να μην πω ομοφωνία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να ερμηνεύσω την ανακοίνωση της ΝΔ» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, για να προσθέσει, αναφερόμενος στα επίμαχα έγγραφα: «Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα προσωπικά στοιχεία που βρίσκονται σε λίστες καταθετών. Πρόκειται για έγγραφα των οποίων η διαχείριση καθορίζεται ρητά από το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 επί των κυβερνητικών εγγράφων».
 
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι η διαδικασία που εκίνησε μετά από δικές του εντολές «χάλασε τις μεθοδεύσεις ορισμένων». 
 
«Η διάθεση που είχα και χάλασε την μεθόδευση ήταν να μην χρησιμοποιηθεί η Βουλή για να γίνουν φέιγ βολάν τα απόρρητα έγγραφα. Η Βουλή έμεινε έξω από αυτό με την συνέργεια όλων και πρώτου του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη» τόνισε.
 
Απευθυνόμενος, δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης, να πάρει το θάρρος και να κάνει εναντίον μου ό,τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Τα υπόλοιπα μέσω ανακοινώσεων και διαρροών με ξεπερνούν. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες γι' αυτές τις ακατάληπτες ανακοινώσεις».

ΣΧΟΛΙΑ (17)

@@@

Θα πούλαγαν οβίδες από τις αποθήκες, θα έπαιρναν μερικά εκατομμυριάκια στη ζούλα, θα γέμιζαν οι τσέπες και ποιός θα νοιαζόταν; Μόνο σε επιστράτευση θα φαινόταν η έλλειψη όταν στα κανόνια μας δεν θα είχαμε να βάλουμε ούτε κολοκύθες! Λαμόγια, ρεμάλια της πολιτικής, χυδαίοι τσυριζοκοπρελ ήρθε ο καιρός να βάλετε το χέρι στο μέλι και το κόλπο δε κουκουλώθηκε καλά έτσι; Άθλια υποκείμενα είστε ίδιοι και χειρότεροι με τους άλλους και κάτι παραπάνω... Χυδαίοι υποκριτές και απατεώνες, σέρνετε όλο το λαό στη μιζέρια και στην τριτοκοσμική υποβάθμιση... Θα αποδράσετε από το Μαξίμου τρέχοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως τα βοθρολύματα από τον ξεχειλισμένο βόθρο...

εδώ πράκτωρ 007....

έλα, ρε μεγάλε!!!!!!! έλα ρε πράκτορα 007 πώς τα κατάφερες και τους έπιασες; τι φωστήρας είσαι εσύ ρε μεγάλε!!!!!τι χρυσοφτέρουγος αετός που όλα τα βλέπει από ψηλά είσαι σε ρε ....τ,τ,τ,τ,τ,τ,τ,τ,τ......τι είσαι συ ρε.....αδικείσαι....

τι λέει η ΝΔ;

Η ΝΔ τι λέει; να πουληθούν τα όπλα ή όχι; Και όχι τα γνωστά της κόλπα σε όλους "ήξεις αφήξεις', καθαρές κουβέντες, ή ναί ή όχι.

Δημήτρης Χριστοδούλου

Παιδιά φτάνουν τα Χριστούγεννα το Τριώδιο απέχει χρονικά, σοβαρευτείτε. Υπερβολική σημάσια δώσαμε με την ψήφο μας σε περιθωριακά σκουπίδια.

gliak

Σε θυμαμαι, καημενε Πανο, αναβλυζοντας μισος να φωναζεις στη Βουλη:" Στα 4 εσεις, στα 4..." Η σειρα σου : Στα 4 εσυ, στα 4. Οχι πια στα 4χ4. Στα 4. Ετσι δικαιουσαι να παραλαβεις και συ το μισο βραβειο σθενους του πρωθυπουργου που στηριζεις. Οχι, δεν ανηκει και σε μενα, σας το χαριζω. Εγω, οπως με καταντησατε, ειμαι , χωρις σθενος πια, ενας μεσος Ελληνας ΑΣΘΕΝΗΣ.

Τ

Με την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για εγκληματικές ενέργειες στην Υεμένη, εκθέτουν την χώρα διεθνώς, ούτε ο Φίλης λέει την αλήθεια.

Αλ

Τώρα που μάθαμε στην Ελλάδα ότι μπορούμε να πουλήσουμε και όπλα, στις αποθήκες ούτε σφαίρα δεν θα μείνει. Αυτό θα το ανακαλύψουμε μόνο όταν θα κηρυχθεί επιστράτευση.

παραπλάνηση

Σχετικά όμως με την έγκριση της συγκεκριμένης Συμφωνίας από τη Βουλή, θα έπρεπε οι ψηφίσαντες να έχουν ενημερωθεί για την Κοινή Θέση (Council Common Position 2008/944/CFSP) που έχει υιοθετηθεί σύμφωνα με το Άρθρο V της Συνθήκης της ΕΕ. Σε αυτή την Κοινή Θέση φαίνεται ότι από τα οκτώ (8) κριτήρια που καθορίζονται, η διακρατική Συμφωνία με το ΒΣΑ παραβιάζει τα έξι (6). Επίσης οι ψηφίσαντες για να έχουν πλήρη αντίληψη, θα έπρεπε να ενημερωθούν για τις διαδικασίες Denial και Undercutting από τις χώρες της ΕΕ προς το ΒΣΑ. Αν οι ψηφίσαντες στη Βουλή για να εγκρίνουν αυτή τη Συμφωνία δεν είχαν ενημερωθεί για τα ανωτέρω και ψήφισαν μόνο με το οικονομικό κίνητρο, τότε απλώς παραπλανήθηκαν.

ζζχ

Είναι απορίας άξιο και θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί στη Βουλή ή στα ΜΜΕ, το Πρακτικό που συνέταξε ο οποιοσδήποτε Νομικός Σύμβουλος του ΥΠΕΘΑ ή του ΝΣΚ ή ιδιωτική νομική Εταιρεία, στο οποίο να επιχειρηματολογείτε και να τεκμηριώνεται επαρκώς ότι είναι νομικά αποδεκτή και έγκυρη η διακρατική αυτή Συμφωνία που παρουσίασε το ΥΠΕΘΑ. Στις νόμιμες Διακρατικές Συμφωνίες, εφαρμόζονται αφενός συγκεκριμένοι δεσμευτικοί νόμοι και αφετέρου πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες υπογραφής Συμβάσεων, αδειοδότησης και διεθνούς μεταφοράς πυρομαχικών. Έχουν πέσει τα μαλλιά των στρατιωτικών, με αυτά που έκανε ο Καμμένος ?????????????????

γιατί δεν έχει παραιτηθεί ακόμη η κυβέρνηση

Η εξουσιοδότηση του κου Β.Π. που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΘΑ είναι εκδήλως προκλητική και διεθνώς απαράδεκτη, σε τόσο υπερθετικό βαθμό, ώστε θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την εγρήγορση για επιπλέον έρευνα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θα έπρεπε ακόμα να έχει ενημερωθεί και να έχει ενεργοποιηθεί το αρμόδιο Τμήμα της ΕΥΠ και του ΥΠΕΞ, όπως είναι γνωστό τόσο από την εθνική, όσο και από τη διεθνή πείρα και πρακτική. Και βέβαια έπρεπε η έρευνα αυτή να έχει πραγματοποιηθεί πριν να εκτεθεί η χώρα μας υπογράφοντας τη διακρατική Συμφωνία που επικαλείται το ΥΠΕΘΑ.

χάος

Ο τύπος πυρομαχικών που θα αγόραζε, υποτίθεται η Σαουδική Αραβία μέσω μεσάζοντα, δεν χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας της ????????????????? αεροπορικές βόμβες ??????????????????????????????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_synenteyksi_2005_4-768x477

Δείτε το βίντεο -Η σημαιοφόρος συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία και δημοσιογράφος Γεωργία Μπιτάκου εντόπισε τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια πτήσης και τον... στόλισε κανονικά

xrysoxoidis2333

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως όλοι οι δήμοι της ηπειρωτικής χώρας θα κληθούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες -  «Το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου θα έχει ψηφιστεί ως τις 31 Οκτωβρίου» - «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να δέχεται τους Σύρους στη διαδικασία εξέτασης ασύλου»

29
pame-monako-arthro_2

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΚΚΕ μετέβη σήμερα στο Πριγκιπάτο και συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση η οποία ξεκίνησε με περιφρούρηση στο θρυλικό ξενοδοχείο Ερμιτάζ!

28
TSEPELHS

«Ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης  δεν έμεινε μόνο στις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους προεκλογικές φωτογραφίες και στη στελέχωση του ψηφοδελτίου του με πρωτοκλασάτα στελέχη του DEB αλλά συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του», τονίζει δημοσιογράφος από την Ξάνθη