Τα ελληνικά του Ομπάμα: Φιλοξενία, σπανακόπιτα, φουστανέλα και Δημοκρατία

Τα ελληνικά του Ομπάμα: Φιλοξενία, σπανακόπιτα, φουστανέλα και Δημοκρατία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε συνολικά 16 ελληνικές λέξεις και φράσεις στην ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου

Τα ελληνικά του Ομπάμα: Φιλοξενία, σπανακόπιτα, φουστανέλα και Δημοκρατία
Την ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα το 1959 στην Ουάσινγκτον όταν είχε μιλήσει στην Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιώντας σχεδόν μόνο ελληνικές λέξεις, θύμισε σε πολλούς η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου
.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε συνολικά 16 λέξεις στα ελληνικά στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την Ελλάδα και όσα έχει προσφέρει στο παρελθόν.

«Γεια σας και καλησπέρα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του και είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ήθελε να έρθει στην Ελλάδα ήταν η «φιλοξενία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη για τις καρδίες που συγκλονίστηκαν από την τραγωδία του «Ευρυπίδη», για τα μυαλά που άνοιξαν από τις ιστορίες του «Θουκυδίδη και του Ηρόδοτου» και για την κατανόηση του κόσμου που διευρύνθηκε από τον «Αριστοτέλη και τον Σωκράτη».

Ξεχωριστή ήταν επίσης η αναφορά του στους Ελληνοαμερικανούς στην πόλη του, το Σικάγο, που, όπως είπε, μπορεί να τους δει κανείς με τις «φουστανέλες».

Είχαμε «σπανακόπιτα» και «ούζο» στις γιορτές για την 25η Μαρτίου συνέχισε το «ελληνικό» κομάτι της ομιλίας του κάνοντας ειδική αναφορά στις ζητωκραυγές Ελλήνων και Αμερικανών για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε ακόμα στο «φιλότιμο» των Ελλήνων τονίζοντας ότι ο κόσμος χρωστάει στην Ελλάδα γιατί πριν από 25 αιώνες δημιούργησε τις ιδέες της «δημοκρατίας» και του «κράτους» που βασίζεται στον «δήμο».

Σαν... κερασάκι στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρόεδρος των ΗΠΑ τελείωσε με τη φράση «ζήτω η Ελλάς».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης