ΠΑΣΟΚ: Παρά την τροπολογία ανοίξατε παράθυρο αμνήστευσης πολιτικών με offshore

ΠΑΣΟΚ: Παρά την τροπολογία ανοίξατε παράθυρο αμνήστευσης πολιτικών με offshore

Ψέμα ότι η διάταξη για τις offshore ήταν προαπαιτούμενο, είπε ο Λοβέρδος - Δένδιας: Επιχειρείτε αμνήστευση ιδιοκτητών offshore

ΠΑΣΟΚ: Παρά την τροπολογία ανοίξατε παράθυρο αμνήστευσης πολιτικών με offshore
Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει τις offshore υπουργών και βουλευτών.

Παρά τον ελιγμό της κυβέρνησης μέσω τροπολογίας που κατέθεσε για να διορθώσει την προηγούμενη δική της ρύθμιση η αντιπολίτευση επιμένει στις σοβαρότατες καταγγελίες περι απόπειρας να παρασχεθεί ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες.

Δένδιας: Αποχωρούμε γιατί δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη γελοιότητα

Κλείσιμο

«Ο ιδιοκτήτης της offshore έχει ήδη πετύχει το ποινικά ακαταδίωκτο» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας πριν ανακοινώσει την αποχώρηση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση.

«Η κυβέρνηση κατά τρόπο πονηρό και ιδιοτελή» εισήγαγε την ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν εξωχώριες εταιρείες είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «ανεξαρτήτως της σημερινής τροπολογία οι τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους κι αν αυτός ήταν ο στόχος κυβέρνησης έχει απολύτως επιτευχθεί». Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση «εισάγει σήμερα μία διάταξη που είναι τόσο αυστηρή άρα και αντισυνταγματική, εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και  ανεφάρμοστη. Παριστάνει δε τον κήνσορα της δικαιοσύνης, την ρομφαία του δικαίου και  εισάγει διάταξη παντελώς αντισυνταγματική που αμνηστεύει τους υπευθύνους– είναι παίγνια που ουδείς μπορεί τα αποδεχτεί».

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον λαό. Εμείς στην γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε» υπογράμμισε για να προσθέσει πριν αποχωρήσει: «φέρτε ότι θέλετε κάντε ότι θέλετε εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την πλειοψηφία που αμνηστεύει τους υπευθύνους και δηλώνουμε ευθέως ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και αποχωρούμε».

Λοβέρδος: Κρύψατε πονηρή ρύθμιση σε σύνολο ρυθμίσεων

«Η ενοχή για την ρύθμιση που ψηφίσατε σας βαραίνει όλους. Εχετε θέμα με όσα κάνατε. Κρύψατε μια πονηρή ρύθμιση σε σύνολο ρυθμίσεων» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

O βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μάλιστα καυτηρίασε τη στάση υπουργών και βουλευτών που άλλοι μιλούσαν για προαπαιτούμενα όπως ο κ. Κουρουμπλής, άλλοι για ενωσιακή οδηγία και άλλοι για εισήγηση της Greco.



«Επειδή τα ψέματα ήταν πολλά πριν η κυβέρνηση αδειαστεί από την Αυγή, κατατέθηκε από την κυρία Καϊλή ερώτηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο για το αν ήταν προαπαιτούμενο ώστε οι ψεύτες να ντρέπονται» είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Ή ευθύνη έχει ο κ. Παρασκευόπουλος ή ευθύνη έχει η κυβέρνηση συνολικά που την αναλαμβάνει ούτως ή άλλως με αυτή την τροπολογία διορθώνοντας τα σοβαρά λάθη της» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τέλος χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη διάταξη με την οποία δίνεται περίοδος χάριτος 60 ημερών μέχρι την εφαρμογή του νόμου.

«Η προθεσμία δύο μηνών για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων είναι συγχωροχάρτι» είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος για να εξηγήσει «και αν αφορά offshore; Τότε η συγκάλυψη έχει δράκο και αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο». 

Παπαγγελόπουλος: Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μίλησε για το «τέλος του ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού» με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και διορθώνει την προηγούμενη δική της σκανδαλώδη διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν εξωχώριες εταιρίες ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους.
 
«Η κυβέρνηση αντέδρασε ακαριαία και έφερε την νέα ρύθμιση αυτή» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για να καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει την τροπολογία «για να δούμε πόσοι θα φανούν και θα δώσουν τις offshore τους. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ξέρω κανέναν να έχει offshore. Να δούμε όμως αν υπάρχει κανένας από την  αντιπολίτευση». «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα… Σήμερα κορυφώνεται και τελειώνει το ρεσιτάλ υποκρισίας. Κορυφώνεται και τελειώνει η μάχη μεταξύ  του Γκεμπελς που έλεγε συκοφαντείτε στο τέλος κατι μένει και της λαϊκής παροιμίας καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η κυβέρνηση στοιχίζεται με την λαϊκή παροιμία» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Απαντώντας στο ερώτημα αν η αρχική διάταξη επιχείρησε να καλύψει πολιτικά πρόσωπα με εξωχώρια εταιρεία είπε «Εγώ δεν ξέρω κάποιον υπουργό να θέλει να καλυφθεί. Μην κάνετε σπέκουλα. Ξέρω πολλούς που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση που έχουν offshore»!

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «Δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».

Παραδέχθηκε τις «γκρίζες» ζώνες της νέας διάταξης ο Παρασκευόπουλος
Νομοτεχνική προχειρότητα ή νέα απόπειρα συγκάλυψης και παροχής ασυλίας σε πολιτικά πρόσωπα που έχουν εξωχώριες εταιρείες; Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από σχετικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει «γκρίζα» ζώνη και στη νέα τροπολογία που ήρθε να διορθώσει την προηγούμενη σκανδαλώδη διάταξη  που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore.

«Το διάστημα 60 ημερών θα βοηθήσει και στην αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που δεν είχαν δηλωθεί. Δεν είναι λογικό όμως να μπουν σε αυτή την ρύθμιση και όσοι είχαν offshore εταιρείας. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος επιτέθηκε και στην ΝΔ υποστηρίζοντας ότι με την αποχώρησή της δείχνει ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή της νέας αυστηρής διάταξης που απαγορεύει καθολικά την συμμετοχή στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιριών με έδρα το εξωτερικό.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «όταν η ρύθμιση είναι γενική είναι πιθανό – ιστορικά και μεθοδολογικά- κάποιες ιδιόμορφες περιπτώσεις να μην μπορεί να ενταχθούν στο γενικό τύπο. Αν συμβεί και ανακαλυφθεί θα προσπαθήσω το ζήτημα να διορθωθεί. Αυτά θα πρέπει να είναι άξια προσοχής και αναμόρφωσης. Αν τα ανακαλύψουμε οφείλουμε να τα διορθώσουμε» και σημείωσε ότι δημιουργείται πρόβλημα με την απαγόρευση να μετέχουν σε εταιρείες και τα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού των πολιτικών.

«Ακούστηκε ότι κάποιοι θα απαλλαγούν για τις ημέρες που ίσχυσε. Όμως υπάρχει η κύρωση για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «ένας δρακόντειος νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Ένας νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητα σε ασάφειες στην πραγματικότητα έχει στόχο να καλύψε».

«Οσοι κουνούν το δάχτυλο θέλουν να μην αλλάξει τίποτα. Αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τελειώνει με την τροπολογία που σήμερα αναγκαζόμαστε να φέρουμε» είπε ο ίδιος για να συνεχίσει «δεν ήρθε ο νόμος να καθαρίσει και να απαλλάξει κάποιους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δεχθεί ούτε για αστείο τις καταγγελίες. Σηκώνουμε το γάντι».

«Ευχαριστώ όσους προκάλεσαν δημοσιότητα. Έτσι ακούστηκαν πράγματα και θα ακουστούν κι άλλα» σημείωσε με νόημα ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτή την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι η δύναμη της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται εύκολα».


Μαξίμου για αποχώρηση ΝΔ: Νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά

Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι για τη ΝΔ η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχθηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας.

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Φάμελλος: φέρτε ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με offshore


«Η αποχώρηση της ΝΔ σημαίνει αποφυγή της συζήτησης ενός ζητήματος που ενδιαφέρει την κοινωνία και αποτέλεσε αιτία για τη διαφθορά που μας έφτασε εδώ σήμερα» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Για εμάς η αποχώρηση σημαίνει ενοχή» συνέχισε ο ίδιος καλώντας την αντιπολίτευση να υποδείξει ποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει offshore.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» είπε για να προσθέσει «να φέρετε έστω και ένα όνομα από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει offshore».

Καραθανασόπουλος: Να απαγορευτεί και η κατοχή αμοιβαίων κεφαλαίων

«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίδιος δε επισήμανε προς την κυβέρνηση πως εκτός των μετοχών ξένων εταιριών πρέπει να απαγορευτεί και η κατοχή αμοιβαίων κεφαλαίων.

Καρράς: Χειρότερη η νέα διάταξη από την παλιά

«Η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη. Κάτι προσπαθούσε να καλύψει» υποστήριξε ο κ. Γιώργος Καρράς (Ενωση Κεντρώων).

«Σήμερα έρχεται χειρότερη διάταξη! Εχουμε σειρά ζητημάτων άρσεως αξιοποίνου μέχρι που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η τροπολογία αφού έχουμε την προηγούμενη που είναι ηπιότερος ο νόμος αίρει οπωσδήποτε το αξιόποινο των όσων τυχόν αποκαλυφθούν» εξήγησε ο ίδιος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «θα δώσετε άφεση αμαρτιών για στιγμιαία εγκλήματα ή θα τους δώσετε διαχρονικό χαρακτήρα;».

Κουτσούκος: Υποστήκατε πολιτική και ηθική ήττα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος υποστηρίζοντας ότι «υπoστήκατε πολιτική και ηθική ήττα» και πως η νέα τροπολογία δεν διορθώνει την ζημιά που ήδη έχει συμβεί καθώς διαμορφώθηκε «παράθυρο» αμνήστευσης πολιτικών προσώπων που κατείχαν offshore.

«Αυτό που έγινε ήταν προσπάθεια της κυβέρνησης να υποκλέψει την ψήφο των βουλευτών της πλειοψηφίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί όταν παρουσίασαν την διάταξη μίλησαν για διεύρυνση και επέκταση της απαγόρευσης. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε «ότι προσαρμόζουμε στην ισχύουσα νομοθεσία την έννοια της εξωχώριας», έδωσε δηλαδή άλλη διάσταση από την πραγματική», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει: «Στο Σώμα δεν έγινε κατανοητό ότι θα μπορεί υπουργός και βουλευτής να έχει εξωχώρια εταιρεία. Έχουν προσωπική ευθύνη και οι 2 υπουργοί».

«Αναγκάστηκε ο κ. Τσίπρας κάτω από την κατακραυγή να το πάρει πίσω επεκτείνοντας την αυστηρότητα στους πάντες και τα πάντα» συνέχισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Η διάταξη της παραγράφου  5 ήταν επιχείρηση αμνήστευσης γι αυτούς που φωτογράφισε η κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης Offshore».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης