«Κερί» στην… Αγία Μέρκελ ανάβει ο Τσίπρας για να έλθει η «Συμφωνία – Ανάσταση»

«Κερί» στην… Αγία Μέρκελ ανάβει ο Τσίπρας για να έλθει η «Συμφωνία – Ανάσταση»

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυρία Μέρκελ αναγνωρίζει την συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό και άρα ήλθε η ώρα της πρακτικής εξαργύρωσης αυτής της συμβολής

«Κερί» στην… Αγία Μέρκελ ανάβει ο Τσίπρας για να έλθει η «Συμφωνία – Ανάσταση»
Με το ΔΝΤ
να επιμένει στην προληπτική λήψη δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, πέραν των ήδη συμφωνημένων 5,4 δισ. ευρώ, η τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται στα χέρια της ευρωπαϊκής πλευράς, δηλαδή πρακτικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
Κλείσιμο
.

Η άλλοτε μισητή καγκελάριος έχει μετατραπεί για τον Αλέξη Τσίπρα κάτι σαν… προστάτιδα «Αγία», καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί, εκτιμά και προσδοκά ότι μόνο η δική της παρέμβαση μπορεί να άρει τα εμπόδια, προκειμένου να οδηγηθούν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με επιτυχία και να υπάρξει η αξιολόγηση, που θα φέρει, όπως λέει η κυβέρνηση» την… Ανάσταση στην ελληνική οικονομία.

Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό την εκτίμηση και την εικόνα ότι οι ευρωπαίοι κατανοούν το ελληνικό πρόβλημα στο σύνολό του και συνυπολογίζουν το προσφυγικό μαζί με το οικονομικό. Θεωρεί επίσης ότι οι ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαράσσεται από άλλα προβλήματα και αντιμετωπίζει μέγιστης κλίμακας προκλήσεις, όπως το Brexit. Εκεί ακριβώς ποντάρει ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει τη συμμαχία των ευρωπαίων και την καταλυτική τους παρέμβαση έναντι του ΔΝΤ, που έχει μία πιο «οικονομικίστικη», «τεχνοκρατική» αντίληψη για τα μεγέθη της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι έχει μείνει μόνο ένας μικρός γύρος συνομιλιών με τους Θεσμούς για συμφωνία πριν το Πάσχα, δηλαδή ουσιαστικά αυτός που γίνεται σήμερα με την πλήρη σύνθεση του κουαρτέτο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός έκανε την ύστατη κίνησή του το βράδυ της Τρίτης, τηλεφωνώντας στην κυρία Μέρκελ. Η καγκελάριος τηρεί προσεκτικές αποστάσεις το τελευταίο διάστημα από τις εξελίξεις στο ελληνικό θέμα και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στο Βερολίνο κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, όταν και πέρασε μόνο από Παρίσι και Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός περίμενε ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα της Eurostat για να ζητήσει την παρέμβαση της κυρίας Μέρκελ, καθώς οι διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίες για την καλύτερη από τα προβλεπόμενα πορεία της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνουν κατά κάποιο τρόπο τις ανησυχίες και άρα τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, που θα καλύψουν ένα υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό αργότερα.

Η κύρια επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα προς την καγκελάριο είναι ότι η σταθερότητα στην Ελλάδα βοηθά τη σταθερότητα γενικότερα της Ευρώπης σε μία δύσκολη συγκυρία. Και ότι αυτή την περίοδο, που άλλα είναι τα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης θα ήταν καλό να μείνει στην άκρη, δια του κλεισίματος της συμφωνίας, το ελληνικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυρία Μέρκελ αναγνωρίζει την συμβολή της Ελλάδας στο προσφυγικό και άρα ήλθε η ώρα της πρακτικής εξαργύρωσης αυτής της συμβολής. Το εάν και πώς θα κινηθεί η καγκελάριος θα φανεί ουσιαστικά το επόμενο 24ωρο και πάντως πριν το eurogroup της Παρασκευής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης