Το «Άγιο Φως» στη διαπραγμάτευση ψάχνει η κυβέρνηση

Το «Άγιο Φως» στη διαπραγμάτευση ψάχνει η κυβέρνηση

Σε θολό τοπίο οι προσπάθειες για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου - Αντιφατικά μηνύματα από την πλευρά των δανειστών

Το «Άγιο Φως» στη διαπραγμάτευση ψάχνει η κυβέρνηση
Πρόωρη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι για την κυβέρνηση η επόμενη, καθώς αγωνιώδης επιδίωξη της Αθήνας είναι να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Παρασκευή 22 Απριλίου και, με την ψήφιση των σχετικών νόμων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, να πάρει την περίφημη πρώτη αξιολόγηση
του ελληνικού προγράμματος.

Κανένα σημάδι ωστόσο από το μέτωπο των δανειστών δεν παρέχει την παραμικρή σιγουριά ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα αποδώσουν, καίτοι ο
πρωθυπουργός
Κλείσιμο
και κορυφαίοι υπουργοί εκφράζουν μια κάποια αισιοδοξία.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί της προσδοκίας να κλείσει η συμφωνία έγκαιρα, είναι το ίδιο εμφανής και η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τα αντιφατικά μηνύματα των δανειστών. Η κυβερνητική ανησυχία σχετίζεται και με τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη εκλογολογία, η οποία αποσταθεροποιεί τις προσπάθειές της στην οικονομία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «άκαιρη και ανεδαφική η σεναριολογία περί εκλογών, όταν βρισκόμαστε στο παρά πέντε της αξιολόγησης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι συντηρεί τη σχετική συζήτηση, «τη στιγμή, μάλιστα, που το συμφέρον της χώρας επιβάλλει πολιτική σταθερότητα».

Σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη, «έχει επιτευχθεί σύγκλιση σχεδόν σε όλα τα σημεία με τους Ευρωπαίους εταίρους» και ότι «κοινή επιθυμία όλων μας είναι η επίσπευση της αξιολόγησης».

Αποδίδει, δε, ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση της προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το τελευταίο που χρειάζεται είναι καθυστέρηση της αξιολόγησης», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Σε συνέχεια, δε, των δηλώσεων Γεροβασίλη, η κυβέρνηση, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, ξεκαθαρίζει ότι «ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη».

Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη και από τη διαβεβαίωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ότι αναζητεί λύση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραδεχόμενος ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν του Απριλίου δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και σε βάρος των δανειστών.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για μέτρα συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ και όχι μόνο 5,4 δισ. ευρώ, που δέχεται η ευρωπαϊκή πλευρά.

Παράλληλα, το Βερολίνο φροντίζει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες να στέλνει αρνητικά μηνύματα για την ελάφρυνση του χρέους, «αγχώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση, που θα ήθελε να συνοδευτεί σύντομα το κλείσιμο της αξιολόγησης με μία ξεκάθαρη κίνηση σε αυτό το μέτωπο, ώστε να αντέξει στις εσωτερικές πιέσεις που θα προκληθούν από τα σκληρά μέτρα.


Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Οι εσωτερικές πιέσεις άλλωστε μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται εμφανείς, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κομματικό μηχανισμό, εκφράζονται διαφοροποιήσεις και ανησυχίες για το πακέτο των σκληρών μέτρων. Δημιουργείται εύλογα πλέον η απορία εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντέξει τη νέα μνημονιακή τρικυμία, ή το καράβι θα σπάσει, όπως πέρσι τον Ιούλιο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της δεδηλωμένης και την προσφυγή σε εκλογές.

Αρκετοί βουλευτές φέρονται στο παρασκήνιο να παρακολουθούν με αγωνία το πού θα καταλήξει η συμφωνία και εάν μπορούν οι ίδιοι να τη δεχθούν -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προκαλέσουν οπωσδήποτε πρόβλημα στην κυβέρνηση- ενώ η εσωκομματική κίνηση των «53+» επέφερε σοβαρό χτύπημα-«καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κείμενο που δημοσιοποίησαν μιλούν για μία «συμφωνία, που απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα». Αφού ασκούν αυστηρή κριτική για σειρά θεμάτων στην ηγεσία, ρίχνουν και τη «βόμβα», που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως: στο ερώτημα «πάση θυσία στην κυβέρνηση;» απαντάμε, λένε οι «53+» ότι «αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Σημειωτέον ότι στην τάση αυτή μετέχουν υπουργοί (Τσακαλώτος, Δρίτσας), βουλευτές (Χριστοδουλοπούλου, Χρ. Παπαδόπουλος, Κατριβάνου, Καββαδία, Καραγιαννίδης) και επιφανή κομματικά στελέχη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης