Θεοδωράκης: Η πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει

Θεοδωράκης: Η πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει

«Η ανασφάλεια κάνει τους ανθρώπους να γέρνουν προς την ακροδεξιά», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την άνοδο της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, επισημαίνοντας ότι η Αριστερά έχει κάνει το λάθος να πιστέψει ότι η ασφάλεια πρέπει να απασχολεί μόνο τα δεξιά κόμματα

Θεοδωράκης: Η πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει


Σε συνέντευξη που έδωσε απόψε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωσε ότι το Ποτάμι είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή να κρίνει τι είναι χρήσιμο και τι όχι για την χώρα. «Αλλά αν κάποια στιγμή χρειάζεται μια άλλου τύπου κυβέρνηση απ΄αυτή τη Βουλή, αυτό είναι κάτι που το Ποτάμι μπορεί να συζητήσει. Μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πόλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία» συμπλήρωσε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην συνέντευξή του ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε αναφερόμενος στην άνοδο της Λεπέν στην Γαλλία, λέγοντας ότι η ανασφάλεια κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται προς την ακροδεξιά. Και συνέχισε: «Η Αριστερά έχει κάνει το λάθος να πιστέψει ότι η ασφάλεια πρέπει να απασχολεί μόνο τα δεξιά κόμματα. Δεν είναι έτσι. Ο απλός πολίτης έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από ασφάλεια από ότι έχει ένας πλούσιος. Την επισήμανση αυτή έκανα στον κ.Τσίπρα και την άνοιξη επιστρέφοντας από τη Μυτιλήνη- οι νησιώτες είχαν ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια- αλλά η κυβέρνηση δεν με άκουσε».

Κλείσιμο
Απαντώντας στο ερώτημα αν η πόρτα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Αυτή η πόρτα έχει κλείσει λίγο πριν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει ότι θα πάμε σε εκλογές. Η χώρα δεν έπρεπε να πάει σε εκλογές, να βιώσει αυτή την ταλαιπωρία, η οποία την οδήγησε σε ένα σχήμα που δεν έχει βιωσιμότητα. Άρα κατ΄ αρχήν αυτή η πόρτα είναι κλειστή». 

«Βεβαίως σε μια δημοκρατία θα πρέπει να νοιαζόμαστε πρώτα απ΄ όλα για τη ζωή των πολλών, για τη ζωή των πολιτών, για την κοινωνία. Το Ποτάμι είναι εδώ, ανά πάσα στιγμή, να κρίνει τι είναι χρήσιμο και τι όχι για για τη χώρα. Δεν εννοώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με ένα συμπληρωματικό Ποτάμι. Αλλά αν η χώρα κάποια στιγμή χρειάζεται μια άλλου τύπου κυβέρνηση απ΄αυτή τη Βουλή, αυτό είναι κάτι που το Ποτάμι μπορεί να συζητήσει. Μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι δύο πόλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία».

Στο ερώτημα αν μπορεί να κυβερνήσει κάποιος με 153 βουλευτές, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε :«Το πρόβλημα δεν είναι 153 ή 152.Το πρόβλημα είναι ότι δε λειτουργεί η κυβέρνηση και δεν αποδίδει έργο. Βλέπετε τα στοιχεία για τις εξαγωγές, για την επιχειρηματικότητα, για την ανεργία. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί ότι υπάρχει μια αριστερή κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες στη χώρα και η ανεργία μεγαλώνει; Αυτά είναι τα προβλήματα της χώρας». 

Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να επιστρατευθούν δημιουργικοί άνθρωποι για να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Η κυβέρνηση καθυστερεί από τον Φλεβάρη τις αποκρατικοποιήσεις και τώρα φέρνει τις συμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς να αλλάξει μια λέξη. Τότε γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση; Πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν όλους αυτούς τους μήνες;»

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήματα του κοινού σημειώνοντας: «Το Ποτάμι δεν είναι απλά Ποτάμι. Το Ποτάμι είναι Κίνημα για τη δικαιοσύνη. Η πρώτη λέξη που έχουμε στον «τίτλο» μας είναι αυτή. Δικαιοσύνη. Φορολογική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχει πλούτος στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ληστευθεί. Τα καράβια και τα ναυπηγεία έπρεπε και λόγω της παράδοσης που έχει η χώρα να φέρνουν ακόμα πλούτο στην κοινωνία. Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αδυναμία, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και το προηγούμενο καθεστώς απέτυχε να θωρακίσει την ελληνική ναυτιλία. Φεύγουν τα πλοία και πηγαίνουν στην Κορέα ή στην Ιαπωνία. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλάνο ανάπτυξης για τη χώρα.

Σε ερώτηση για τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε: «Η χώρα «λιγοστεύει» με δύο τρόπους: Γεννάμε λιγότερο και τα παιδιά μας σηκώνονται και φεύγουν. Φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό και αυτό ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη καταστροφή απ' το Μνημόνιο. Θα μου πεις πάντα δε μετανάστευαν οι Έλληνες: Ναι, αλλά τώρα υπάρχει μια αίσθηση διωγμού, υπάρχουν παιδιά που εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα και αυτό το έλλειμμα θα είναι αύριο πολύ σημαντικό. Θα είμαστε μια γερασμένη κοινωνία χωρίς τη δυναμική που μπορούν να δώσουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα».

Κλείνοντας την συνέντευξή του στο Νίκο Ευαγγελάτο στο κανάλι «Ε», ο Σταύρος Θεοδωράκης παρατήρησε: «Η Ελλάδα χρειάζεται έξυπνες λύσεις. Εμείς στη Βουλή προτείναμε κάτι που δεν έχει γίνει ενώ θα μπορούσε να προσφέρει έσοδα. Τα τουρκικά φορτηγά μεταφέρουν προϊόντα από τη μια πλευρά της Ελλάδας μέχρι την άλλη και είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει βάλει βινιέτα στα ξένα φορτηγά. Όταν δηλαδή περνάς από μια χώρα, πέρα από τα διόδια, έχεις βινιέτα 5 ή 10 ευρώ την ημέρα. Εμείς υπολογίσαμε ότι χαρίζουμε περίπου 10.000.000€ το μήνα επειδή δεν βάζουμε αυτή τη βινιέτα. Έχουμε δηλαδή περιθώρια έξυπνων λύσεων αντί να κυνηγάμε συνεχώς την ουρά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης