Η Μέρκελ «γεφυροποιός» ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Σόιμπλε

Η Μέρκελ «γεφυροποιός» ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Σόιμπλε

Οι σοσιαλιστές εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση και οι «Πράσινοι» ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις - Σακελλαρίδης: Στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα ρευστότητας- Ερωτήματα για τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε που συνεχίζει τις προκλήσεις - Ραντεβού Πούτιν με Τσίπρα στις 8 Απριλίου στη Μόσχα - Συνάντηση το απόγευμα στο Μαξίμου με την αμερικανίδα πρέσβη, Βικτόρια Νούλαντ
 

Η Μέρκελ «γεφυροποιός» ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Σόιμπλε
Τους τόνους θα προσπαθήσουν να ρίξουν Αθήνα- Βερολίνο στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στην γερμανική πρωτεύουσα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει ο γερμανικός Τύπος επισημαίνοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει το ρόλο του "γεφυροποιού" μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν και οι γερμανικές εφημερίδες βρίσκονται σε στάση αναμονής σχετικά με το ραντεβού των δύο ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρούν πως δεν θα είναι μία εύκολη συνάντηση και πως η γερμανική καγκελαρία επιδιώκει να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Κλείσιμο
Με την γερμανική πλευρά να τείνει χείρα φιλίας στην ελληνική κυβέρνηση, η Άνγκελα Μέρκελ αποφεύγει να υιοθετήσει την σκληρή γλώσσα του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε "ρόλο κακού", έσπευσε να δηλώσει, λίγες ώρες αφότου η Μέρκελ προσκάλεσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο ότι ήδη έχει καταστραφεί η εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Αθήνα. Η Μέρκελ θα ακούσει προσεκτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος θα δεσμευτεί για την επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου: Αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει η Γερμανίδα καγκελάριος, σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.


Bild

Οκτώ εβδομάδες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, ο Αλέξης Τσίπρας , μετά τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και το Παρίσι, επισκέπτεται την ερχόμενη Δευτέρα ο Βερολίνο μετά την πρόσκληση που δέχτηκε από την Ανγκελα Μέρκελ. Την ώρα που το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι ψυχρό, ο Τσίπρας μεταβαίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα. Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη για την κυβέρνηση Τσίπρα έχει καταστραφεί, η Μέρκελ έρχεται να ρίξει τους τόνους προσκαλώντας τον Α. Τσίπρα στη γερμανική πρωτεύουσα, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Η πρόσκληση της Μέρκελ έρχεται την ώρα που τα πνεύματα είναι οξυμένα μεταξύ των δύο χωρών , μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για την "χειρονομία" του Γ. Βαρουφάκη απέναντι στον γερμανικό λαό. Οι ειδικοί που έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι είναι αυθεντικό το επίμαχο βίντεο με το προτεταμένο δάκτυλο του Γ. Βαρουφάκη το 2013 εξοργίζουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών με την Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει προσκαλώντας τον Τσίπρα στο Βερολίνο.


Die Zeit

O Σόιμπλε βλέπει την εμπιστοσύνη του Βερολίνου για την ελληνική κυβέρνηση να έχει καταστραφεί την ώρα που η Μέρκελ επιχειρεί να "σπάσει τον πάγο" με την Αθήνα ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα που έβαλαν "φωτιά" στις ελληνογερμανικές σχέσεις, γράφει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit". Τα απανωτά δημοσιεύματα κατά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών , τις επιθετικές δηλώσεις κατά του Βερολίνου από τον Π. Καμμένο καθώς και το τελευταίο επεισόδιο με τον Γ. Βαρουφάκη να υψώνει το μεσαίο δάκτυλο, κάτι που ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά, έχουν ψυχράνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Μέρκελ στο σημείο αυτό παίρνει την πρωτοβουλία. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, θα ακούσει προσεκτικά τον Α. Τσίπρα με τον οποίο θα συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα αλλά και την πολιτική λύση που ζητά επιτακτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και μόνο η πρόσκληση της Μέρκελ δείχνει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου επιχειρεί αν ρίξει τους τόνους.


Die Welt


O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη του Βερολίνου απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον καταστραφεί την ώρα που η η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσκαλεί στην γερμανική πρωτεύουσα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα δεν θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ώστε να επιχειρηθεί μια συμφωνία στο ραντεβού του Βερολίνου, την ερχόμενη Δευτέρα. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης, αν θα υπάρξει δηλαδή προσέγγιση ή ρήξη, ωστόσο, το κλείσιμο και μόνο του ραντεβού κρίνεται ιδιαίτερα θετικό και ρίχνει τους τόνους που έχουν ανέβει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται επίσης τις δηλώσεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης που ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις καλώντας τη Γερμανία να πληρώσει αλλά και και την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία...


Ικανοποίηση στο Μαξίμου


Ικανοποίηση, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους, εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου για την πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμφωνία για συνάντησή τους στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα. Η ηγεσία της κυβέρνησης θεωρεί ότι περνάμε πια στην πραγματική φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, μέσα από την οποία μπορεί και πρέπει να δοθεί βιώσιμη και έντιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Η συνάντηση φαίνεται να αποκλιμακώνει εν μέρει τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, παρότι ακόμη και μετά την τηλεφωνική συνεννόηση των δύο ηγετών ο Β. Σόιμπλε επιτέθηκε και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση το πρωθυπουργικό επιτελείο τρέφει σοβαρές προσδοκίες για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, διευκρινίζοντας ότι δεν προεξοφλεί θεαματική στροφή του Βερολίνου. «Υπάρχει πια ανοιχτός δίαυλος και γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο» σημειώνουν, με εμφανή διάθεση να μην τροφοδοτήσουν υπέρμετρη αισιοδοξία, η οποία ενέχει τον κίνδυνο της απογοήτευσης.

Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία προηγήθηκαν επιστολές του Έλληνα πρωθυπουργού στην γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο.

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητο από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα ότι μόλις προ ημερών υπήρξε η «διαρροή» της πληροφορίας ότι η κυρία Μέρκελ μπορεί να καταφύγει ακόμη και σε «ανορθόδοξες μεθόδους» για λύση του ελληνικού προβλήματος. Και βέβαια έστω και με έμμεσο τρόπο διαχωρίζουν τη (θετική) στάση και το ρόλο που μπορεί να έχει η καγκελάριος από εκείνον (τον αρνητικό) που διαδραματίζει ο κ. Σόιμπλε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως σημειώνουν ότι αφενός η πρωτοβουλία ανήκε στην κυρία Μέρκελ, συνεργάτης της οποίας τηλεφώνησε το πρωί της Δευτέρας στο Μαξίμου, αιτούμενος τηλεφωνικό ραντεβού των δύο ηγετών, κάτι το οποίο έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφετέρου η συζήτηση ανάμεσα στην καγκελάριο και τον πρωθυπουργό, διάρκειας 15 με 20 λεπτών, έγινε σε πολύ ζεστό κλίμα.

Υπογραμμίζουν δε ότι παρότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες μεθαύριο έκριναν ότι οποιαδήποτε συζήτηση στο περιθώριο αυτής, δεν θα ήταν αρκετή για να τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν με άνεση και ευχέρεια όλα τα θέματα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από το Μαξίμου ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την τήρηση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, και εκ μέρους των δανειστών, κάτι που πάντως αναμένεται να κάνει και στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει προς κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται έντιμα και με προσήλωση απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και αφήνει να διαφανεί ότι κύκλοι που δεν επιθυμούν την παρουσία της αριστερής κυβέρνησης στην Αθήνα, σαμποτάρουν αυτή τη συμφωνία.

Υπό το πρίσμα της συνάντησης πιθανόν να αλλάξει η τακτική του κ. Τσίπρα για τη σύνοδο κορυφής και να τηρήσει χαμηλότερους τόνους, από εκείνους που αρχικά έχει πρόθεση, καθώς βλέπει πλέον ότι η πολιτική διαπραγμάτευση προχωρά και το ελληνικό πρόβλημα δεν βρίσκεται εκ στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων».

Η Αθήνα βλέπει πάντως με ικανοποίηση και την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης - το τηλεφώνημα Άτκινσον στον Δραγασάκη για παράδειγμα - εκτιμώντας ότι και η Ουάσιγκτον πιέζει για να τηρηθεί η συμφωνία του Eurogroup.


Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με την πρέσβη Βικτόρια Νούλαντ, βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα.

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.00. 

Ραντεβού και με Πούτιν

Θετικά απάντησε η ρωσική πλευρά στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 8 Απριλίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης