FT: Οι επενδυτές φοβούνται τις εκλογές και το ΣΥΡΙΖΑ

FT: Οι επενδυτές φοβούνται τις εκλογές και το ΣΥΡΙΖΑ

Η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη, σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα 
 

FT: Οι επενδυτές φοβούνται τις εκλογές και το ΣΥΡΙΖΑ
Η Ελλάδα εξελίσσεται ξανά στον κύριο παράγοντα ανησυχίας της Ευρωζώνης, σημειώνουν σήμερα οι FT με τον αρθρογράφο τους Ραλφ Ατκινς να υπογραμμίζει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά κυρίως την πολιτική αναταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 
 
Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει ότι η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη. 
 
«Οι χαράσσοντες πολιτική στην Ευρωζώνη ανησυχούν ορθά για την Ελλάδα, που παραμένει ένας κίνδυνος για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», σημειώνει ο Ατκινς και προσθέτει: «η χώρα παρολίγον να εκδιωχθεί απ' την Ευρωζώνη το 2012 και η μακροπρόθεσμη συμμετοχή της σε αυτή  εξακολουθεί να μην είναι διασφαλισμένη». 
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Άτκινς «οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, πάνω απ' το 8%, κινούνται ξανά ως η Ελλάδα να είναι ο κύριος "παράγοντας κινδύνου" στην Ευρωζώνη». 
 
«Τα ελληνικά ομόλογα, που συχνά αποτελούν και τις πρώτες ενδείξεις αναταραχής στην Ευρώπη, πήραν την ανιούσα ξανά, πάνω απ' το 8%, σχολιάζουν οι FT. "Ο τελευταίος παράγοντας ανησυχίας των επενδυτών είναι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους διεθνείς δανειστές της για τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης. Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου που μπορεί να φέρει στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις. 
 
«Μήπως αυτή τη φορά οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφθούν καλύτερα για το προβληματικό μέλος της Ευρωζώνη;», αναρωτιέται ο Ραλφ Ατκινς εκ των κύριων αρθρογράφων της εφημερίδας και εξηγεί: «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που έφθασαν κατά την αναταραχή του Οκτωβρίου και πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη». 
 
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων επίσης είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. 
 
Σε όλη την Ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κινηθεί χαμηλότερα απ' τις προοπτικές μεγάλων αγορών απ' την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης. 
 
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση που δείχνει ένα ιδιοσυγκρασιακό ειδικό ρίσκο της χώρας. 
 
Αλλά οι προσδοκίες για το QE απ' την ΕΚΤ πιθανόν να αποτρέπει τις αγορές ομολόγων να καταδείξουν τα πολιτικά ρίσκα στις άλλες χώρες. 
 
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης