Βενιζέλος-Τσίπρας: Τι κρύβει η μονομαχία στο... Ελ Πάσο

Βενιζέλος-Τσίπρας: Τι κρύβει η μονομαχία στο... Ελ Πάσο

«Φονικές» ατάκες - Τσίπρας: «Ένα-ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια σ’ αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο» - Βενιζέλος: «Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα, κύριε Τσίπρα»

Βενιζέλος-Τσίπρας: Τι κρύβει η μονομαχία στο... Ελ Πάσο
Μια προσωπική βεντέτα με βαρύτατες αλληλοκατηγορίες και πολύ μέλλον ανέδειξε η σκληρή κόντρα για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που είχαν στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής το προηγούμενο τριήμερο εγκαλούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση για την προαναγγελθείσα πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που δεν έχει ακόμη κατατεθεί, ενώ ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον κ. Τσίπρα σε κοινοβουλευτική μονομαχία, υπαινισσόμενος ότι από τη συζήτηση αυτή θα αποκαλυφθεί «πολιτική ατιμία» εις βάρος του, αλλά και ταύτιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο των Ναυπηγείων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείσιμο
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν «ανοίγουν τα χαρτιά» τους και συνιστούν υπομονή μέχρι να κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τότε, όπως λένε, «θα υπάρξουν εκπλήξεις» που θα αναδεικνύουν τις «γκρίζες όψεις» της κόντρας που ξεκίνησε η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να άρχισε από διάθεση να πληγεί η κυβερνητική σταθερότητα μέσω της επίθεσης της Κουμουνδούρου κατά του κ. Βενιζέλου, αλλά στην πορεία πήρε άλλα χαρακτηριστικά, καθώς η λειτουργία των Ναυπηγείων αλλά και η συμφωνία για την κατασκευή των υποβρυχίων που εμφανίζεται ως το επίδικο αντικείμενο της κόντρας σχετίζεται άμεσα με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τσίπρας: Όλα στην ώρα τους

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους», ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόκληση του κ. Βενιζέλου να υποβάλλει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από 25 ημέρες. «Μην αδημονείτε κύριε Βενιζέλο. Ένα-ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια σ’ αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, αν τα πηδήξετε τελικά», είπε ο κ. Τσίπρας. Και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να σχολιάσει παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο τότε εκπρόσωπος του κόμματος και τώρα υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή είχε «επαχθείς όρους».

«Περιμένω να έρθετε στη Βουλή με την πρόταση σας που έχετε εξαγγείλει, αλλά δεν την βλέπω να κατατίθεται, γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή ανάμεσά μας, ανάμεσα σε εσάς και σε εμένα, κύριε Τσίπρα, μια μονομαχία προσωπικού και πολιτικού ήθους γιατί έχουμε διαδρομές προσωπικές, επιστημονικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, θεσμικές», είπε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα. «Δεν έχουμε προκύψει από παρθενογένεση. Και επειδή, σε σχέση με τους ανθρώπους της γενιάς σας, είστε εξαιρετικά ευνοημένος από την τύχη –ξεκινήσατε την πολιτική του σταδιοδρομία ως αρχηγός κόμματος- πρέπει να τιμήσετε την εύνοια της τύχης, να σέβεστε τους αντιπάλους σας, να σέβεται τους θεσμούς, να σέβεστε την αλήθεια».

Γκρίζα παιχνίδια με συμφέροντα και μυστικές υπηρεσίες


Εξέπληξε, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το κοινοβουλευτικό ακροατήριο όταν υποστήριξε ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να καταθέσουμε εμείς μία πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για συνομωσίες και γκρίζα παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, με πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών, με πολύ συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γιατί υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκεί θεσμικά η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκεί το Κοινοβούλιο ως τέτοιο στο οργανωμένο λαθρεμπόριο πολιτικής επιρροής. Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι συνδεδεμένοι με πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματικά και άλλα, που κινούνται πολύ κοντά σας. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αφού υιοθετήσατε στο ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη του Τσοχατζόπουλου τώρα υιοθετείται και τις αμαρτωλές συμβάσεις». Όπως συμπλήρωσε, μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ψηφίσει «παρών» στο νόμο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά στήριξε στη Βουλή τον όμοιο νόμο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. «Και τώρα στηρίζετε συγκεκριμένα και επώνυμα συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση του Σκαραμαγκά, τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Θα τα πούμε όμως, αναλυτικά. Αυτό είναι σκηνές από το έργο που θα παιχτεί εδώ με ονόματα, με αποδείξεις, με συμφέροντα. Γιατί βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα, κύριε Τσίπρα».

Ευφυολογήματα για το Ελ Πάσο και το τρύπιο δολάριο


Η σκληρή κόντρα των δύο αρχηγών έκλεισε με νέους φραστικούς διαξιφισμούς που είχαν υπό την μορφήν ευφυολογημάτων.

Ο κ. Τσίπρας, αφού υποστήριξε ότι η παρέμβαση του κ. Βενιζέλου φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι «όσο μιλάει, δίνει δημοσκοπικούς πόντους στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι πραγματικός χορηγός μας», κατέληξε λέγοντας: «Στην πρόσκληση για μονομαχία θα απαντήσω. Κύριε Βενιζέλο, δώσατε την ευκαιρία να σας αποκαλύψω για ποιον λόγο πήγα στο Τέξας: Για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο! Στην μονομαχία, λοιπόν, θα είμαι παρών!»

«Κύριε Τσίπρα, σας συγχαίρω γιατί έχετε προσφύγει στην αμερικανική βοήθεια, προκειμένου να σας εκπαιδεύσουν οι Αμερικάνοι. Αυτό που βάλατε ως στόχο στο Τέξας είναι τρύπιο δολάριο», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης