Πώς «διαβάζει» η Κουμουνδούρου τη χθεσινή συζήτηση

Πώς «διαβάζει» η Κουμουνδούρου τη χθεσινή συζήτηση

Δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ικανοποιημένος μετά την τριήμερη σύγκρουση στη Βουλή

Πώς «διαβάζει» η Κουμουνδούρου τη χθεσινή συζήτηση
Έναν «πρωθυπουργό σε αποδομή» και μία κυβέρνηση «λαβωμένη στη Βουλή και ηττημένη στο λαό» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μεγάλη σύγκρουση στο κοινοβούλιο με αφορμή την πρόταση μομφής, που υπέβαλλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκε επί τριήμερο και κατέληξε σε μία οριακή επιβεβαίωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με απώλειες όμως.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου κάνει τον πρώτο απολογισμό από τη σφοδρή κοινοβουλευτική και εμφανίζεται ικανοποιημένο. Τόσο από τη συνολική παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλούν για την αρχή μίας νέας πορείας, που θα ολοκληρωθεί στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών και θα οδηγήσει ουσιαστικά στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, η κατάρρευση της οποίας είναι ορατή, όπως σημειώνουν. Ωστόσο από ορισμλενα στελέχη διατυπώνεται έντονος προβληματισμός  σε τρείς κυρίως κατεθύνσεις. Πρώτον η συζήτηση δεν πήγε αρκετά καλά και  ο κ. Τσίπρας αναγκάσθηκε να καταφύγει σε λεκτικές υπερβολές που τον εξέθεσαν και έδειξαν τις δικές του πολιτικές αδυναμίες (αντιφάσεις, ταξίδι στις ΗΠΑ, η στάση του στα θέμα του ευρώ και στο μνημόνιο) , δεύτερον η συγκέντρωση που είχε οργανωθεί στο Σύνταγμα ήταν απογοητευτική και τρίτον η  αξιωματική αντιπολίτευση "ξόδεψε άσκοπα τα όπλα της" ενω  τα δύσκολα είναι μπροστά , όπως η φορολογία ακινήτων, οι περικοπές στις συντάξεις κ.λπ.

Κλείσιμο
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η εμμονή και μόνο του κ. Σαμαρά στα περί εκλογών το 2016 δείχνει ότι θέλει από τώρα να απαξιώσει το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν τα εξής:

Πρώτον, ότι ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε περισσότερο να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά να υπερασπίζεται ή να αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο, το οποίο έτσι κι αλλιώς για την Κουμουνδούρου είναι ανύπαρκτο.

Δεύτερον, ότι ήταν εμφανής η αγωνία και ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού. Καθώς και η αδυναμία του να αντιπαρατεθεί στον Αλέξη Τσίπρα. Σε τέτοιο βαθμό, που είχε να πει μόνο «μαγκιές», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Όπως αναφέρει και η Αυγή «ο Σαμαράς εμφανίστηκε νευρικός, κατέφυγε σε αστειότητες περί της "γραμμής Τέξας", διαισθανόμενος ότι η κυβέρνησή του χάνει και διεθνή ερείσματα».

Τρίτον, ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε ότι θα δεν θα λάβει νέα μέτρα. Ουσιαστικά δηλαδή ομολόγησε ότι θα λάβει νέα μέτρα, όπως άλλωστε φαίνεται κι από τις επαφές με την τρόικα και τις δεσμεύσεις, που ήδη έχει αναλάβει η μνημονιακή κυβέρνηση.

Τέταρτον, ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης μειώνεται. Και αριθμητικά και ουσιαστικά. Μία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ η Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διαγράφηκε από το κόμμα της, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμη βουλευτές του Κινήματος έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δίνουν απλά ψήφος ανοχής με χρονικά και πολιτικά όρια.

«Η ρητή διαφοροποίηση της Θ. Τζάκρη και οι απουσίες άλλων βουλευτών συνιστούν πλήγματα στο "αυτοκρατορικό" προφίλ του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Είμαστε στην αρχή μιας νέας πορείας για τη δημοκρατική ανατροπή. Η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές ανάλογες πολιτικές προκλήσεις» σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης