Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από Λαβρόφ

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από Λαβρόφ

Θετικά αντιμετωπίζει το αίτημα η ρωσική πλευρά - «Η Ρωσία θα στηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο, όχι μόνο ηθικά, αλλά και προωθώντας την οικονομική συνεργασία» είπε ο Ρώσος υπουργός στον πρωθυπουργό - Λαβρόφ σε Παπούλια: «Τα προβλήματα είναι περίπλοκα και καμία χώρα δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της»

Συνέλαβαν τον αρχηγό των χούλιγκαν για τις ταραχές στη Γένοβα
Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από Λαβρόφ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αυτή την ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Στο διάλογο που προηγήθηκε της συνάντησης, παρουσία των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ που επισκέπτεται την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ενδυναμωθούν.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη συμπάθεια της Μόσχας για τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να βγει από την κρίση. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος και θα σας στηρίξουμε κι εμείς με κάθε τρόπο, όχι μόνο ηθικά, αλλά και προωθώντας το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στον πρωθυπουργό.

Κλείσιμο
«Ευχαριστούμε πολύ. Το εκτιμούμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς και έκανε ειδική αναφορά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία».

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού. «Φέτος θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι Ρώβσοι που θα επισκεφθούν την Ελλάδα», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζήτησε ο Σαμαράς από τον Ρώσο υπουργό
 

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός έθεσε ξανά το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη στη χώρα, σημειώνοντας πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.



Ελλάδα και Ρωσία, συμμαχία

Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο» που ζούμε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι «η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα». Πρόσθεσε δε ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, οι οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.

Συνάντηση με Παπούλια

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο κ. Παπούλιας, ως παλιός αθλητής, ευχήθηκε στον κ. Λαβρόφ να πάνε καλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι. «Είμαστε δύο χώρες που πολεμήσαμε μαζί πολλές φορές. Μας βοηθήσατε στη μεγάλη απελευθερωτική επανάσταση του 1821», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών . «Πολεμήσαμε μαζί ενάντια στο ναζισμό και τώρα έχουμε μια εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες  που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζουμε το 2014 να γίνουν δύο εκατομμύρια και αυτό ήταν μια εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού μας φέτος, που ήταν μια καλή χρονιά» πρόσθεσε.
 
«Οι σχέσεις μας οι εμπορικές  και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση  με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων.  Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μια ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» συνέχισε.

Επίσης συνεχάρη τη Ρωσία «για την προσπάθειά σας να αποφευχθεί σύρραξη στην Συρία. Όλοι παρακολουθούσαμε με αγωνία τις προσπάθειές σας. ήταν μια μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η παρέμβασή σας ήταν πολύ καλή και ανέπτυξε το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Το ενδιαφέρον σας συμβάλλει σε μια ισορροπία απαραίτητη για την ειρήνευση».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ τόνισε: «Τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και καμία χώρα, όσες δυνάμεις και αν διαθέτει, δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ιδιαίτερες συμμαχίες ομοϊδεατών, θα έλεγα, για τη διευθέτηση προβλημάτων όπως αυτό της Συρίας».

Και συμπλήρωσε: « Είμαστε δύο φιλικές χώρες, έχουμε μία πνευματική εγγύτητα μακραίωνη και υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είναι μια συμβολική μορφή και συμμετείχαμε στην έναρξη εργασιών ενός Συνεδρίου για το γεγονός αυτό.

Τα ηθικά ιδεώδη τα οποία χαρακτηρίζουν αμφότερες τις χώρες μας είναι κοινά. Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες.  Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στην διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα».

Ομιλίες Βενιζέλου-Αβραμόπουλου στο Συμπόσιο για τον Καποδίστρια

Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, υπογράμμισε ότι αποτελεί "ανεκπλήρωτο χρέος", η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα. Για τον Καποδίστρια, είπε ακόμη ότι ήταν κοσμοπολίτης αλλά και βαθιά πατριώτης και προσηλωμένος στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του είπε ότι "οι μεγάλες πρωτοβουλίες ανοίγουν και μεγάλες αντιθέσεις".

Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά κι πρόεδρος της ΑΕ "Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι", έδωσε έμφαση στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μύθοι και αρνητικά στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν, όπως "ο μύθος για τη ρωσική επιθετικότητα".

Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης