Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα

Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα

Στις 12 το μεσημέρι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια

Ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις στην ατζέντα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα
Την Αθήνα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος θα συμμετάσχει σε ελληνορωσικό φόρουμ που οργανώνει το Ιδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το ίδρυμα Αγίου Ανδρέα για την επέτειο της σύναψης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Επίσης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό θέμα στις συναντήσεις θα αποτελέσει το φυσικό αέριο, δηλαδή τα ζητήματα γύρω από τη ΔΕΠΑ και τον αγωγό South Stream. Ενδιαφέρον υπάρχει και για ΟΣΕ καθώς μαζί με τον Λαβρόφ στην Αθήνα έρχεται και ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, επικεφαλής του οργανισμού των ρωσικών σιδηρόδρομων.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων. Θα υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της επικείμενης προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων

«Οι θέσεις Ρωσίας και Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά συμπίπτουν, είτε έχουν μεγάλη εγγύτητα. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας» συμπληρώνει η αρμόδια υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα χαιρετίσουν την έναρξη του συνεδρίου "Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες ελληνορωσικές σχέσεις" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στα 185 έτη από την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας», επομένως και την εγκαθίδρυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.
Κλείσιμο

Οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας. Μεταξύ των δύο χωρών διατηρούνται επαφές στον πολιτικό και άλλους τομείς σε ποικίλα επίπεδα, επισημαίνοντας τις τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων βάσει του σχετικού Πρωτοκόλλου, για διμερή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που υποφέρει η ελληνική διπλωματία, παρατηρείται προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά θετική δυναμική. Επί σειρά συνεχόμενων ετών καταγράφεται σταθερή αύξηση του όγκου των ανταλλαγών των δύο χωρών. Το 2012 έφθασε τα 6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 25 % πάνω από το επίπεδο του 2011. Στους επτά μήνες του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 4,5 % και έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας τη συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 12 του περασμένου Απριλίου» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με δεξίωση πάνω στο ρωσικό καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ Λαβρόφ:

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ νωρίτερα θα κηρύξει, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος - Ρωσίας».

Στις 12:40 ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, με τη λήξη της οποία θα υπάρξουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Για τις 14:20 έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του ρώσου υπουργού Εξωτερικών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης