«Άνθρακας ο θησαυρός» και πάλι από Νίμιτς στις δηλώσεις για το Σκοπιανό...

«Άνθρακας ο θησαυρός» και πάλι από Νίμιτς στις δηλώσεις για το Σκοπιανό...

Δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

«Άνθρακας ο θησαυρός» και πάλι από Νίμιτς στις δηλώσεις για το Σκοπιανό...
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή δίωρη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, δήλωσε ότι «η διαδικασία είναι εποικοδομητική» και ότι έμεινε ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του σε Ελλάδα και Σκόπια, καθώς και από τις συναντήσεις του τελευταίου διημέρου (29 και 30 Ιανουαρίου) στη Νέα Υόρκη.
 
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητική συνάντηση» στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «στη διάρκειας δύο ωρών συνάντηση συζητήθηκε σχεδόν αποκλειστικά η ουσία των ζητημάτων».
 
Επίσης, επισήμανε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών έχουν αποκρυσταλλωθεί» και «νομίζω ότι σε κάθε πρωτεύουσα εργάζονται σκληρά, για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Υπήρξαν αντιδράσεις σε μερικές από τις προτάσεις μου και συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις. Αποφασίσαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά, σχετικά σύντομα, αλλά δεν ορίσαμε ημερομηνία».
 
Κλείσιμο
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς μίλησε για εξαιρετική συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών τόσο με την Αθήνα όσο και με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας».
 
Σε ερώτηση όσον αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε μέσα στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τις προηγούμενες επαφές, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε: «Δεν βρίσκομαι στα σύννεφα, προσγειώνομαι στην πραγματικότητα και αισθάνομαι ότι η διαδικασία είναι γενικά εποικοδομητική. Δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος. Μιλάμε για τα δύσκολα ζητήματα, έχουμε πράγματα στο τραπέζι. Μερικά θέματα είναι πολύ δύσκολα για τις δύο πλευρές, οπότε τα κοιτάζουμε και από διαφορετική σκοπιά και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές νοιάζονται για τη διαδικασία. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, όταν θα έχω θα σας πω».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, σημείωσε: «Πράγματι, υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, τόσο από ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα το ενδιαφέρον δεν είναι ακαδημαϊκό, διότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου και η επίλυσή του θα άνοιγε τις πόρτες όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών, αλλά και για τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και εγώ τον ενημερώνω και πολλές χώρες επιθυμούν να βρεθεί λύση σ' αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, η λύση επηρεάζει ένα κράτος-μέλος, μια χώρα, με τη δική της δυναμική, το δικό της λαό και πρέπει να επιλυθεί από τα μέρη που έχουν τη διαφωνία. Άλλες χώρες είναι πολύ εποικοδομητικές και καλούν και τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν με σοβαρότητα και να σκέφτονται εποικοδομητικά. Νομίζω ότι αυτό βοηθάει πολύ».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης