Βουλή: Ο Σαμαράς και άλλοι 6 βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την τροπολογία Καιρίδη για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ο Σαμαράς και άλλοι 6 βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την τροπολογία Καιρίδη για το μεταναστευτικό

Δεν προκύπτει ζήτημα καταψήφισης - Μετά την επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε όλους πλην του πρώην πρωθυπουργού, οι έξι βουλευτές αναμένεται να υπερψηφίσουν διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους - Στις 2 το μεσημέρι η ψηφοφορία

samaras_voyli_arthro
Μετά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με δήλωση του εξέφρασε την διαφωνία του με την τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο πλαίσιο παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες και ζήτησε την απόσυρση του, ακόμα 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημόσια έντονο προβληματισμό για την ρύθμιση.

Πρόκειται για τους Μπάμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που με συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Ωστόσο, ζήτημα καταψήφισης δεν φαίνεται να προκύπτει καθώς μετά και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε όλους - πλην του πρώην πρωθυπουργού - αναμένεται να υπερψηφίσουν διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους.

Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Αθανασίου: Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών

Έντονο προβληματισμό και ισχυρές ενστάσεις για την τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες εξέφρασε ο βουλευτής τη ΝΔ Μπάμπης Αθανασίου ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

«Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών» ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εστιάζοντας την κριτική του στο άρθρο 4 της τροπολογίας που μειώνει στα 3 έτη - απο 7 που ισχύει - την περιόδο μετά την οποία οι μετανάστες μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής.

«Κατά κανόνα από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να μην εντοπιστούν. Να υπάρξει σαφής καθορισμός τι θα αποτελεί έγγραφο βεβαίωσης διαμονής» συνέχισε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση που θα έχει στην ιθαγένεια αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία. Να διευκρινιστεί ότι η απαιτούμενη 3ετία παραμονής και ο χρόνος εργασίας δεν θα προσμετράται στο χρόνο πολιτογράφησης».

Χρυσομάλλης: δεν λύνει το πρόβλημα εργατών και στέλνει λάθος μήνυμα

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για την ρύθμιση εξέφρασε νωρίτερα και ο βουλευτής Μεσσηνίας με την ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης. Κατά την τοποθέτηση του, αμφισβήτησε ότι το νέο έκτακτο πλαίσιο άδειας παραμονής είναι πιο αυστηρό από της Ιταλίας όπως υποστηρίζει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

“Στην τοποθέτησή του στον Προϋπολογισμό ο κ. Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διάταξη ως μία από τις πιο αυστηρές διατάξεις ως προς τη μεταναστευτική πολιτική που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ, εξαιρετικά πιο αυστηρή από την αντίστοιχη της Ιταλίας που δίνει άδεια διαμονής σε δύο χρόνια ή της Ισπανίας που δίνει άδεια διαμονής σε τρία χρόνια, μονίμως και όχι άπαξ, και καθιστά την Ελλάδα μία χώρα που δεν θα γίνει πόλος έλξης των λαθρομεταναστών. Με μια απλή αναζήτηση στη νομοθεσία περί μετανάστευσης της Ιταλίας προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα. Η Ιταλία χορηγούσε άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για πρόσβαση στην εργασία, έως το 2018.

Κλείσιμο
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι στην ουσία κατήργησε ολοκληρωτικά τη δυνατότητα αυτή, κάνοντας την εξαιρετικά αυστηρή. Την επανέφερε πλήρως η κυβέρνηση Κόντε το 2020, υπό τον τίτλο της άδειας παραμονής ειδικών συνθηκών και με διάρκεια 2 ετών. Οι κάτοχοι της άδειας αυτής μπορούσαν να την μετατρέψουν και σε άδεια εργασίας. (Διάταγμα 130/2020) Και ερχόμαστε το 2023 οπότε και η κυβέρνηση της κας Μελόνι, τον Μάρτιο αποφάσισε μια τροποποίηση σε δύο άξονες για τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους: πρώτον έκανε επίσης αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης και δεύτερον κατήργησε εντελώς τη δυνατότητα μετατροπής τους σε άδειες εργασίας! (Νόμος 50/2023) Όσο για την άδεια διαμονής και εργασίας, πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι τουλάχιστον 5 συνεχόμενα χρόνια στην Ιταλία. Ας δούμε όμως τι έκανε η Ιταλία το 2020, το οποίο θυμίζω ήταν έτος πανδημίας και με πλήρη απαγόρευση μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας η κυβέρνηση Κόντε έφερε το Μάιο του 2020 μια ρύθμιση σχεδόν ίδια με αυτή που εισηγούνται σήμερα τα 2 Υπουργεία. Έπειτα από συντονισμένα αιτήματα των αγροτικών ενώσεων και υπό το φόβο ότι η συγκομιδή Φθινοπώρου θα χανόταν κατά 25%, επειδή οι εποχικοί εργάτες από την ανατολική Ευρώπη δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, αποφασίστηκε η χορήγηση άδειας εργασίας σε παράτυπους μετανάστες. Η άδεια εργασίας θα δινόταν άπαξ, είχε διάρκεια 6 μηνών και αφορούσε μόνο τον αγροτικό τομέα και την κατ’ οίκον εργασία (καθαρίστριες, υπηρετικό προσωπικό και συνοδοί ηλικιωμένων).

Μεταξύ δε των κριτηρίων απαιτούνταν οι αιτούντες να αποδείξουν ότι βρίσκονταν στην Ιταλία πριν τις 8 Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησε η καραντίνα και να είχαν – προσέξτε – νόμιμη άδεια παραμονής που είχε λήξει μετά την 31η Οκτωβρίου 2019! Προφανώς η αυστηρότητα του ιταλικού συστήματος είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τα 3 έτη της προτεινόμενης διάταξης και την σαφώς πιο απλοποιημένη απόδειξη παραμονής των παράτυπων μεταναστών που θα θελήσουν να καταθέσουν αίτηση” είπε.

Ο ίδιος εξέφρασε έναν ισχυρό προβληματισμό ότι αυτή η ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει κάλεσμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες στη χώρα μας και αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ότι η ρύθμιση αφορά νόμιμους μετανάστες κυρίως από Αλβανία και Γεωργία οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής τους και σήμερα βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Όπως είπε αν αφορούσε όσους κατέχουν τουριστική βίζα θα μπορούσε να δώσει λύσεις καθώς είναι αυστηρότερο το πλαίσιο και θα ξέραμε ποιοι είναι.

«Αν ήταν αυτή η διάταξη, κανείς δε θα είχε αντίρρηση σ΄αυτό. Θα ήταν πρώτο βήμα και να δούμε για τους εργάτες γης και όχι γενική τροπολογία και αφορά όποιον βρίσκεται εδώ». Ο κ. Χρυσομάλλης, έκλεισε την ομιλία του ελπίζοντας, όπως είπε, ότι μετά τις γιορτές θα είναι εφικτό να εντοπιστούν νέοι τρόποι βελτίωσης της διάταξης, όπως ανέφερε ο κ. Καιρίδης. «Προσωπικά πιστεύω ότι ούτε λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα και λάθος μήνυμα δίνει. Ελπίζω να μην ξανασυζητάμε για προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει. Θα ήθελα και εγώ όπως και πολλοί συνάδελφοι να έχουν δοθεί περισσότερες εξηγήσεις στην Επιτροπή» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας «το υπόλοιπο νομοσχέδιο είναι πολύ καλό, θα ψηφίσουμε όλοι την τροπολογία».

Σιμόπουλος: μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος

Σε κριτικό πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης με την ΝΔ Στρατου Σιμόπουλου. «Έρχομαι τώρα στην περιβόητη τροπολογία που ήρθε με έναν τρόπο που δεν το περίμενα, γιατί έχουμε συνηθίσει από την παρούσα Κυβέρνηση να διαβουλεύεται και να διαβουλεύεται κυρίως και με την κυβερνητική πλευρά, μια κυβερνητική πλευρά που σε πάρα πολλά νομοσχέδια έχει επέμβει και πραγματικά μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή τους. Άρα, λοιπόν, θα παρακαλούσα τους Υπουργούς από εδώ και πέρα τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό, αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα -και θα το κάνουν- να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος».

Να σημειωθεί ότι πέραν του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που με δήλωση του ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ισχυρό προβληματισμό για την διάταξη έχουν εκφράσει με συνεντεύξεις τους και οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης και Ανδρέας Καστανιώτης.



Ειδήσεις σήμερα:

Η θεωρία της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βεργίνα που αμφισβητεί τον Μανόλη Ανδρόνικο

Άγριος καβγάς μεταξύ του Άλεκ Μπάλντουιν και διαδηλωτών κατά του Ισραήλ - Τον έβρισαν και προσέβαλαν την καριέρα του

Αγρίνιο: Πιστοί προσκύνησαν κάστανο που είχε βράσει ο Παΐσιος - Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης