ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο εκλογής Προέδρου

Πεδίο μάχης η Κεντρική Επιτροπή, η νέα πρόταση για τις κάλπες

syriza_famellos_xr
Κύμα ανατροπής αναμένεται να σηκώσουν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις 15 -16 Ιουλίου αρκετά από τα κορυφαία στελέχη, καθώς δεύτερες σκέψεις επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στην τελευταία – και πολύωρη- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σε σχέση με την εκλογή Προέδρου από την οργανωμένη βάση. Μολονότι χρειάστηκαν περισσότερες από έξι ώρες την περασμένη Κυριακή, προκειμένου τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές διαδικασίες, ωστόσο, όπως μετέδωσε χθες το protothema.gr ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία του νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλου, ώστε να εξασφαλιστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να επέλθει εσωκομματική καταλλαγή και πρωτίστως προγραμματικός διάλογος.

Συγκεκριμένα, προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκτιμούν πως δεν μπορεί «να δοθεί λευκή επιταγή» στον νέο/α Πρόεδρο του κόμματος, χωρίς αυτός/η να έχει προηγουμένως δεσμευθεί σε ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση -αν όχι την επανίδρυση- του κόμματος. Αντίθετα, παρατηρούν πως οι εστίες εσωκομματικής έντασης, αλλά και οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την διατύπωση ενός νέου «πολιτικού επίδικου» πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι διεκδικητές της ηγεσίας. Επιμένοντας, αντίθετα, ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τοποθετηθούν αναλυτικά για τα «πιστεύω» τους σε μια σειρά θεμάτων, η λύση που επεξεργάζεται μερίδα προβεβλημένων στελεχών θέλει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου αντί της 10ης Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί ή στις 3 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, σε περίπτωση πρώτου γύρου λόγω μεγάλου αριθμού υποψηφιοτήτων.

Ο νέος οδικό χάρτης

Σε όσους πρωτοστατούν στην ανατροπή του αρχικού χρονοδιαγράμματος μοιάζει πιο εύλογο να προηγηθεί ένας εκτενής διάλογος, που θα εκκινήσει με τη σύσταση Επιτροπών Θέσεων και την εκπόνηση κειμένων αναφοράς μέσα στο καλοκαίρι, θα συνεχιστεί με τη διενέργεια προσυνεδριακού διαλόγου και θα κορυφωθεί με ένα συνέδριο στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Σημείο τριβής σε όσους ομονοούν σε αυτή τη λύση παραμένει η φύση του συνεδρίου, δηλαδή αν θα είναι διαρκές (με τους παλιούς συνέδρους) ή έκτακτο, αλλά σε κάθε περίπτωση όσοι μοιράζονται το σκεπτικό αυτό, θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί σημείο σύγκλισης. Τελευταίος σταθμός σε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη θα αποτελέσει η εκλογή του νέου Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, με τις κάλπες να στήνονται σε αυτό το σενάριο στα τέλη Νοεμβρίου.

Θιασώτες αυτής της εκδοχής εμφανίζονται δημόσια τις τελευταίες ώρες τόσο στελέχη της ΡΕΝΕ, όπως ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας, αλλά και στελέχη της «Κίνησης Μελών», όπως ο Χρήστος Σπίρτζης. «Γνώμη μου είναι ότι η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα την πολιτική! Κατά συνέπεια τα πρόσωπα πρέπει να προσδιορισθούν με βάση τις προοδευτικές πολιτικές και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι με εσωκομματικούς όρους» ανέφερε χθες σε άρθρο του (στο Ποντίκι) ο Αντώνης Κοτσακάς, ενώ «δεν χρειάζονται βιασύνες αλλά ισχυροί δεσμοί με την κοινωνία με σύγχρονα πρόσωπα που θα εγγυώνται το προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο που η κοινωνία και η βάση θα διαμορφώσει για την νέα νίκη» υποστήριξε ο Χάρης Τσιόκας.

Κλείσιμο
Στο ενδιάμεσο, κοντά στην άποψη περί μετάθεσης της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών φέρονται και κάποια στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία μολονότι αρχικά συντάχθηκαν με την επίσημη γραμμή της τάσης για κάλπες το συντομότερο δυνατόν (ακόμη και μέσα στον Ιούλιο), παρακολουθούν, ωστόσο, με προβληματισμό τους υψηλούς τόνους, όπως και τη δυστοκία των δυνάμει υποψήφιων Προέδρων να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που ενθυμούνται με νόημα τη διαρχία Τσίπρα- Αλαβάνου, αλλά και την θητεία του Νίκου Ανδρουλάκη πριν εκλεγεί βουλευτής, προκειμένου να λειάνουν τυχόν αντιδράσεις απέναντι στην παράταση της θητείας του κ. Φάμελλου, ενώ επισημαίνουν για τις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις ότι αφιέρωσαν πολύ λιγότερο χρόνο για αυτοκριτική και διεξαγωγή Συνεδρίου, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που όπως εξηγούν, θα έχει ένα καθαρό εξάμηνο για να «ειπωθούν όλα και σε ηπιότερους τόνους» σε σχέση με σήμερα.

Προς στιγμήν, ωστόσο, νέα εσωκομματικά βέλη εξαπέλυσε χθες από τη συχνότητα του Mega ο Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας πως «ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία, με πολιτικές θέσεις θα βγει». «Για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω να σφυρηλατήσουμε ακόμα περισσότερο την ενότητα του κόμματός μας θα πρέπει να διευκρινίσουμε μία σειρά από ζητήματα σε συγκεκριμένους τομείς, στα εθνικά θέματα, το ασφαλιστικό, τις προτάσεις μας για την επιχειρηματικότητα», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης κι ενώ η πολυπληθέστερη «προεδρική» τάση, στην οποία και ο ίδιος ανήκει, δηλαδή η «Κίνηση Μελών», δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανοίξει κοινό βηματισμό αναφορικά με το θέμα των υποψήφιων Προέδρων. Επιπλέον, ο πρώην Υπουργός Υποδομών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε χθες τα πυρά του για πρώτη φορά και κατά του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως ο κ. Τσίπρας «έπρεπε να είχε κάνει νέο κόμμα από το 2019», για να συμπληρώσει πάντως ότι «γνωρίζω πως, ό,τι κάνει ο κ. Τσίπρας, το κάνει ετεροχρονισμένα».

Σε κάθε περίπτωση, σε όσους «προεδρικούς» φέρονται να λοξοκοιτούν προς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα παραμένουν η Ρένα Δούρου, ο Παύλος Πολάκης και εσχάτως και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φέρεται τις τελευταίες ώρες αποφασισμένος για την είσοδό του στην προεδρική κούρσα. Στην πιο αριστερή παλέτα των υποψηφίων προηγείται, καθώς φαίνεται, η Έφη Αχτσιόγλου και έπεται ο Αλέξης Χαρίτσης (αν και διατηρεί συμπάθειες και στο «προεδρικό» μπλοκ), ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη τι θα πράξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να αποφασιστεί η τελική στάση της «Ομπρέλας» απέναντι στην εσωκομματική ψηφοφορία.

Η «απαίτηση» Φάμελλου

Πάντως, τριήμερη παύση στην όποια εσωκομματική τρικυμία αποφάσισαν να πατήσουν από σήμερα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει της διαδικασίας της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Κατά πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αρθρώσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο σε δύο επίπεδα, ασκώντας αφενός κριτική σε πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και πρόσφατα, σε πιο ήπιους τόνους. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάδειξη ανακολουθιών, όπως και στην «επιβεβαίωση των fake news της προεκλογικής περιόδου», όπως επισημαίνεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΑΒ, δηλαδή εγκαλώντας την κυβέρνηση πως ενώ έκανε λόγο για μόνιμες προσλήψεις, αυτές δεν τις έχουν εγγράψει πουθενά, ενώ εισηγούνται μια εμβαλωματική για τον ΣΥΡΙΖΑ Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από όλα τα τμήματα του κόμματος να κωδικοποιήσουν σε μια και μόνο σελίδα τι υποσχέθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης, τι πράττουν και τι εξαγγέλλουν, σε μια προσπάθεια να καταδείξει με απλό τρόπο αναντιστοιχία λόγων και έργων σε κρίσιμα πεδία, όπως για παράδειγμα ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καμμένος θυμήθηκε το 2015: Τι είπε για το δημοψήφισμα και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα - Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Η Στέλλα είπε «αντίο» πριν τα ημιτελικά και ο Σάκης... έκλεισε θέση στο Γαλάτσι - Δείτε βίντεο

«Καμίνι» η χώρα και τις επομενες μέρες - Πού θα βρέξει σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης