Εκλογές 2023, ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωνία για τις επόμενες κάλπες , οι «επίτροποι» νέας γενιάς και η Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης

Εκλογές 2023, ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωνία για τις επόμενες κάλπες , οι «επίτροποι» νέας γενιάς και η Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης

Στην Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης στρέφουν το βλέμμα τους στον ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα «γραμμή» μετά τις εκλογές της Κυριακής

tsipras_new_2xr
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε δύο ημέρες αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου σήμερα στις 11 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για μια «χαμηλών πτήσεων» σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς η Κουμουνδούρου δεν αναμένει κάποια ουσιαστική εξέλιξη ως προς τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Απεναντίας, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την κατά τα προβλεπόμενα διερευνητική εντολή και χαρακτήρισε «απρόσμενα οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα για εμάς» μετά την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το βλέμμα όλων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένο στην αυριανή ημέρα, όποτε και συνεδριάζει στις πέντε το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα εκκινήσει με την ομιλία του κ. Τσίπρα και σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, υπό το βάρος της συντριπτικής ήττας της περασμένης Κυριακής. Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να σαλπίσει αφενός την ταχεία ανασυγκρότηση των δυνάμεών του και αφετέρου την επαναχάραξη της εκλογικής στρατηγικής, μετά την αποτυχία του αφηγήματος της απλής αναλογικής, ενόψει των νέων εκλογών, στις 25 Ιουνίου.

Δεδομένης, ωστόσο, της ασφυκτικής πίεσης χρόνου, τα περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναζητούν νέα «γραμμή αντεπίθεσης», αλλά και τρόπους να βελτιώσουν την επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος, μετά την εκλογική του κατάρρευση. Μολονότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε το βράδυ των εκλογών «αλλαγές» υπό το βάρος του συντριπτικού αποτελέσματος, η κατεύθυνση αυτών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αν και από πλευράς ορισμένων στελεχών περνά -σχεδόν υποχρεωτικά- μέσα από την ανανέωση και της εικόνας της ηγετικής ομάδας.

«Επίτροποι» νέας γενιάς

Την ίδια στιγμή, την προώθηση των στελεχών της νέας γενιάς που πρώτευσαν στην σταυροδοσία στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης εισηγήθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, προκειμένου να πλαισιώσουν τον Προέδρο του κόμματος, στην προσπάθεια ανασύνταξης της Κουμουνδούρου.

Κλείσιμο
«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας», όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο Παπαδημούλης θέλει βοηθούς του Τσίπρα τους Χαρίτση και Αχτσιόγλου


Σε μια πρώτη ανάγνωση, ευθύνες στην ηγεσία, αλλά όχι «προσωπικές» επέρριψε ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Στέλιος Κούλογλου, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη». «Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν» παρατήρησε ακόμη ο Ευρωβουλευτής, συμπεραίνοντας πως «τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, όπως η παιδεία, η ακρίβεια, η υγεία, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα», όπως είπε.

Συνέντευξη Στ. Κούλογλου | Art  TV | 22/05/2023


Σκληρή αυτοκριτική για τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιχείρησε και ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας, αναφέροντας γλαφυρά πως «οδηγηθήκαμε σε μια απίστευτη ρευστοποίηση, σε μια κατολίσθηση», για να προσθέσει πως «η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι. Μας έφτυσαν, δεν βρέχει». «Το χαστούκι είναι η τελευταία ευκαιρία να σοβαρευτούμε. Η δεύτερη ευκαιρία που μας δόθηκε με το 32% του 2019 δεν υπάρχει πια», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Με_τον_ Αλέξη»

Παράλληλα, την στήριξή τους στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν μέσα από αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα πολλά στελέχη, όπως η Βουλευτής Επικρατείας, Έλενα Ακρίτα, η οποία σε μακροσκελή παρέμβασή της ανέφερε πως «σε μια εκλογική πανωλεθρία, όλοι έχουν ευθύνες». «Και ο αρχηγος, και το επιτελείο και τα στελέχη. Από κει και πέρα όμως, δεν είναι τυχαίο που οι πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν λυσσάξει να παραιτηθεί ο Τσίπρας. Να φύγει, να σβησει, να εξαφανιστεί απο τον χάρτη. Γιατί αυτό τους συμφέρει», καταλήγοντας πως «Με_τον_Αλέξη. Εννοείται αυτό».

«Λάβαμε το μήνυμα»

«Βρισκόμαστε δύο 24ωρα μετά τις εκλογές. Το σοκ ήταν ομολογουμένως δυνατό. Όμως ήταν τελικά χρήσιμο. Ο ελληνικός λαός , μας έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Σας διαβεβαιώ ότι αυτό το μήνυμα το πήραμε. Οι πολίτες μας είπαν: «Αλλάξτε»! Κι εμείς είμαστε σε θέση να το κάνουμε και εν κινήσει. Και θα το κάνουμε» σχολίασε από πλευράς της η Βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη. Η ίδια περιέγραψε πως «δεν εκπέμψαμε με ισχυρό τρόπο την θετική μας ατζέντα. Επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ‘τεχνική πλευρά’ των εκλογών και όχι στο πρόγραμμά μας αυτό καθεαυτό και σε ό,τι είχαμε να προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι προτάσεις θεμελιώδεις και αναγκαίες».

Αναφορικά με τη στάση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε πως «ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη του. Το ίδιο κάνουμε όλοι μας», ενώ ερωτώμενη για το κατά πόσον τίθεται ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος ηγέτης γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα παλιό κόμμα. Είναι ένας ισχυρός ηγέτης που ανέδειξε το κόμμα σε κυβερνητική δύναμη και τέλος είναι ο μόνος πρωθυπουργός της μοναδικής κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, σε ράγες ανάπτυξης, με την κοινωνία όρθια, και γεμάτα ταμεία». «Αυτός ο ηγέτης δεν φυγομαχεί. Θα παραμείνει στη θέση του και θα δώσει αυτή τη μάχη. Ανέλαβε την ευθύνη του, ως Πρόεδρος. Από κει και πέρα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αναλογικές ευθύνες και σε πολλούς από εμάς. Τις οποίες επίσης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και το κάνουμε».

Το δικό του στίγμα ενόψει της επόμενης εκλογικής μάχης επιχείρησε να δώσει με ανάρτησή του και ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, αναφέροντας αρχικά «Μόνοι μας και όλοι τους», για να καταλήξει πως χρειάζεται «συσπείρωση-ξεκάθαρο πρόγραμμα προσανατολισμένο στις κοινωνικές ανάγκες», με σκοπό να «γυρίσουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό». «Αυτή είναι η γραμμή για τις επόμενες εκλογές που θα είναι ΑΛΛΕΣ εκλογές!!», κατέληξε ο κ. Πολάκης.

Τσίπρας: «Ακέραια» η ευθύνη

Πάντως, μολονότι δεν τίθεται κανένα θέμα ηγεσίας στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι αναλαμβάνει προσωπικά «ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα», κάνοντας λόγο για «απρόσμενα οδυνηρό σοκ».

«Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία» εκτίμησε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «με τις πληγές της κοινωνίας θα ασχοληθούμε, οι πληγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή από το να σταθούμε όρθιοι».

Στην ίδια κατεύθυνση, «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε», μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cstitx0yg4zd)


Ταυτόχρονα, η ανάγκη για ταχεία ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απομακρύνει κάθε εσωτερική συζήτηση σχετικά με τυχόν απονομιμοποίηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, με τη διαχείριση της ήττας να καθίσταται «συλλογική υπόθεση» για τα περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδίως όταν η έλλειψη χρόνου, αλλά και το χάσμα των 20 μονάδων που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ δεν αποτελούν την καλύτερη συνθήκη για μια επανεκκίνηση του κόμματος ακόμη και σε επίπεδο κορυφής.

Αντίθετα, ως επείγουσα προτεραιότητα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφεται η ανεύρεση νέου αφηγήματος, το οποίο αναμένεται να δομηθεί σε ένα μοντέλο «μετωπικής αντεπίθεσης» τόσο απέναντι στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, όσο και προς την κυβέρνηση. Τα βέλη της κριτικής της έστρεψε, άλλωστε, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά του ΠΑΣΟΚ ήδη από προχθες, σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που στερείται, ωστόσο, στοιχείων έντονης αυτοκριτικής, παρά την παραδοχή της αποτυχίας της απλής αναλογικής.

Με φόντο την τελευταία, «μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή», όπως περιέγραψε χθες μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. «Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό» ανέφερε για τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, θέτοντας σε κάθε περίπτωση ως επίδικο το «να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης (24/5) συγκαλεί η Σακελλαροπούλου

Πορτογαλία: «Σαρώνουν» το φράγμα Αράδε για τη Μαντλίν ΜακΚάν - Εκτιμούν ότι «κρύβει» το κλειδί της εξαφάνισης

Κρήτη: Εντυπωσιακή άσκηση με 60 ελληνικά F-16 και ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης