Βουλή: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Βουλή: Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι ενημερώσεις της Βουλής για το πρόγραμμα χρηματοδότησης», σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τασούλα

vouli
Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πλειοψηφίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιούργησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του κοινοβουλίου και η απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά της ΝΔ επισημάνθηκε πως η Βουλή διαθέτει όλα τα ελεγκτικά εργαλεία, τις αρμόδιες επιτροπές και τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα ζητήματα. Επιπρόσθετα, εξηγήθηκε πως η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει την ενεργοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προληπτικό έλεγχο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης του ανέφερε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι περιοδικές ενημερώσεις των μελών όλων των επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εμπορίου κ.α.) από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Στο ίδιο πλαίσιο ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα δημιουργίας μιας υβριδικού τύπου παραεπιτροπής που θα λειτουργεί ως οιονεί εξεταστική επιτροπή. «Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ρίξει μια σκιά σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος. Την ίδια σκιά επιχειρεί να ρίξει και στο ΕΣΠΑ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ακουστεί τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να απορρίψει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με διαδικαστικά επιχειρήματα. « Το ζήτημα της λογοδοσίας είναι μείζον σε όλη την Ε.Ε. Γιατί σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια φτιάχνουν αντίστοιχες επιτροπές;» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις που ξεπερνούν την Συνταγματική της θητεία.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «αλλεργία στην διαφάνεια και στην λογοδοσία». «Οσο και αν καθυστερήσει τις εκλογές ο πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν και η επόμενη κυβέρνηση θα ανακατευθύνει τα κονδύλια με τρόπο δίκαιο και συμπεριληπτικό» είπε σε άλλο σημείο.

Υπερ της σύστασης επιτροπής ελέγχου τοποθετήθηκε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη αναφέροντας ότι αποτελεί πρόταση του δικού της κόμματος που υιοθετήθηκε στην συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη στάση εξέφρασε και η Ελληνική Λύση ενώ η πρόταση απορρίφθηκε για διαφορετικούς λόγους από το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Ειδήσεις σήμερα:

Φυσικό αέριο: Η επιστολή Μητσοτάκη στην ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης βιομηχανίας

Τραγωδία στα Σπάτα: Τι αναφέρει η Αστυνομία για τον θάνατο του 22χρονου - Τα αναπάντητα ερωτήματα

Έγκλημα στον Μυλοπόταμο: Πυρπόλησαν το σπίτι του δολοφόνου του 22χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης