Μητσοτάκης από Βουλγαρία: Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με το αδιανόητο casus belli

Μητσοτάκης από Βουλγαρία: Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με το αδιανόητο casus belli

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο ομόλογό του – Δείτε τις δηλώσεις τους – Τι είπαν για μεταναστευτικό, πανδημία, διμερείς σχέσεις και την γειτονία με την Τουρκια

mitsotakis-voylgaria
Για νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, έκανε λόγο κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από την γειτονική χώρα, Κιρίλ Πετκόφ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεών τους και η πλήρωση των κριτηρίων.  Στην ατζέντα των συνομιλών όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης ήταν και το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία.

Για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δίνει μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και έθεσε στη διάθεση του την Ελλάδα, «αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα μέρα μετά την εκλογή του Πετκόφ στην πρωθυπουργία.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:



Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB είπε ότι είναι κοινό στοίχημα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία. «Δεσμεύθηκα ότι θα καταλήξουμε σε ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα μηνών», πρόσθεσε ενώ και οι δυο ηγέτες σημείωσαν τα δυο κράτη έχουν κοινές ανάγκες στην ενέργεια και είναι θετικό που η κατανάλωση του ηλεκτρικού είναι αυξημένη στην Ελλάδα το καλοκαίρι και στη Βουλγαρία το χειμώνα.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Φωτογραφίες από την συνάντηση Μητσοτάκη - Πετκόφ

Κλείσιμο
mitsotakis-voulgaria-1
mitsotakis-voulgaria-12
mitsotakis-voulgaria-13
mitsotakis-voulgaria-14
mitsotakis-voulgaria-16

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του

Είχα τη μεγάλη χαρά να συναντήσω σήμερα τον νέο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον νέο μου φίλο, Kiril Petkov. Και θέλησα μάλιστα να είμαι ο πρώτος ομόλογος που τον επισκέπτεται μετά την πρόσφατη εκλογή του, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, συνεργαζόμενος -όπως σας είπα- με έναν καινούργιο φίλο αλλά και δηλώνοντας την πρόθεσή μου οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις να γίνουν στενότερες.

Για αυτό άλλωστε θα έχω σε λίγο και συνομιλίες με τον Πρόεδρο Rumen Radev, με τον οποίο εξάλλου γνωρίζομαι από χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον Kiril για την επικράτησή του στις κάλπες και για τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί η ομαλότητα στο εσωτερικό ενισχύει πάντα την αποτελεσματικότητα στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς θέσεις των χωρών μας και τις διμερείς μας σχέσεις, διαπίστωσα ότι έχουμε κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά θέματα. Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι στο εξής Αθήνα και Σόφια εγκαινιάζουμε ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας.

Άλλωστε, Ελλάδα και Βουλγαρία δεν είμαστε μόνο γείτονες, είμαστε σύμμαχοι, είμαστε εταίροι, είμαστε οικονομικοί συνεργάτες, είμαστε δύο κράτη που σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις μας για συμπράξεις στο εμπόριο, στις υποδομές, στις μεταφορές, στην ενέργεια υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές.

Ειδικότερα, μιλήσαμε και για την πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του IGB, που ξεπέρασε τις δυσκολίες. Περνά πια στο τελευταίο στάδιο. Και συμφωνήσαμε έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός, που είναι τόσο σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Βουλγαρία, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα κοινό στοίχημα.

Μας απασχόλησε φυσικά και η πανδημία, οι εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον. Πρέπει να πω ότι είμαι χαρούμενος από το γεγονός ότι ο νέος Πρωθυπουργός αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα του και έθεσα τον εαυτό μου και την ελληνική κυβέρνηση στη διάθεσή του, εάν υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε στον τομέα αυτό, σε πειστικές στρατηγικές επικοινωνίας, διότι η πρόκληση αυτή είναι μία πρόκληση κοινή. Δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς στα Βαλκάνια αν όλες οι χώρες δεν πετύχουν ποσοστά υψηλά εμβολιασμού, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στο προσδοκώμενο τείχος ανοσίας.

Και σε σχέση, τέλος, με την κατάσταση στην χερσόνησό μας, είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον κ. Πρωθυπουργό την ελληνική θέση, ότι σε μία περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων μας. Είναι συμφέρον πολιτικό, συμφέρον οικονομικό, συμφέρον ασφάλειας.

Άλλωστε αυτή η προοπτική γίνεται πάντα -το ξέρουμε και οι δύο χώρες μας- μοχλός προόδου στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά. Και για αυτό η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνάμε πάντα ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ένωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην άμεση και ταυτόχρονη σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία, πάντα με βάση τα γνωστά κριτήρια. Υπολογίζουμε στη στήριξή σας για τον κοινό αυτό στόχο.

Τέλος, συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, τη μετανάστευση, όπου αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω και τον κ. Πρωθυπουργό για τις σχέσεις μας με την γείτονα Τουρκία και συζητήσαμε, τέλος, την προοπτική διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Βουλγαρίας. Ένα πολύ σημαντικό forum που θα δώσει την ευκαιρία και στα στελέχη της νέας κυβέρνησης να γνωριστούν με τους Έλληνες ομολόγους τους, ώστε να προωθήσουμε γρήγορα όλα τα κοινά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Με τις λίγες σκέψεις αυτές, λοιπόν, ευχαριστώ και πάλι τον φίλο Πρωθυπουργό για την ζεστή φιλοξενία στην Σόφια αυτές τις λίγες ώρες που βρίσκομαι εδώ. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην νέα του θέση. Τον περιμένω στην Αθήνα και θέλω να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας με όλες της τις δυνάμεις σε αυτό το νέο ξεκίνημα που κάνει, που πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος του βουλγαρικού, του ελληνικού λαού αλλά και προς όφελος τελικά, συνολικά της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στο κοινό μας σπίτι.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΙΝΑΛ: Πώς «διαβάζει» το επιτελείο του Ανδρουλάκη την εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

Σκληρό πολιτικό ροκ για τις ΜΕΘ - Ανθρώπινοι πόροι και πίεση «φρακάρουν» το ΕΣΥ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης