Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

Στον αντίποδα, το αρχικό σχέδιο για συμψηφισμούς της έκπτωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους και εισφορές μπαίνει στο συρτάρι

foroi
Απαλλαγμένοι από το άγχος της αποπληρωμής θα παραμείνουν για 6 μήνες ακόμα (μέχρι το τέλος Ιουνίου) όσοι πήραν κρατικά δάνεια μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ όσοι αποκλείστηκαν και έκαναν ένσταση είναι πιθανό να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ενταχθούν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα των ενισχύσεων. Όσοι δε, θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του δανείου που πρέπει να γυρίσουν (για να πάρουν έκπτωση 15%) θα έχουν περισσότερο χρόνο να το κάνουν αφού η συγκεκριμένη προθεσμία (που λήγει στο τέλος του χρόνου) παρατάθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου! Στον αντίποδα όμως το αρχικό σχέδιο για συμψηφισμούς της έκπτωσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με φόρους και εισφορές μπαίνει στο συρτάρι. Τέτοιοι συμψηφισμοί θα μπορούν να γίνουν μόνο με τα κουπόνια του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών που επίσης οδεύει προς παράταση.

Η διαδικασία για την έκδοση των εκκαθαριστικών με τον τελικό «λογαριασμό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα. Θεωρείται δε πολύ δύσκολο τα εκκαθαριστικά αποπληρωμής των κρατικών δανείων να εκδοθούν φέτος

Με την έκδοση των εκκαθαριστικών τα οποία θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή», θα ενημερωθούν όλοι για το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν περιθώριο εως τις 31 Μαρτίου για να αποφασίσουν εάν επιλέγουν να αποπληρωθούν εφάπαξ τα οφειλόμενα και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση (συνολικά έως και 80%) ή θα επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή του ποσού σε βάθος χρόνου έως και 5 ετών, μέχρι το τέλος του 2026. Μάλιστα η πρώτη δόση μπορεί πλέον να καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2022!

Οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν του μέτρου και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας τελικά θα επιστρέψουν από τα περίπου 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν, τα 3 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 5,3 δισ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Και συγκεκριμένα:

Κλείσιμο
·το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%),
·το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%)
·το 33% θα επιστρέψουν το 50% των οφειλών.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση 15% προβλέπεται για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος Δεκεμβρίου αν και όπως προαναφέρθηκε η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που πρέπει να επιστραφεί «κουρεύεται» για όλους ως εξής:

· κατά 75% για τις επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% εφόσον καταγράφουν ζημιές προ φόρων.
· κατά 67% του κρατικού δανείου για τις επιχειρήσεις με ζημίες και πτώση τζίρου 30% έως 70%
· κατά 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών.

Ειδικά για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

- διαγράφεται το 75% και επιστρέφουν το 25% του κρατικού δανείου εφόσον είχαν κέρδη το 2019 αλλά ζημίες και πτώση άνω του 30% το 2020
- διαγράφεται το 66,7% και καταβάλλεται το 33,3% του ποσού οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παίρνει από κόσκινο τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν εάν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Όσοι δικαιωθούν θα λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι «κουρεμένα» έως και 75%. Σημειώνεται ότι στους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν είναι εκατοντάδες χιλιάδες και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, η αιτία της απόρριψης ήταν η αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Όσον αφορά, τέλος, στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμψηφίσουν τα voucher me οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία Και για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για τους συμψηφισμούς έως τις 30 Ιουνίου.


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Θετικοί στον κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα δυο γερουσιαστές

Πώς «διαβάζει» το επιτελείο του Ανδρουλάκη την εντυπωσιακή άνοδο του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις

Βροχές και καταιγίδες σήμερα - Πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης