Ελληνοτουρκικά - Τσεσμέ: Πώς και γιατί «ανακάλυψαν» οι Τούρκοι παρενόχληση από ελληνικά μαχητικά

Ελληνοτουρκικά - Τσεσμέ: Πώς και γιατί «ανακάλυψαν» οι Τούρκοι παρενόχληση από ελληνικά μαχητικά

Η προσπάθεια δημιουργίας έντασης και τι πραγματικά συνέβη - Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα ότι χαλάει τη θετική ατμόσφαιρα των διερευνητικών!

sdfghhj
Εδώ και πολλούς μήνες το καθεστώς της Τουρκίας έχει κάνει τα πάντα για να δείξει ακόμη και στους πιο καλόπιστους Ευρωπαίους ότι επιδιώκει να πιέσει την Ελλάδα, μέχρι του σημείου που η μοναδική επιλογή της Αθήνας θα είναι η αντίδραση.

Το Ορούτς Ρέις έκανε σεισμικές έρευνες επί τέσσερις μήνες σε μια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έφτασαν στο σημείο να αξιώνουν -δημοσίως- να μην γίνονται επισκέψεις Ελλήνων πολιτικών στα νησιά του Αιγαίου κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ζήτησαν να αποστρατιωτικοποιηθούν νησιά του Αιγαίου και να «παγώσουν» οι ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα των δύο χωρών!

Η προσπάθεια δημιουργίας έντασης με το Τσεσμέ

Κι ενώ οι Τούρκοι πείστηκαν από τους Ευρωπαίους και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου Τσεσμέ στο Αιγαίο η Άγκυρα έδειξε ότι ο αντικειμενικός της σκοπός παραμένει η πρόκληση έντασης στο Αιγαίο.

Το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Τσεσμέ ξεκίνησε έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, με βάση Navtex του παράκτιου σταθμού της Σμύρνης από 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για έρευνες παράνομες, διότι αδειοδοτήθηκαν από μια τουρκική αρχή που δεν νομιμοποιείται να εγκρίνει έρευνες στο μέσον του Αιγαίου κι ας πρόκειται για περιοχή σε διεθνή ύδατα.

Αφού παρέκαμψαν τις ελληνικές αρχές, αφού αποφάσισαν και διέταξαν να ξεκινήσει το Τσεσμέ έρευνες στη στήλη ύδατος ανάμεσα στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο και την Σκύρο, οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν την παύση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο για το διάστημα που το Τσεσμέ ερευνά παρανόμως και χωρίς άδεια ανάμεσα σε τρία ελληνικά νησιά!

Κλείσιμο
Μάλιστα, το μεσημέρι της Τρίτης οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν στον εντονότερο βαθμό για δήθεν παρενόχληση του Τσεσμέ από τέσσερα ελληνικά F-16 που -κατά την άποψη της Άγκυρας- έφτασαν στα δύο μίλια από το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ρίχνοντας δήθεν chaffs, δηλαδή αερόφυλλα που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αερομαχιών σαν αντίμετρα για να τυφλώνεται το ραντάρ του αντίπαλου μαχητικού.

Το υποτιθέμενο θέμα της παρενόχλησης του Τσεσμέ δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και λίγο μετά ο Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να καταγγείλει την Αθήνα διαβεβαιώνοντας ότι η Άγκυρα έλαβε τα κατάλληλα μέτρα.

Τι πραγματικά συνέβη με τα ελληνικά F-16 και το Τσεσμέ

Όπως έγραψε το protothema, η πραγματικότητα για άλλη μια φορά είναι διαμετρικά αντίθετη από τους ισχυρισμούς των Τούρκων.
Η ελληνική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε άσκηση σε μια περιοχή από την Χαλκιδική μέχρι την Σκύρο με βάση NOTAM που είχε εκδοθεί στις 9 Φεβρουαρίου. Και η τραβηγμένη από τα μαλλιά υποτιθέμενη παρενόχληση του Τσεσμέ από τέσσερα ελληνικά μαχητικά, περισσότερο απ' οτιδήποτε μοιάζει με τα... παραμύθια της Χαλιμάς.

Το κοντινότερο σημείο που έφτασαν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούσαν στα 19.000 πόδια ήταν στα 10 μίλια από το Τσεσμέ! Ακόμη και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν έχουν γύρω τους τόσο μεγάλη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όσο αυτή που απαίτησαν οι Τούρκοι να δημιουργηθεί γύρω από το Τσεσμέ! Πού είδαν στην Άγκυρα παρενόχληση του τουρκικού πλοίου, όταν τα ελληνικά μαχητικά δεν προσέγγισαν εγγύτερα των 10 ναυτικών μιλίων από το Τσεσμέ, είναι ένα μυστήριο.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε απάντηση των τουρκικών ισχυρισμών περί παρενόχλησης του Τσεσμέ, διευκρινίστηκε:

Η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας με τη συμμετοχή 29 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών έγινε από τις 13:30 μέχρι τις 14:40 της Τρίτης. Για την ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα είχε εκδοθεί η ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, ενώ η τουρκική παράνομη Navtex εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Εμμέσως δηλαδή οι Τούρκοι αξίωσαν να ακυρωθεί μια ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα που είχε ανακοινωθεί έξι ημέρες πριν εκδοθεί η παράτυπη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους για τις έρευνες του Τσεσμέ!

Η άσκηση των 29 ελληνικών μαχητικών διεξήχθη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου - Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το τουρκικό Τσεσμέ έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής που περιγράφεται στη Navtex 0122/21 δυτικά της Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους που πετούσα στα 19.000 πόδια ήταν σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό πλοίο. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η Άγκυρα ότι το Τσεσμέ δήθεν παρενοχλήθηκε από ελληνικά F-16;

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη δεν έφεραν Chaff ή flares.

Η απόπειρα της Άγκυρας για δαιμονοποίηση της Αθήνας

Οι Τούρκοι, για άλλη μια φορά προσπαθούν να κάνουν το άσπρο-μαύρο και επιχειρούν να εμφανιστούν σαν θύματα. Σε μια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια για αποκλιμάκωση και συνεννόηση μέσω των διερευνητικών επαφών, έστειλαν ένα πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για υδρογραφικές έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο, μόλις επτά μίλια από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, χωρίς να έχουν ζητήσει ή εξασφαλίσει σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Αξίωσαν επίσης την ακύρωση ελληνικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας που είχε επισήμως ανακοινωθεί με Notam έξι ημέρες πριν εκδοθεί η παράτυπη Navtex για τις έρευνες του Τσεσμέ! Κι ακόμη περισσότερο ζήτησαν εμμέσως να δημιουργηθεί μια no-fly zone γύρω από το Τσεσμέ σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό!

Τι άλλο παρά την ιδιοκτησιακή αντίληψη του καθεστώτος της Τουρκίας για το Αιγαίο, το οποίο ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται σαν μέρος της υποτιθέμενης γαλάζιας πατρίδας, φανερώνουν όλα αυτά;

Ειδήσεις σήμερα:

Σπαρακτικό βίντεο: Δελφίνι αρνείται να αποχωριστεί το νεκρό βρέφος του!

Κρούσματα και εισαγωγές στα ύψη: Σαρώνει όλη την Ελλάδα ο κορωνοϊός


Έμβρυο καρχαρία έγινε viral εξαιτίας παράξενης δυσμορφίας που θυμίζει «ανθρώπινο πρόσωπο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης