Κατρίνης: Mε το σταγονόμετρο ο τραπεζικός δανεισμός προς παραγωγικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Κατρίνης: Mε το σταγονόμετρο ο τραπεζικός δανεισμός προς παραγωγικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενεργοποιήσει το παρατηρητήριο παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία

katrinis
«Μυωπική» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης την αναπτυξιακή στρατηγική των ελληνικών συστημικών τραπεζών καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενεργοποιήσει το παρατηρητήριο παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή υποστηρίζει ότι «οι τράπεζες έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αφού δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5%. Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,6 δις ευρώ το 2020. Και ενώ όλοι θα περίμεναν η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, αφού οι εκταμιεύσεις δανείων (και κυρίως με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) περιορίστηκαν φέτος στα 5,3-6 δισ. ευρώ, ενώ και για το 2021 προβλέπονται καθαρές νέες πιστώσεις μόλις 4-5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 5,99% το Νοέμβριο από 4,55% το Σεπτέμβριο, διευρύνοντας τη διαφορά του από το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5% από την ΕΚΤ».

Υπο αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό Οικονομικών: «Αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, τροποποιώντας και τις αρχικές του διατάξεις, ώστε να επιβάλλει στις τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν, επιτέλους, τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Εάν προτίθεται να δημιουργήσει εργαλεία ρευστότητας με ευέλικτα πιστοδοτικά κριτήρια, ώστε να αποτρέψει την πιστωτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων».


Ειδήσεις σήμερα: 

Τι SMS θα στέλνουν γονείς και κηδεμόνες για τη μεταφορά των μαθητών

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας για τις επιταγές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης