Επιταγές: Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας

Επιταγές: Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» προστασίας

Προς αναστολή 75 ήμερων και για τις επιταγές που λήγουν τον Ιανουάριο - Κριτήριο ο τζίρος και του τελευταίου διμήνου 2020

skilakakis
Την δυνατότητα αναστολής για 75 ημέρες των πληρωμών για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με ειδική νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στην Βουλή. Η αναστολή επιταγών ισχύει σήμερα για τα αξιόγραφα που έληξαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή όσο και εκείνες που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ εφόσον κατέγραψαν πτώση τζίρου μεγαλύτερη απο 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική διάταξη που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει αναστολή 75 ημερών για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο με δικαιούχους τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (ανεξάρτητα αν δουλεύουν με e-shop ή click away) όσο και τις πληττόμενες. Κριτήριο (σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) σε όλες τις περιπτώσεις θα είναι η πτώση του τζίρου σε επίπεδα πάνω από 50% για την περίοδο Απριλίου - Δεκεμβρίου 2020.

Ουσιαστικά το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν και το τζίρο του δίμηνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ( μέχρι σήμερα λαμβάνεται υπόψιν ο τζίρος Απριλίου - Νοεμβρίου 2020) προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν ευκολότερα το κριτήριο ένταξής στο μέτρο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη στο Mega ως «θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».

Τα σχέδια αυτά θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μόλις ψηφιστεί η νομοθετική διάταξη θα πρέπει να καταχωρηθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα οικονομικά στοιχεία Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου από τις επιχειρήσεις που ουν να παγώσουν τις επιταγές τους. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή σε κατάστημα αίτηση στην τράπεζα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ των επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή έως και τις 31/01/2021.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία εάν η αξία των αναστελλόμενης λήξης επιταγών/αξιογράφων που κατέχουν οι επιχειρήσεις υπερβαίνει το 20% του περυσινού μέσου μηνιαίου τζίρου τους, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, δικαιούνται δύο διευκολύνσεις από την Εφορία:

- Παράταση μέχρι 30 Απριλίου 2021 για πληρωμή ΦΠΑ που έπρεπε να καταβληθεί στο εν λογω διάστημα, δηλαδή την προκειμένη περίπτωση τον Ιανουάριο
Κλείσιμο
- Αναστολή πληρωμής των δόσεων (δηλαδή του Ιανουάριο) για ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία. Οι δύο αυτές δόσεις θα πληρωθούν στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης στο φλέγον θέμα των επιταγών, «έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά». Για τον λόγο αυτό ο ΕΣΑ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την άμεση διευθέτηση του θέματος των επιταγών για όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, ανεξαρτήτως κλάδου. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α τόνισε ότι κρίνεται αναγκαίο να καλυφθούν όχι μόνο οι εκδότες αλλά και οι κομιστές, ώστε να αποφύγουμε το ξαφνικό «πάγωμα» της αγοράς. Στην κατεύθυνση εξετάζονται φορολογικά κίνητρα στους κομιστές καθώς είναι δύσκολη η επιδότησης τους από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ κλπ.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγουν σήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία - Όλα τα μέτρα για την επιστροφή στα θρανία

A
εροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Δύτες θα επιχειρήσουν σήμερα να ανασύρουν τα μαύρα κουτιά

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Ηράκλειο Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης