Βουλή - Σταϊκούρας προς Τσίπρα: Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - Πολύ πάει να μας κουνάτε το δάχτυλο

Βουλή - Σταϊκούρας προς Τσίπρα: Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών - Πολύ πάει να μας κουνάτε το δάχτυλο

Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή το βράδυ - Πότε θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

5173554
Με έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σταϊκούρας λαμβάνοντας το λόγο υπενθύμισε την βαριά φορολογία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην μεσαία τάξη την περίοδο 2015 - 2019 και παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στους πρώτους 14 μήνες μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και επιχειρεί να λύσει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που διογκώθηκε από τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Εσείς αυξάνατε φόρους εμείς τους μειώνουμε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υπενθύμισε τις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τι τελικά συνέβη:

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε ξένη χώρα, όμως θα έχουν πρόβλημα να τους εφαρμόσουν στην Ελλάδα», προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς. Έπαιρναν μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ αρχικά υποστήριζαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έλεγαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»

Κλείσιμο
- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν τη «σεισάχθεια», κατήργησαν, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας.

Νωρίτερα, οι Εφη Αχτσιόγλου και Πάνος Σκουρλέτης που άνοιξαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την συζήτηση επιχείρησαν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αυθεντικό εκφραστή της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, εξαπέλυσαν επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι δεν προβάλλουν τις θέσεις του κόμματός τους. Η κυρία Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσατε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε». Από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για νέο μπλοκ εξουσίας.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα. Ο μέγιστος αριθμός βουλευτών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός της αίθουσας είναι 60 άτομα. Επίσης, υπάρχει σύσταση ώστε οι συνεδριάσεις να λήγουν πριν τις 12 τα μεσάνυχτα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε να «παραβιαστεί» το ωράριο για λόγους Δημοκρατίας καθώς η Βουλή συζητά ένα κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με την οργάνωση της συζήτησης οι πολιτικοί αρχηγοί θα τοποθετηθούν το απόγευμα της Κυριακής, με αντίστροφη σειρά ώστε η συζήτηση να λήξει με την ομιλία του πρωθυπουργού και περίπου στις 8 να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορίας.

Αχτσιόγλου: Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε

Ως γνήσιο εκφραστή της κοινωνίας εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Εφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα της που εκφράζει δυσπιστία προς την κυβέρνηση αλλά η κοινωνία.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση είπε: «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσατε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε».

Η πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας σημείωσε: «Είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης πανδημικής κρίσης και οι αντοχές όλων δοκιμάζονται σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έκανε ως επιλογή χωρίς αναστοχασμό την ευθεία πολιτική επίθεση στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στα μεσαία νοικοκυριά».

«Έκανε (η κυβέρνηση) αυτή την επιλογή παρά το γεγονός ότι μπορούσε να ακολουθήσει άλλη πολιτική καθώς είχε την οικονομική δυνατότητα. Όμως η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο για να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας και όχι να τους στηρίξει» τόνισε σε άλλο σημείο. «Ήρθατε να κρεμάσετε πάνω από τους πολίτες μια τεράστια απειλή. Την απειλή της πτώχευσης και της έξωσης. Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας και εμείς την εκφράζουμε. Φέρατε νομοσχέδιο που πτωχεύουν οι πάντες όπως πτωχεύει μια μεγάλη επιχείρηση. Νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης. Που καταργεί οριστικά και οριζόντια την προστασία πρώτης κατοικίας. Κανένας πολίτης την επόμενη ημέρα της ψήφισης δεν θα έχει την ιδιοκτησία του σπιτιού του» είπε η κυρία Αχτσιόγλου για να προσθέσει: «Το νομοσχέδιο παραδίδει τα κλειδιά της λύσης του προβλήματος στις τράπεζες. Αυτές θα αποφασίζουν αν θα ρυθμίσουν ή όχι τα δάνεια και αν θα πάρουν το σπίτι των πολιτών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή της γενικευμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης είναι πρόκληση. Είναι πρόκληση και ο τρόπος που το παρουσιάζετε με την βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ ως δεύτερη ευκαιρία. Εσείς δίνετε χαριστική βολή στην κοινωνία. Την ευθύνη την έχετε εσείς κ. Σταϊκούρα ως εισηγητής υπουργός Οικονομικών».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της κάλεσε όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκουρλέτης: Έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας

Το δεύτερο στέλεχος που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να εισηγηθεί την πρόταση μομφής ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα, όπως και η κυρία Αχτσιόγλου, έκανε ειδική αναφορά στην μεσαία τάξη φανερώνοντας ότι στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αποκαταστήσει την σχέση της με την πλειοψηφία των φορολογούμενων που έπληξε με την πολιτική της την περίοδο 2015 – 2019.

«Είναι τυχαίο; Είναι τυχαίο ότι μέχρι χθες το απόγευμα σχεδόν σε καμία εφημερίδα, site δεν υπήρχε η είδηση για το τι συζητούσαμε στη Βουλή; Δεν υπήρχε η είδηση για το υπό συζήτηση πτωχευτικό νομοσχέδιο; Ή νομίζετε ότι δεν αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει η κυβέρνησή σας με τις τράπεζες. Με την διαμεσολάβηση των προσκείμενων σε εσάς ΜΜΕ. Έχουμε ένα νέο μπλοκ εξουσίας. Την σχέση σας με την Ενημέρωση την αποτυπώσατε με την απευθείας υπαγωγή του ΑΠΕ και ΕΡΤ στον πρωθυπουργό. Το χαστούκι το πήρατε από το ΣτΕ με την γνωμοδότησή του».

Στην συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση για την δίκη της Χρυσής Αυγής. «Δεν κοιτάτε που σας έχει φύγει ο Λαγός και ο Παππάς και πάτε και πιάνετε τους μαθητές. Και από πάνω κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

«Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, η ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται εσείς αδιαφορείτε γιατί έχετε την έγνοια για το συμφέρον των λίγων. Μα ποιοι είναι οι θιγμένοι από την πολιτική που υπερασπίζεστε; Τα μεσαία στρώματα» ανέφερε.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στα ζητήματα της πανδημίας: «Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι πρέπει να φοράμε μάσκες και σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Σωστό και επιβεβλημένο. Όμως επιβεβλημένο ήταν να δώσετε λύση και στα ΜΜΜ. Αληθεύει ότι τα λεωφορεία που παραγγείλατε δεν έχουν παράθυρα; Είπατε κ. πρωθυπουργέ προς τη νεολαία να δείξουν πρότυπο ευθύνης. Αυτό κάνει η νεολαία που ζητά ανοικτά σχολεία και εσείς τους στέλνετε τα ΜΑΤ. Η νεολαία δείχνει ωριμότητα σε αντίθεση με εσάς που τα έχετε κάνει μπάχαλο. Εμείς έχουμε γνώση των ορίων της δικής μας κυβέρνησης. Ορια που βάλατε εσείς που χρεοκοπήσατε την χώρα. Εμείς τα καταφέραμε και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια εσείς γιατί τα επαναφέρετε;»

Σταϊκούρας προς Τσίπρα: Είστε ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε «συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της υπερφορολόγησης που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015 – 2019 στην μεσαία τάξη ενώ τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης έχουν προωθηθεί μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων ύψους 24 δις ευρώ.

«Εσείς αυξάνατε φόρους εμείς τους μειώνουμε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την υλοποιούμενη οικονομική πολιτική, είναι υποκριτική. Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015. Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε και διατήρησε – επί 4ετίας – κεφαλαιακούς περιορισμούς. Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση. Και τέλος, είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας» ανεφερε ο κ. Σταϊκούρας σε άλλο σημείο.

Παράλληλα υπενθύμισε τις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τι τελικά συνέβη:

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε ξένη χώρα, όμως θα έχουν πρόβλημα να τους εφαρμόσουν στην Ελλάδα», προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς. Έπαιρναν μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ αρχικά υποστήριζαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έλεγαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»

- Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν τη «σεισάχθεια», κατήργησαν, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας.

Αλήθεια, πόση ακόμη υποκρισία διαθέτουν ο κ. Τσίπρας και το Κόμμα του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της προστασίας της 1ης κατοικίας».

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

 
«Ο Λυσίας, στο Προοίμιο του λόγου του «Υπέρ του Αδυνάτου», έγραψε:

«Κύριοι βουλευτές, δεν απέχω πολύ από το να χρωστώ ευγνωμοσύνη στον κατήγορο, επειδή μου ετοίμασε αυτή εδώ τη δίκη.

Γιατί, ενώ πρωτύτερα δεν είχα αφορμή, με βάση την οποία να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα δα εξαιτίας του έχω πάρει».

Και αυτό θα πράξω, εισαγωγικά, σήμερα και με την τοποθέτησή μου την Κυριακή, απαντώντας, με στοιχεία, στην άκαιρη, άστοχη και υποκριτική πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και ο Πρόεδρός της κ. Τσίπρας, κατά του προσώπου μου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άκαιρη.

Κατατίθεται, την ίδια χρονική στιγμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνουμε μια πολύπλευρη μάχη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια χρονική στιγμή που ολοκληρωνόταν η ιστορική για τη Δημοκρατία δίκη, με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Έτσι, για ακόμη μία φορά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αποδεικνύει, ευρισκόμενη σε συνθήκες γενικευμένης αμηχανίας και αδυναμίας άρθρωσης εναλλακτικής πρότασης για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα και οι πολίτες της, ότι επιδιώκει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας.

Όμως, ματαιοπονεί!

Πρόκειται για μια αδιέξοδη, μικροπολιτική τακτική.

Απόδειξη του αδιεξόδου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Στην ομιλία τους, τόσο η Εισηγήτρια όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζήτησαν την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Το κάνατε εσείς, κ. Τσίπρα, λίγο αργότερα…

Ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν κατέθεσε ούτε αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Αφού δεν πρόκυπτε κανένα σχετικό ζήτημα, όπως επιβεβαίωνε και η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε πίσω από το ΜΕΡΑ-25.

«Τρικυμία…»!

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υποστηρίζω, επίσης, ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι άστοχη.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον Υπουργό Οικονομικών ότι έχει αποτύχει να στηρίξει την κοινωνία.

Τον κατηγορεί ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Και τον κατηγορεί ότι υλοποιεί πολιτικές που έφεραν την ύφεση.

Κύριε Τσίπρα, η πραγματικότητα διαψεύδει τις αξιολογικές κρίσεις σας.

Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί διαφορετικά, αφού στηρίζονται σε αυθαίρετες βάσεις.

Πιθανόν, και σε αυταπάτες…

Αυτούς τους 15 μήνες, στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσα από μία δημιουργική συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας, με τη σημαντική συμβολή της δημόσιας διοίκησης και συνεργατών, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, έγιναν πολλά.

Συγκεκριμένα:

1ον. Ψηφίστηκαν 14 νομοσχέδια, που στόχο έχουν την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Κάποια από αυτά, όπως συχνά επαναλαμβάνετε, «δεν προλάβατε» να τα νομοθετήσετε…

2ον. Υλοποιούμε ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που στόχο έχει τη μείωση του – διογκούμενου κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους πολίτες, κυρίως όμως για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη μειώσει, με μόνιμο τρόπο, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

▪ Μειώσαμε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με εισαγωγικό συντελεστή 9%, και αυξήσαμε το αφορολόγητο για κάθε τέκνο.

▪ Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%.

▪ Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τους κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών.

▪ Μειώσαμε το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24%.

▪ Μειώσαμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών στο 5%.

▪ Μειώσαμε ασφαλιστικές εισφορές για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης.

▪ Αναστείλαμε τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.

▪ Παρέχουμε ισχυρό φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.

▪ Δώσαμε κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις.

▪ Θεσπίσαμε επενδυτικά κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Επίσης, ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε πρόσθετες και σημαντικές, μη μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Και αυτό διότι στο πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα όσο διαρκεί η κρίση αυτή.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

▪ Μειώσαμε, και σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίσαμε, την προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

▪ Καλύψαμε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού, και εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

▪ Συμψηφίσαμε, κατά 25%, με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ.

▪ Παρείχαμε έκπτωση κατά 25% στις ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

▪ Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

▪ Μειώνουμε, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, τις ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα.

▪ Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

▪ Διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει «χείρα βοηθείας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους.

Συνεπώς, πάει πολύ να μας κουνάνε το «δάχτυλο» αυτοί που επέβαλαν πλήθος νέων φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά, τα προηγούμενα χρόνια.

3ον. Λάβαμε ένα συνεκτικό, δυναμικό και αποτελεσματικό «πακέτο» 59 μέτρων, το οποίο θα ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, απλώνοντας ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Στόχοι μας:

▪ Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού.

▪ Η ενίσχυση των πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων.

▪ Η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

▪ Η στήριξη της απασχόλησης.

▪ Η ενίσχυση των ανέργων και των εποχικά απασχολούμενων.

▪ Η στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.

▪ Η στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων.

▪ Η στήριξη κλάδων που, λόγω των χαρακτηριστικών τους, επλήγησαν εντονότερα από την υγειονομική κρίση, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας.

▪ Η στήριξη περιοχών που πλήττονται εντονότερα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Η ορθότητα αυτών των πολιτικών επιλογών έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός χώρας.

4ον. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές που διέπονται από την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη στήριξη της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος.

▪ Παρείχαμε κίνητρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

▪ Συνεχίσαμε και ενισχύσαμε δράσεις του ΟΠΕΚΑ, για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

▪ Χορηγήσαμε, με προκαταβολή, εμπροσθοβαρώς, διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, και δρομολογείται ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο σύστημα.

▪ Ενισχύουμε, περισσότερο, τους χαμηλόμισθους, με την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

▪ Παρατείναμε και επεκτείναμε τακτικά και έκτακτα επιδόματα ανεργίας.

▪ Ενισχύσαμε τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

▪ Στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία πολλών, νέων θέσεων εργασίας.

▪ Υλοποιούμε πρόγραμμα κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης δανείου, για ευάλωτα, ενήμερα και μη, νοικοκυριά, προστατεύοντας την 1η κατοικία τους.

▪ Προχωράμε στην καταβολή αναδρομικών ποσών σε συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συνεπώς, πάει πολύ να μας κουνάνε το «δάχτυλο» αυτοί που, μεταξύ άλλων, μείωσαν το αφορολόγητο, έκοψαν το ΕΚΑΣ και επέβαλαν ή αύξησαν τις εισφορές υγείας.

5ον. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.

Διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης.

▪ Προχώρησαν εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως είναι το Ελληνικό.

▪ Εκκίνησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.

▪ Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ.

▪ Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Ηρακλής», με στόχο τη συστημική μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

▪ Εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.

▪ Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων.

▪ Προωθήθηκαν φορολογικές παρεμβάσεις και χορηγήθηκαν επενδυτικά κίνητρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας.

▪ Αναθεωρήθηκε το πλαίσιο για τη φορολογική κατοικία και εισήχθη εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης για την προσέλκυση επενδυτών και συνταξιούχων.

▪ Τέθηκε σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

▪ Ενσωματώθηκε, στην εθνική έννομη τάξη, κοινοτική οδηγία για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

▪ Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και δρομολογείται για νομοθέτηση το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Αξιοποιούμε το χρόνο, μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, να «τρέξουμε» τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να δημιουργήσουν οι προϋποθέσεις, αρχικά, για ισχυρή ανάκαμψη και, στη συνέχεια, για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Και προετοιμαζόμαστε, με σχέδιο, όραμα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πολλών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Τονίζω ότι η χώρα μας, με τις ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν - μέχρι σήμερα - γίνει, καταλαμβάνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την 1η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιχορηγήσεων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η ορθότητα αυτής της πολιτικής, που σας παρουσίασα σε 5 άξονες, και η οποία έχει ως προτεραιότητα τον συνδυασμό της οικονομικής αποτελεσματικότητας με την κοινωνική δικαιοσύνη, αναγνωρίζεται από την πραγματική οικονομία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές.

▪ Από την πραγματική οικονομία, αφού ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ύστερα από τη μεγάλη ενίσχυσή του μετά τις εκλογές, διατηρείται, παρά τις πιέσεις εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

▪ Από τους εταίρους, με τις 4 θετικές αξιολογήσεις ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μέσα σε ένα έτος.

▪ Από τους επενδυτές, όπως επιβεβαιώνει, τελευταία, η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου κέντρου από τη Microsoft στην Ελλάδα και το έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

▪ Από τις αγορές, αφού το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, μέχρι σήμερα, από το καλοκαίρι του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ύψους 36,9 δισ. ευρώ, με 16 δισ. ευρώ, μέσα από 7, εξαιρετικά επιτυχημένες εκδόσεις μακροχρόνιου χρέους στις διεθνείς αγορές.

Με αποκορύφωμα την προχθεσινή έκδοση, 15ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας μας!

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οικονομία σημείωσε μεγέθυνση 1,9% το 2019, μεγαλύτερη από το 2018, υψηλότερη, για πρώτη φορά από το 2009, από τη μέση επίδοση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης.

Το δε 1ο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και ειδικότερα στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Τέλος, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υποστηρίζω ότι η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την υλοποιούμενη οικονομική πολιτική, είναι υποκριτική.

Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέστρεψε την οικονομία στην ύφεση το 2015.

Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε και διατήρησε – επί 4ετίας – κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη, 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Και τέλος, είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «όσο υπάρχουν, πλειστηριασμοί δεν θα γίνουν στην Ελλάδα», νομοθέτησαν, τον Μάιο του 2017, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν ότι «πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε ξένη χώρα, όμως θα έχουν πρόβλημα να τους εφαρμόσουν στην Ελλάδα», προχώρησαν, από το Νοέμβριο του 2017, και μέσα σε 1,5 χρόνο, σε 25.672 πλειστηριασμούς.

Έπαιρναν μάλιστα και επαίνους από τους θεσμούς για την υπέρβαση των στόχων στην υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ αρχικά υποστήριζαν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», στη συνέχεια έλεγαν ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους».

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που ενώ υποστήριζαν τη «σεισάχθεια», κατήργησαν, το 2019, οριζόντια, την προστασία της 1ης κατοικίας.

Αλήθεια, πόση ακόμη υποκρισία διαθέτουν ο κ. Τσίπρας και το Κόμμα του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης της προστασίας της 1ης κατοικίας!

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Επί του παρόντος, σταματώ εδώ.

Είπαμε, άλλωστε, αρκετά και χθες.

Και θα πούμε και άλλα, στο τέλος της διαδικασίας.

Θα κλείσω την τοποθέτησή μου, όπως ξεκίνησα.

Ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την ευκαιρία που μου έδωσαν να ξεδιπλώσω το έργο που γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό εξαιρετικά δύσκολες και απρόβλεπτες – σε παγκόσμιο επίπεδο – συνθήκες.

Έργο που έχω την τιμή, με την εντολή του Πρωθυπουργού, μαζί με άξιους συνεργάτες, να υπηρετώ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμαστε σκληρά.

Εργαζόμαστε με σεμνότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ακεραιότητα.

Υπηρετούμε, και υπηρετώ, με χρέος, ευθύνη και συνέπεια, την Πατρίδα, τις καλές σελίδες της ιστορίας του ελληνικού λαού και την προοπτική της χώρας μας».

Καλαφάτης (ΝΔ): Aποκαλυπτική η υποκρισία του ΣΥΡΖΑ

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για να αναδείξει τα αδιέξοδά του. Και την υποκρισία της πολιτικής του. Και τις αντιφάσεις που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Και την αδιαφορία του κόμματός του για τα μείζονα, τα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα μας. Εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην Κυβέρνηση. Που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων», τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρoτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, άκουσε, όμως, και πάλι, λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός Υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα», υπογράμμισε. «Και σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την Πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα ότι δεν νοιάζεται παρά μόνο για ένα: Να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει ούτε τον Υπουργό, ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλαφάτης επισήμανε «πείτε στην ηγεσία σας ότι πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας. Πέρασε και ο καιρός της ανευθυνότητας». Και εξήγησε «διότι σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Και απέναντι στις προκλήσεις αυτές δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάνω από όλα δεν νοούνται μικροκομματικές διχαστικές πρακτικές. Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις. Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί το Έθνος και δεν αφορά μόνο μια Κυβέρνηση. Οι Έλληνες ζητούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συστράτευση σε κοινούς στόχους».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίστηκε χθες στη Βουλή για ν΄αναδείξει τα αδιέξοδά του. Και την υποκρισία της πολιτικής του. Και τις αντιφάσεις που συνδέουν το χθες με το σήμερα. Και την αδιαφορία του κόμματός του για τα μείζονα, τα κρίσιμα ζητήματα που πιέζουν τη χώρα μας. Εξαπέλυσε επίθεση στρακαστρούκας στην Κυβέρνηση. Που θα ζήλευαν λαϊκιστές και δημοκόποι περιθωριακών κομμάτων. Ισχυρίστηκε, ότι η Κυβέρνηση φταίει -για τον κορωνοϊό που πλήττει την ανθρωπότητα.

-Για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ελλάδα.

-Για την ύφεση στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Εξαπέλυσε επίθεση -τελικά- στην κοινή λογική. Ξεχνώντας ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Ότι η ύφεση στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από εκείνη άλλων χωρών στην Ευρωζώνη. Ότι στον πόλεμο του κορονοϊού, η χώρα μας πηγαίνει πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες στην Ευρώπη. Κι αφού απέδωσε την κρίση που μαστίζει τον Πλανήτη στην Κυβέρνηση, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Υπουργού Οικονομικών, με πρόφαση το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόφαση και όχι αιτία. Διότι άλλη είναι η αιτία. Διότι αλλού πονά, κι αλλού ξύνεται. Και διότι για όσα τώρα θυμήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ λερωμένη τη φωλιά και υπόλογο το «μαγαζί» του.

Λέγατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και γράψατε στα πεπραγμένα σας 25.672 πλειστηριασμούς. Για να διευκολύνετε μάλιστα, τη διενέργειά τους, θεσπίσατε αυτόφωρη διαδικασία εναντίον όσων τους εμπόδιζαν. Και ύστερα τους κάνατε ηλεκτρονικούς. Τεσσεράμισι χρόνια στην εξουσία το μόνο που κάνατε ηλεκτρονικό ήταν αυτό. Και περηφανευόταν ο Υπουργός σας υποστηρίζοντας ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για κοινωνικούς λόγους». Λέγατε -και λέτε ακόμη- για προστασία 1ης κατοικίας. αλλά εσείς υπογράψατε το μνημόνιο που την καταργούσε και εσείς την καταργήσατε.

Είναι -και μην το ξεχνάτε- η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε οριζόντια την προστασία 1ης κατοικίας και έφερε νέο νόμο...

- που είχε διάρκεια μόνο για έξι μήνες

- που απέκλειε όλους όσοι είχαν «κόκκινο» δάνειο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018

- που (με ένα σωρό κριτήρια) καθιστούσε αδύνατη την αξιοποίησή του.

Έναν εξαμηνίτικο νόμο, που

δεν έδινε συνολική και βιώσιμη λύση,

δεν μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη

δεν προστάτευε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς και συντάξεις.

Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να προσποιηθεί ότι κόπτεται τάχατες για την προστασία της 1ης κατοικίας. Ο ίδιος «ΣΥΡΙΖΑ», που κατάργησε την προστασία της. Διαστρεβλώνει τις πρόνοιες ενός νομοσχεδίου που θέτει ένα ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, και κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο για το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. Ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι «θελκτικό» για το τραπεζικό σύστημα, αλλά ξεχνά ότι οι τράπεζες ήταν θετικές για το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και είναι επιφυλακτικές για το σημερινό νομοσχέδιο. Ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τους αδύναμους αλλά ξεχνά τι έκανε τεσσεράμισι χρόνια στη Κυβέρνηση. Έλεγαν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τον φούσκωσαν. Δεσμεύονταν να ελαφρύνουν τον κόσμο από τα βάρη και επέβαλαν 29 αυξήσεις φόρων και εισφορών. Υπόσχονταν να βελτιώσουν τα εισοδήματα και έκοψαν επιδόματα και συντάξεις. Μιλούσαν για περήφανη διαπραγμάτευση και κατέληξαν στο έγκλημα του ‘15 που κόστισε 100 δις ευρώ στη χώρα και εξαΰλωσε τους κόπους των μικρομετόχων στις τράπεζες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ πείτε στην ηγεσία σας ότι πέρασε ο καιρός της αθωότητας. Σήμερα έχετε παρελθόν. Και το παρελθόν δεν σας επιτρέπει προσποίηση κοινωνικής ευαισθησίας. Πέρασε και ο καιρός της ανευθυνότητας. Διότι σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Και απέναντι στις προκλήσεις αυτές δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Πάνω από όλα δεν νοούνται μικροκομματικές διχαστικές πρακτικές. Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν κάνει διακρίσεις. Η τουρκική επιθετικότητα απειλεί το Έθνος και δεν αφορά μόνο μια Κυβέρνηση. Οι Έλληνες ζητούν υπευθυνότητα, σοβαρότητα, συστράτευση σε κοινούς στόχους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καταλαβαίνουμε την απελπισία στην οποία βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Άκουσε, όμως, και πάλι, λάθος συμβούλους. Γιατί το πυροτέχνημα που επέλεξε δεν κρύβει, αλλά αναδεικνύει το αντιπολιτευτικό της αδιέξοδο. Γιατί τα εσωκομματικά προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με τη στοχοποίηση ενός Υπουργού. Γιατί οι στρακαστρούκες δεν παράγουν αποτέλεσμα. Οι πολίτες είναι υποψιασμένοι. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις στερήσεις που τους προκαλεί ο κορονοϊός. Οι πολίτες έχουν την έγνοια τους στα ανατολικά όπου οι προκλήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Και σε αυτή τη συγκυρία, την κρίσιμη για την Πατρίδα μας, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει έμπρακτα και κραυγαλέα ότι δεν νοιάζεται παρά μόνο για ένα: Να αναγκάσει τους διαφωνούντες να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Ας μην έχει λοιπόν καμιά αμφιβολία. Δεν θα πλήξει ούτε τον Υπουργό, ούτε την Κυβέρνηση, ούτε τον Πρωθυπουργό εναντίον του οποίου μαίνεται. Η στήριξη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας είναι δεδομένη ομόθυμη και ένθερμη.

Σίγουρα, όμως, ο κ. Τσίπρας θα αποδείξει, για άλλη μια φορά, ότι στέκεται μακριά από τους προβληματισμούς των Ελλήνων. Θα αναδείξει την αδυναμία κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Και την απομάκρυνση του από την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Και την αποστασιοποίηση του από την κοινωνία».

Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τον Σταϊκούρα και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 βουλευτές που απαιτούνται κατέθεσε πρόταση μομφής για έναν μόνο υπουργό. Κύριε Τσίπρα, θα μας εξηγήσετε γιατί εξαιρείτε της μομφής τον κ. Μητσοτάκη και την υπόλοιπη Κυβέρνηση του; Τους δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης; Επιλέξατε να τους δώσετε ανάσα ή απλά υπερβαίνετε τα εσωκομματικά σας; Μάλλον και τα δυο «Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε το βουνό»».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «Το Κίνημα Αλλαγής μέμφεται συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι εδώ για να αποκαλύψει τα αρνητικά πεπραγμένα της.

Κύριε Μητσοτάκη, πριν από 16 μήνες, ο Ελληνικός λαός, απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σας εμπιστεύθηκε για μια άλλη πολιτική που είχε ανάγκη η Ελλάδα, η οικονομία και η κοινωνία.

Μετά τον οικονομικό εκτροχιασμό 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή που προκάλεσε την κρίση και την εφαρμογή τριών μνημονίων.

-Υποσχεθήκατε, αλλαγή πολιτικής αλλά ακολουθείτε την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η άρνηση εθνικής συνεννόησης.

-Δεσμευτήκατε για αξιοκρατία, διαφάνεια και αξιολόγηση αλλά επικράτησαν η αδιαφάνεια, οι κομματικές επιλογές.

-Μιλήσατε για άξιους και άριστους αλλά επιλέγονται οι έμπιστοι και αρεστοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

-Διαβεβαιώνατε ότι είστε πανέτοιμοι με σχέδιο και αποδείχθηκε ότι βαδίζετε βλέποντας και κάνοντας.

-Ζητούσατε συνεννόηση αλλά αδιαφορήσατε ακόμα και στις προτάσεις μας από 20 Ιανουαρίου για πρόληψη και προετοιμασία ενόψει πανδημίας.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δύο μήνες μετά, μπροστά στο δίλλημα, να χαθούν άνθρωποι ή να σκοτωθεί η οικονομία, φυσικά και έχει προτεραιότητα η ζωή. Η συνέχεια μας επιβεβαιώνει.

Απορρίψατε το ενδιάμεσο πρόγραμμα που πρότεινε η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία και προχωρήσατε χωρίς συνεκτικό σχέδιο για αξιοποίηση των πόρων, όπως-όπως ανάλωση πολλών δισεκατομμυρίων, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα.

Το κυβερνητικό αφήγημα, παρά τον επικοινωνιακό καταιγισμό, σταδιακά απογυμνώνεται. Οι πολίτες, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι άνεργοι και όλοι οι οικονομικά και κοινωνικά αδύναμοι βιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της αδυναμίας αντιμετώπισης των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.  Συνειδητοποιούν όμως και κάτι σημαντικότερο. Η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για όλους. Επέλεξε να στηρίξει και να στηριχθεί στους λίγους με αντιστρόφως ανάλογη κατανομή των πόρων. Στους πολλούς, με τις μεγάλες ανάγκες διατίθενται τα λιγότερα και στους λίγους με τις μικρές ανάγκες, τα περισσότερα δις. Τα στοιχεία για την υγειονομική κρίση είναι εφιαλτικά και η Κυβερνητική επιλογή για υπερπληθυσμό στις τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η αδιαφορία για προστασία των ευάλωτων στις κοινωνικές δομές, έχει μετατραπεί σε κυνήγι μαγισσών στους ανοικτούς χώρους». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Το Κίνημα Αλλαγής έχει χαράξει τον δικό του δρόμο για την πρόοδο του τόπου, την ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και σύγχρονη κοινωνική ατζέντα.

Το όραμά μας για την Ελλάδα φαίνεται ότι είναι το μοναδικό με πολιτικό σχέδιο. Για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα, με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να ανοίξει ο δρόμος για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις, τους ανθρώπους της εργασίας και του επιχειρείν αλλά και τους νέους και τις νέες για να δημιουργήσουν».

Βορίδης: Η μομφή του Τσίπρα δεν είναι στον Σταϊκούρα, είναι κατά του Τσακαλώτου

«Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να καλυφθούν τα αδιέξοδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο προηγούμενο» ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με καυστική διάθεση σχολίασε πως «αντί να υπάρχει κυβερνητική φθορά αυτό που βλέπουμε είναι να ενισχύεται η κυβέρνηση Αντί να έχει εσωκομματικά προβλήματα η κυβέρνηση τα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν προλαβαίνουμε να ακούμε τον Κοντονή τον Πολάκη τη Ζανέτ…».

Με την ίδια διάθεση επιχείρησε να διευρύνει το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση «για να κόψει τα φτερά του Τσακαλώτου. Το έκανε για να μας φέρει εδώ και τα πεπραγμένα του Υπουργού του. Γιατί η πρόταση μομφής που καταθέτετε σήμερα δεν είναι κατά του Σταϊκούρα. Κατά του Τσακαλώτου είναι. Αυτός επέβαλε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επί των ημερών του καταργήθηκε η προστασία της α' κατοικίας».

«Είστε μοναδικό παράδειγμα αντιπολίτευσης που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κορωνοϊό, επιθετικότητα Τουρκίας και πέφτει η αντιπολίτευση δημοσκοπικά δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοιο προηγούμενο είστε μοναδικό παράδειγμα» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Πολάκης: Κάναμε 25.000 πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας

«Εμείς σε 4,5 χρόνια κάναμε πλειστηριασμούς αλλά όχι πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο Παύλος Πολάκης με παρέμβασή του στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας στην κριτική της πλειοψηφίας για τους 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς που έγιναν την περίοδο 2015 – 2019.

Πάντως και ο κ. Πολάκης αντί να υποστηρίξει την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το κόμμα του βρέθηκε στην θέση να απαντά στην κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, προσπάθησε να δείξει ότι δεν υπάρχει εσωκομματική σύγκρουση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Με τον Ευκλείδη μας ενώνει η κοινή προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση εσάς το μόνο που σας ενώνει είναι η μάσα των 37 δις ευρώ που σας αφήσαμε».

«Λέτε ότι δανείζεστε σήμερα με χαμηλό επιτόκιο. Δεν λέτε όμως ότι το πετυχαίνετε γιατί εμείς σας αφήσαμε μαξιλάρι. Τι νομίζετε ότι σας δανείζουν χαμηλά γιατί είστε ωραίοι;» είπε για να προσθέσει «Και μας κουνιέστε εδώ; Σε εμάς; Που σας αφήσαμε 37 δις ευρώ μαξιλάρι».

Στο ίδιο απολογητικό ύφος συνέχισε: «Τι είπε ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου για την προστασία πρώτης κατοικίας; Είπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για ένα ολιστικό πλαίσιο πτώχευσης και δεσμεύτηκε να εντάξουμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο όλη τη διάσπαρτη νομοθεσία για ρύθμιση οφειλών. Αυτό δεσμευτήκαμε εμείς να κάνουμε όχι να καταργήσουμε την προστασία πρώτης κατοικίας. Εσείς δεσμευτήκατε να το κάνετε . Στους 25 χιλ πλειστηριασμούς πόσα ήταν πρώτη κατοικία; Στους 15 χιλιάδες τωρινούς πόσοι είναι;».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να περάσετε την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες – να πουλήσετε ότι ασημικά έχουν απομείνει στο Δημόσιο – να κάνετε τεράστια αναδιανομή από την συντριπτική πλειοψηφία πολιτών σε λίγους και να φάτε τα 37 δις ευρώ που σας αφήσαμε»

Χρ. Κατσώτης (KKE): το ΚΚΕ καταψηφίζει τις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστεύονται κυβερνήσεις που εμπιστεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για να προσθέσει «Ο πτωχευτικός κώδικας έρχεται να αρπάξει ότι έχει απομείνει στα λαϊκά νοικοκυριά που χρεώθηκαν από τις πολιτικές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα σημείωσε «το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και εκείνα τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προσχεδίασε το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον πτωχευτικό κώδικα».

Κ. Χήτας (Ελ. Λύση): ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ευθύνονται για τους πλειστηριασμούς

«Βάζετε χέρι στις τσέπες του κόσμου και παίρνετε τα σπίτια τους. Αυτό κάνετε» είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χύτας για να συνεχίσει σε υψηλούς τόνους: «ντροπή να κάνετε μονομαχία πλειστηριασμών. Χρεοκοπήσατε τους έλληνες εσείς στην ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ». Αναφορικά με το πτωχευτικό νομοσχέδιο είπε «κατάπτυστο, ληστρικό και απαράδεκτο αυτό το νομοσχέδιο» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «είναι εξίσου λερωμένα με τα μπετά από τα σπίτια που γκρεμίστηκαν τα δικά σας χέρια».


Ειδήσεις σήμερα:

ΕΝΔΙΣΥ: Δόθηκαν λάθος αναδρομικά σε 80.000 συνταξιούχους - Τι απαντά ο ΕΦΚΑ

Σε ελεύθερη πτώση η τουριστική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης