38 χρόνια από τον θάνατο της Κυράς της Ρω: Τι έγραψαν Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Αγγελοπούλου

38 χρόνια από τον θάνατο της Κυράς της Ρω: Τι έγραψαν Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Αγγελοπούλου

Δείτε τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων 

kyra-tis-Ro
Σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια, έφυγε από τη ζωή η «Κυρά της Ρω». Στις 13 Μαΐου 1982, σε ηλικία 92 ετών η Δέσποινα Αχλαδιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου και λίγες ημέρες μετά έγινε στην ακριτική Ρω η ταφή της, κάτω από τον ιστό όπου καθημερινά, από το 1943, ύψωνε την ελληνική σημαία.

Η Κυρά της Ρω έμεινε στην ιστορία καθώς επί σειρά ετών «φύλαγε Θερμοπύλες» στο ακριτικό νησί προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες τόσο στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή της Δωδεκανήσου όσο και στην χώρα μας με την ανάδειξη και προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Άλλωστε τα Ίμια δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια Τούρκων να πατήσουν σε ελληνικό νησί. Ήταν το 1975 όταν ο… δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο συνεργάτες του σήκωσαν την τουρκική σημαία στη Ρω. Η Κυρά της Ρω αντέδρασε αμέσως, κατεβάζοντας το κοντάρι και το σύμβολο της γειτονικής χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να υπενθυμίσουν την τεράστια προσφορά της στο έθνος.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Πέρασαν 38 χρόνια από τις 13/5/1982, όταν η Κυρά της Ρω άφησε την τελευταία πνοή της και ετάφη στον χώρο όπου για 40 χρόνια ύψωνε τη σημαία μας. Είχα την τιμή να καταθέσω στεφάνι στη Ρω, στο μνήμα μιας μεγάλης Ελληνίδας, στις 27/11/ 2014. Αιωνία η μνήμη της!»



Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Σαν σήμερα, το 1982, έφυγε από τη ζωή μια σπουδαία Ελληνίδα, η Κυρά της Ρω, Δέσποινα Αχλαδιώτη.
Η Κυρά της Ρω, στο σημείωμα που άφησε, έγραψε:
«Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ’ αγαπώ.
Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο.
Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες.
Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τουρκικές ακτές.
Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον Τάφο».
Έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, στο νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ η κηδεία της πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη στο Καστελόριζο και της αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές, παρουσία του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.
Εν συνεχεία η σωρός της μεταφέρθηκε και ετάφη στη Ρω, στο χώρο του ιστού όπου καθημερινά και για 40 χρόνια ύψωνε την Ελληνική Σημαία.»


Κλείσιμο

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε: «Σαν σήμερα, το 1982, πεθαίνει η Κυρά της Ρω, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο ακριτικό νησί. Προσέφερε καταφύγιο σε στρατιώτες & παρέμεινε στο νησί, ακόμα & όταν αυτό έγινε στόχος βομβαρδιστικών»


Ειδήσεις σήμερα

Χαρδαλιάς: Έτσι θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες από το Σάββατο

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 155 νεκροί - 16 νέα κρούσματα - 2.760 συνολικά - 28 διασωληνωμένοι

Συγκλόνισε η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: «Την βίασαν, την σκότωσαν, την διέσυραν - Είναι ένα κορίτσι σύμβολο»
.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης