Ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας σε 30 ασθενείς με κυστική ίνωση

Ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας σε 30 ασθενείς με κυστική ίνωση

Το πρόγραμμα αφορά σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς εναλλακτική θεραπευτική επιλογή

kistikiinosi
Πρόσβαση σε καινοτόμο φάρμακο που αλλάζει την πορεία της νόσου έχουν από την περασμένη Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 30 πάσχοντες από κυστική ίνωση στην Ελλάδα.

Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στο πρόγραμμα ατομικής πρώιμης πρόσβασης που εξασφάλισε το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, έπειτα από διαπραγμάτευση με την φαρμακευτική εταιρεία του σκευάσματος Trikafta.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι πρώτοι ασθενείς με το σπάνιο νόσημα της κυστικής ίνωσης, που πληρούν τα κριτήρια, άρχισαν να λαμβάνουν το καινοτόμο φάρμακο, που δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ωστόσο έχει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA), από τον Οκτώβριο του 2019, καθώς έχει διαπιστωθεί σε κλινικές δοκιμές ότι βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία ασθενών, που λαμβάνουν οξυγόνο και χρήζουν μεταμόσχευσης, έως και κατά 14%. Σε μερικές εβδομάδες από τη χορήγηση της θεραπείας οι πάσχοντες αποσυνδέθηκαν από τη μηχανική υποστήριξη για την παροχή οξυγόνου ενώ καταγράφηκαν και βελτιώσεις στη γενικότερη πνευμονική τους λειτουργία.

Η έγκριση του Trikafta αναμένεται στην Ευρώπη τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανταποκρινόμενος άμεσα στο αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης και προέβη στις σχετικές ενέργειες για να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο οι ασθενείς στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη συνδυαστική θεραπεία elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor και ivacafto, η οποία απευθύνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της ινοκυστικής κοινότητας. Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία Vertex, το πρόγραμμα αφορά σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς εναλλακτική θεραπευτική επιλογή, που είναι ομόζυγοι με την πιο συχνή μετάλλαξη F508del ή ετερόζυγοι με μία μετάλλαξη F508del και μία άλλη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των minimal μεταλλάξεων.

Κλείσιμο
Στο Υπουργείο Υγείας έχει ήδη δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο για ασθενείς με κυστική ίνωση καθώς όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Υπουργός Υγείας, η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Σήμερα Δευτέρα, ο κ. Κικίλιας είχε συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης κ. Δημήτρη Κοντοπίδη και την Πρόεδρο του Συλλόγου κυρία Άννα Σπίνου.

Μετά το τέλος της συνάντησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για την έναρξη της πρωτοποριακής θεραπείας στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοπίδης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι, «ήρθαμε για να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μιας και η πολύμηνη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι τον Αύγουστο έφερε αποτέλεσμα. Ήρθαμε σήμερα με 32 τριαντάφυλλα. 30 μπλε τριαντάφυλλα, καθώς 30 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση είναι πλέον προστατευμένοι και λαμβάνουν την επαναστατική θεραπεία μέσω της πρώιμης πρόσβασης. Φέραμε και 2 λευκά τριαντάφυλλα για τους ασθενείς που χάσαμε και δεν πρόλαβαν, αλλά συμβολίζουν και όλους τους ασθενείς που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα. Αισθανόμαστε πολύ ευγνώμονες, τόσο για την επιστήμη που έχει φέρει ένα τέτοιο φάρμακο, όσο και για αυτό που καταφέραμε και ήρθε στην Ελλάδα και προστατεύσαμε τους ασθενείς».

Ο κ. Κικίλιας με τη σειρά του, δήλωσε συγκινημένος δηλώνοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για αυτούς που δεν μπορούν και για αυτούς που δεν έχουν. Για αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Υπουργείο Υγείας. Είμαι πολύ περήφανος για εσάς και χαίρομαι πάρα πολύ Δημήτρη που με θεωρείς φίλο σου, γιατί αυτό είναι ό,τι πιο ιερό υπάρχει στη ζωή. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους».

Τέλος, η κυρία Άννα Σπίνου υπενθύμισε ότι «αυτό που έχει γίνει με αυτή την θεραπεία είναι ένα μεγάλο θαύμα για εμάς τους ασθενείς. Ήδη οι 30 πρώτοι ασθενείς που έχουμε ξεκινήσει, έχουμε δει μεγάλη βελτίωση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Προσωπικά έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ επιπλέον οξυγόνο και ήδη έχει αυξηθεί πάρα πολύ η λειτουργικότητά μου. Δεν λαχανιάζω, μπορώ να περπατήσω και να κάνω πράγματα που πριν δεν μπορούσα να κάνω εύκολα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα μετά από έναν χρόνο καθημερινών προσπαθειών των ασθενών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους φορείς. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, ώστε όλοι οι ασθενείς να βιώσουν αυτό το θαύμα που ζω εγώ σήμερα».

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα

Τραγωδία στην Κυψέλη: Ένας νεκρός από φωτιά σε διαμέρισμα - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Ειδοποίηση από το 112 για τον κορωνοϊό προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης