Αυθαίρετα: Τελευταία ευκαιρία για τακτοποίηση - Βαριά πρόστιμα στους αμελείς μετά τον Ιούνιο

authaireta200

Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν μπορεί να είμαστε ευρωπαϊκή κυβέρνηση και να ανεχόμαστε αιωνίως αυτό το μπάχαλο - Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του θα καταβάλει 20% μεγαλύτερο πρόστιμο για τη νομιμοποίησή του - Προσαύξηση 5% ετησίως για όσους καθυστερούν περισσότερο

Ανοιχτή για σχεδόν οκτώ μήνες θα παραμείνει η πλατφόρμα για όλα τα αυθαίρετα, η οποία αναμένεται να κλείσει από την 1 Ιουλίου μόνο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις. Πρόκειται για την κατηγορία 5, στην οποία κατατάσσονται όσα αυθαίρετα παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Από το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που είχε προβλεφθεί από προηγούμενο νόμο αλλά ουδείς μέχρι σήμερα εφάρμοσε, τροφοδοτώντας σε μεγάλο βαθμό, μαζί με την απουσία ελέγχων, τα προβλήματα της αυθαιρεσίας. Το νέο πλαίσιο των αυθαιρέτων παρουσίασε χθες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ κ. Γ. Στασινού και κ. Σ. Παραδιά, η οποία καλείται να θεσμοθετήσει τις αλλαγές και να βάλει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των νόμων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, θα δοθεί παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020.

«Δεν μπορεί να ανεχόμαστε αιωνίως αυτό το μπάχαλο»

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε αρχικα ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την συναίνεση και από τους μηχανικούς (ΤΕΕ) και τους ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)».

«Δίνουμε πράγματι μια παράταση μέχρι τον Ιούνιο για όλους. Αυτή θα είναι η τελυταία ευκαιρία για τα βαριά αυθαίρετα, της κατηγορίας 5, που είναι και λίγα σχετικά με το σύνολο.

«Δεν μπορεί να είμαστε ευρωπαϊκή κυβέρνηση και να ανεχόμαστε το μπάχαλο αιωνίως» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι «από τον Ιούνιο και μετά λέμε ότι τα κατηγορίας 5, τα βαριά, δεν θα έχουν καμιά ευκαιρία, θα ειναι παράνομα και όλα τα υπόλοιπα αν θελεις να τα πουλήσεις, να τα μεταβιβάσει κτλ. θα πληρώνεις παραπάνω».

Όπως αποκάλυψε «υπήρξε η πρόταση στο τραπέζι όποιοι θα πάνε να τακτοποιήσουν μέχρι τον Ιούνιο να έχουν κάποια έκπτωση και δεν το κάναμε γιατί θα προσκρούσει στην αντίδραση όσων ήδη πλήρωσαν. Αυτό που εξετάζουμε είναι αν κάνεις εφάπαξ καταβολή των χρημάτων που οφείλεις στο δημόσιο να έχεις έκπτωση».

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Από τον Ιούνιο και μετά, οι δηλώσεις θα συνδεθούν με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου, στη νέα βάση δεδομένων της ταυτότητας κτιρίου θα εντάσσονται αρχικά όλα τα νέα κτίρια. Τμηματικά θα γίνεται για τα πιο παλιά καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων  θα πραγματοποιείται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση, να νοικιάσει ή να πουλήσει ένα ακίνητο, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Σταδιακά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος θα καταγράφεται όλο το ακίνητο. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του κτιρίου που θα προχωρήσει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων χώρων και, αν υπάρχουν και εκεί αυθαιρεσίες, θα πρέπει να τις δηλώσει, προσκομίζοντας και τα σχετικά σχέδια. «Αν κάποιος σκόπιμα δεν δηλώσει τις αυθαιρεσίες, θα το βρει μπροστά του αργότερα», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Στατική επάρκεια και έλεγχοι

Και στις δύο περιπτώσεις (ολόκληρο το κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία) θα απαιτούνται τα ίδια δικαιολογητικά. Γίνεται μία εξαίρεση για τη μελέτη στατικής επάρκειας, που δημιουργεί αυξημένο κόστος, η οποία στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, μπορεί να υποβληθεί εντός πενταετίας. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. «Δεν θα είναι υποχρεωτικό εξαρχής, διότι είναι μια βαριά διαδικασία και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη επί της ουσίας από την αρχή», σημείωσε ο υφυπουργός.

Όσο για τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία ελέγχους των δηλώσεων αυθαιρέτων (δειγματοληπτικά σε ποσοστό 5%) που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Στασινός, θα ενεργοποιηθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για αυθαιρεσίες, στο οποίο θα μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει κάποιον που χτίζει σήμερα αυθαίρετο ώστε να ελέγχεται από ελεγκτή δόμησης.

Αύξηση στα πρόστιμα τακτοποίησης

Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του θα καταβάλει 20% μεγαλύτερο πρόστιμο για τη νομιμοποίησή του. Για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστέρησης στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει ένα επιπλέον 5%. «Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ.», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται με την ταχύτητα, με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Και λειτουργική, «διότι το υπουργείο παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Πίστευα ότι τους Κούληδες θα τους ρήξει ο τρόπος που αντιμετοπίζουν το μεταναστευτικό.

Έκανα λάθος. Οι Κούληδες τελικά θα πέσουν από τον αυταρχικό, αμείλικτο τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το τεράστιο πλήθος των άγνωστων μη τακτοποιημένων αυθαιρεσιών ....................

Αυθαίρετα γκρεμίζουν μόνο οι Αλβανοί ...

Στην Ελλάδα ούτε σκέψη για γκρέμισμα των αυθαιρέτων μετά το 2011. Κι έτσι έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε νέες γενιές αυθαιρέτων. Η Ελλάδα ποτέ δεν θα γίνει σύγχρονο κράτος.

γαρ

Προς τον Κύριο Χαντζιδάκη: Αν συνέχίσει τα ρουσφέτια προς συγκεκριμένους κλάδους - όπως στην προκειμένη περίπτωση στους μηχανικούς - σύντομα θα πάει στο σπίτι του. Όχι όλα για την κονόμα κάποιων.

Αρχιτέκτονας

Ειλικρινά τα σχόλια που διαβάζω είναι από τελείως άσχετους ανθρώπους που απλά γράφουν ό,τι τους έρθει στο κεφάλι. Κατηγορούν τους μηχανικούς και το κράτος, για ραδιουργίες εις βάρος των "ταλαίπωρων" αυθαιρετουχων που μια ζωή δεν έχουν. (αλλά χτίζουν όπου και ό,τι θέλουν). Γκρίνια και ζητιανιά μια ζωή σε αυτό το κράτος.

GAR

Σοβαρά τι λες ρε μεγάλε; Ποιοί χτιζουν όπου θέλουν; Τις αυθαιρεσίες στις πολυκατοικίες τις φτιάξανε οι πολλοί ή οι Μηχανικοί με τους κατασκευαστές και τώρα καλούνται αυτοί που αγόρασαν να ξαναπληρώσουν. Ακου άσχετοι όπου δεν μας βολεύει. ¨οπου υπάρχουν αυθαίρετα να γκρεμιστούν μεγάλε και όπου κάνανε οι μηχανικοί και οι έργολάβοι τις λαμογιές τους να τα πληρώσουν αυτοί. Τα υπόλοιπα που ξέρεις είναι της κονόμας, για τη τσεπη μας. Άσε λοιπόν τα κυρίγματα

Έχουν βαλθεί να εξοργίσουν κόσμο που τους στήριξε,

αλλά πολύ κόσμο .... Το πάνε από δω το πάνε από κει θα τα φάνε τα μούτρα τους στις επόμενες εκλογές δεν θα τη γλυτώσουν.

Το λαμογισταν και τα ...νεα του !

Οποιοι παντελονιασαν παντελονιασαν ,οποιοι αρπαξαν αρπαξαν , οποιοι τρυπωσαν τρυπωσαν στο πρυτανειο , οποιοι ασπρισαν ασπρισαν τα μαυρα , οποιοι εχτισαν αυθαιρετα εχτισαν ,οσοι προλαβαν να τα βγαλουν εξω προλαβαν , εις υγειαν των κοροιδων κατα την διαρκεια του μεγαλου ριφιφι των δανεικων και των διορισμων της μεταπολιτευσης και μετα ! Αυτές ηταν οι ( μεταρρυθμισεις ) που εννοουσαν οι Γιουνκερ ,Σοιμπλε ,Μοσκοβισι και αλλοι ….( μεταρρυθμιστες ) και που εφερε ο ΓΑΠ και η παρεα του για να μας βαλουν σε ….ταξη ! Οσοι δεν παντελονιασατε η δεν τρυπωσατε στο ριφιφι ,εμπρος στο ταμειο για πληρωμη η στην ανεργια για μακρα παραμονη η στο αεροδρομιο για την μεγαλη φυγη….

Έλεος

Κοίτα πόνος για την Γκαγκά

ΑΠ

πάρτε τα όπως είναι τα σπίτια των Ελλήνων γιατί κουραζόσαστε με τόση γραφειοκρατια;

Godjilakis

Φαντάζομαι θα εξαιρεθούν οι εφοπλιστές με τα παραλιακά θέα θάλασσα βιλονια λόγο γενικής προσφοράς στην ελληνορθόδοξη οικονομία , ευεργέτες κύριοι

Ποιους λες;;;

Αυτούς που τους μείωσε την φορολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε ρημάξει όλους τους υπόλοιπους Έλληνες όταν ήταν κυβέρνηση και έπαιρνε δανεικά σκάφη ο "κουρασμένος” αρχηγός του ο Αλεκσης, για να κανει κρουαζιέρες;;;

dim

Αγαπητό ΠΘ έχουμε τσακωθεί ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης