Έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ - Νεκρός εργάτης

larko

Πρόκειται για 55χρονο πατέρα τριών παιδιών - Κωστής Χατζηδάκης«Κατεύθυνση του υπουργείου είναι να αποδοθούν αμέσως ευθύνες»

'Eνας 55χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του ύστερα από έκρηξη στην αίθουσα της χαλυβουργίας στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport,  επρόκειτο για πολύπειρο εργάτη χρόνια στη ΛΑΡΚΟ που εκτελούσε κανονικά την εργασία του στο Τμήμα όταν συνέβη η έκρηξη.

Σοκαρισμένος ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Παναγιώτης Πολίτης, βλέποντας δίπλα του έναν ακόμη εργάτη να χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, μπόρεσε να πει μόνο ότι «δεν πάει άλλο…».

Άλλωστε το Συνδικάτο Μετάλλου, μόλις μία μέρα πριν, έκανε βαρυσήμαντη καταγγελία για παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στην αίθουσα των ηλεκτροκαμίνων στο ίδιο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Διαβάστε την καταγγελία:

«Καταγγελία - Κάλεσμα για το παραλίγο ομαδικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 γύρω στις 11 το πρωί, στην αίθουσα των ηλεκτρικαμίνων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, έλαβε χώρα σοβαρότατο συμβάν όπου από θαύμα δεν καταγράφεται ως ομαδικό δυστύχημα.

Συγκεκριμένα. Στην μία από τις τρεις γερανογέφυρες της αίθουσας, κατά την ώρα ηλεκτρολογικών δοκιμών στο άγκιστρο 25 τόνων, έχοντας αγκιστρωμένο και φορτωμένο τον κάδο μεταφοράς μεταλλεύματος (ben), κόπηκε το συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση του φορτίου . Οι πρώτες, εμπειρικές προσεγγίσεις, με κάθε επιφύλαξη, δείχνουν κακή ποιότητα συρματόσχοινου.

Όσοι εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να πάρει μέτρα. κυριολεκτικά, βρέχει φωτιά στη στράτα μας.

Από θαύμα δεν χτύπησαν οι συνάδελφοι ηλεκτρολόγοι που έκαναν τις δοκιμές. Από θαύμα δεν έπεσε το Ben με το πυρωμένο μετάλλευμα που μεταφέρει επάνω σε εργαζόμενους, όπου συχνό φαινόμενο είναι να βρίσκονται ανά δεκάδες σε διάφορες εργασίες στην αίθουσα.

Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ.

Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικών προστασίας αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους.

Το δε, κρυμμένο στους εργαζόμενους, μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και αυτό που είναι προϊόν δικιά της σκέψης και λογικής, έχει κατακρεουργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα και καθημερινά φαινόμενα να βλέπεις βοηθώ χωρίς μάστορα και μάστορα χωρίς βοηθό. Έναν Θολαττζή να φυλάει και να τροφοδότη δύο καμίνια. Έναν εργαζόμενο στο πόστο της ρευστής σκουριάς. Λειψούς απομεταλλωτές, κοκκοποιητές, θερμοδόμους, χειριστές εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Συνεργεία δίχως αριθμητικά επαρκείς εργαζόμενους για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου καλύπτονται με εργαζόμενους στις εργολαβίες εδώ και χρόνια.

Παράλληλα είναι ανύπαρκτα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής, όπως πόσιμο νερό, καμαράκια με θέρμανση, ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων κ.α.

Σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα πόστα, η κατάσταση είναι τραγική. Οι ασθένειες ατυχήματα, οι υπερωρίες και η εργασία στα ρεπό, όσα καταγράφονται, τεκμηριώνουν την εντατικοποίηση.

Δεν πάει άλλο. Όλα αυτά καθημερινά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα βιώνουν κάτω από τον φόβο της ανασφάλειας, κάτω από τον εκβιασμό, για το αν θα συνεχίσει η λειτουργία της, για το αν θα έχουν μεροκάματο αύριο.

Είναι έγκλημα και οι εγκληματίες έχουν ονοματεπώνυμο.

Η αιτία που γεννά όλα τα παραπάνω είναι η συνειδητή γενική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχο έχουν την εκποίηση αυτής, για να προσφέρουν ανταγωνιστικότητα και κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό είναι έγκλημα απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά συμφέροντα και αυτοί είναι οι εγκληματίες.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως συνέχεια της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εγκληματεί εις βάρος μας, για να εξυπηρετήσει τις εντολές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως κράτος και ως κυρίως μέτοχος της ΛΑΡΚΟ συνεχίζει την πλήρη απαξίωση αυτής αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων.

Όποιος κλείνει τα μάτια ή αποσπά αυτή τη συνολική εικόνα από τη γενική πολιτική που ακολουθείται, προσπαθώντας να μας πείσει πως δεν συνδέονται όλα μεταξύ τους, είναι συνένοχος στο έγκλημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να συσπειρωθούν μαζί μας, να μπουν οι ίδιοι μπροστά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας ως εργαζόμενοι απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Στις 2 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από το μαζικό εργατικό δυστύχημα του 1979 που στοίχισε τη ζωή σε έξι εργαζόμενους και τραυμάτισε δεκάδες.

Δεν είμαστε προκαταληπτικοί, θα μπορούσε το συγκεκριμένο συμβάν να συνέπιπτε κοντά στις 10αδες ημερομηνίες που καταγράφουν δυστυχήματα. Η εμπειρία όμως από την τότε άμεση αντίδραση των εργαζομένων είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί. Τότε πραγματοποίησαν 10 ημέρες απεργία αναγκάζοντας τον Μποδοσάκη να υπογράψει πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας όπου έφερε αποτέλεσμα. Επανδρώθηκαν συνεργεία, εφαρμόστηκαν κανονισμοί, έγιναν προσλήψεις, επανδρώθηκε το ιατρείο και άλλα. Με αυτά τα μέτρα που επέβαλλαν οι εργαζόμενοι και όσο τα περιφρουρούσαν μέσα από τα σωματεία τους, σώθηκαν πολλές ζωές, γλύτωσαν πολλούς τραυματισμούς.

Η πείρα του εργατικού κινήματος στη ΛΑΡΚΟ δείχνει το δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε τώρα, πριν χυθεί άλλο αίμα, πριν μείνουμε χωρίς εργασία, πριν χτυπήσουν ακόμα και τα δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.

Το συνδικάτο μας μπαίνει μπροστά και άμεσα θα στείλει, για ακόμη μία φορά, στην ΕΜΝΕ και σε κάθε αρμόδιο συγκεκριμένη καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Δεν έχουμε αυταπάτες όμως ότι το κράτος που νομοθετεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων, θα προστατεύσει παράλληλα και τους πολλούς.

Είναι μονόδρομος ο αγώνας για να σταματήσει η συνειδητή απαξίωση και μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα η ΛΑΡΚΟ για να εκποιηθεί.

Είναι ανάγκη και όρος για την ασφαλή εργασία, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών , να γίνουν προσλήψεις και να υπογραφεί η συμφωνημένη Επ.Σ.Σ.Ε.

Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από τον κύριο μέτοχο, το Κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της, την παραπέρα αξιοποίηση του νικελίου, την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, την διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν πείρα. Αν συνειδητοποιήσουν ότι καθημερινά ρισκάρουν την ζωή τους για να παραχθεί ο πλούτος του σιδηρονικελίου που τον καρπώνονται λίγοι δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν. Κυβερνήσεις, Διοικήσεις και μια χούφτα παράσιτα γύρω από αυτούς, είναι πολύ μικροί για να τα βάλουν με τον γίγαντα που λέγεται αποφασισμένη εργατική τάξη.

Απλώνουμε το χέρι σε όλους τους εργαζόμενους και του καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό.

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά συνάδελφε μπορούμε χωρίς αφεντικά.

Τους δολοφονημένους για τα συμφέροντα των λίγων νεκρούς μας τους τιμάμε με αγώνες. Για να μην υπάρξουν άλλοι.

Όλοι στον αγώνα. Είμαστε εργαζόμενοι και απέναντι μας έχουμε τους δυνάστες και τα τσιράκια τους που πρέπει να πετάξουμε από το σβέρκο μας».

Συλλυπητήρια του Κ. Χατζηδάκη

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. «Δέσμευση από την πλευρά μας να διερευνήσουμε τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου ανήκουν, το ταχύτερο», τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στο δυστύχημα. Καθ' οδόν προς το εργοστάσιο είναι αυτήν την ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Σπύρος Τζίτζος, για να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

«Κατεύθυνση του υπουργείου είναι να αποδοθούν αμέσως ευθύνες»

«Κατεύθυνση του υπουργείου είναι να αποδοθούν αμέσως ευθύνες», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σημερινό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ.

«Το δυστύχημα με την απώλεια ενός εργαζομένου μάς έχει συγκλονίσει όλους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα ασχοληθεί σε βάθος με το συγκεκριμένο θέμα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και σε όλους τους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, νεκρός είναι ο Γεώργιος Ψαρράς του Δημητρίου. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αναφέρει:«Σήμερα, 06.11.2019 και ώρα 08:15 στις εγκαταστάσεις της Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ του Εργοστασίου στη Λάρυμνα Φθιώτιδος συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα στον χώρο της χαλυβουργίας - κοκκοποίησης με αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής του εργαζομένου της Γεωργίου Ψαρρά του Δημητρίου. Η Εταιρεία εκφράζει τα συλλυπητήριά της και την αμέριστη συμπαράστασή της προς την οικογένεια του θανόντος. Για το συμβάν επελήφθησαν οι αρμόδιες Αρχές οι οποίες μαζί με τη Διοίκηση και τα στελέχη της Εταιρείας ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Μακης

Λουκετο και πουλημα στον ιουδαιο ..αν την θελει ακομα.....

Δημήτριος Υψηλαντοπουλος

Όποιος γκρεμίζει ένα φουγάρο, χτίζει ένα μιναρε... Το μυαλό μας στη λαγνα Ανατολή και όχι στην ορθολογικη Δύση... Τρομάρα μας... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Λουκέτο χθες!!!

Η ΛΑΡΚΟ οφείλει να πουληθεί σε επενδυτές... ως σκραπ.

Μηχ.Μηχανικός 25 χρόνια στη Βιομηχανία

Αν οι Συνδικα- ληστές έκαναν σωστά τη δουλειά τους χωρίς προσωπικό ή κομματικό συμφέρον τα πράγματα στη βιομηχανία θα ήταν πολύ καλύτερα. Είναι εκπληκτικό όμως το πόσο σύντομα αντιδρούν με ανακοινώσεις σε κάθε τί δυσάρεστο καπηλεύοντας τις στιγμές και τα γεγονότα .Κατά τα άλλα συνάδελφοι πολύ προσοχή γιατί είμαστε εντελώς μόνοι μας ,μη σας δίνουν ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις γιατί είμαστε εντελώς μόνοι…Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του…

Αλήτη συνδικαλισταρά

Τα παράπονα στο αφεντικό σου τον τσίπρα. Κρίμα για τον εργάτη και την οικογένειά του, αλλά αρκετά με τα κουφάρια του δημοσίου. Κλείστε τα τώρα.

Νικος

"Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά συνάδελφε μπορούμε χωρίς αφεντικά." Ολο το νοημα της επιστολης ειναι αυτο και μονο αυτο. Τα περι ασφάλειας ειναι κουραφεξαλα. Με αυτες τις σαχλαμαρες κλεισατε ολες τις ελληνικες επιχειρησεις. Κριμα για τον εργαζομενο και την οικογενεια του . Ελπιζω καποια στιγμη οι εργατοπατερες να φανε αυτο που τους αξιζει . Αντε Ρουβίκωνα που εισαι ?

Είναι θέμα παιδείας.. ε;

Για όλους όσους έγραψαν και θα γράψουν εδώ μέσα (με κίνητρο το σοκ από τον άτυχο θάνατο του εργαζόμενου στη Λαρκο - πολλά συλλυπητήρια στην οικογένεια) για τις κακές επιχειρήσεις, τους συνδικαλιστές, τους εργατοπατέρες κλπ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ... έχω να πω το εξής: Στα τροχαία πεθαίνουν καθημερινά ΔΕΚΑΔΕΣ συμπολίτες μας!!!!!!! Κι εκεί γράφουμε ότι έιναι θέμα παιδείας και άλλα τέτοια αφηρημένα και άχρηστα "ρητά και αποφθέγματα". Και συνεχίζουμε τη ζωούλα μας και μετά άλλο τραγικό ατύχημα και τον επόμενο μήνα, άλλοι τόσοι νεκροί πανελλαδικώς!!! Και ο σωρός των νεκρών όλο και μεγαλώνει!!! Μην παριστάνεται τους σοκαρισμένους λοιπόν! Όχι άλλες υποκρισίες

Ορθόδοξος Χριστιανός

Τον πήρε ο Θεός...

GS

YΓΙΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υ[ΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ... δυστυχώς οι ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΕΣ ποτέ δεν θέλησαν να το καταλάβουν διότι πρακτικά οι νεκροί 'συνάδελφοί' τους (το βάζω σε παρένθεση διότι για να θεωρείσαι συνάδελφος κάποιου εργαζόμενου πρέπει και εσύ να εργάζεσαι και ως γνωστόν οι εργατοπατερες στο Ελλάντα μόνο απολαμβάνουν) είναι νερό στο δικό τους μύλο... ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ... Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΛΑΡΚΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ... ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ... ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ...

ωω ναι

αυτο ακριβώς. οι συνδικαλησταραδες και οι χλιαροι ψευτο-ιδεολογοι αν μη τι αλλο, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ας μην κανουν προπαγανδα στο θανατο του ανθρωπου.

Texnitis

Σε αυτόν τον εργατοπατέρα που καταγγέλλει τα παραπάνω έχω να πω ότι είναι συνένοχος αυτός και όλοι μαζί εκεί μέσα. Η σιωπή είναι συνενοχή. Η γκρίνια είναι εύκολη και φτηνή, ένα απόγευμα να μαζευόσασταν μια φορά το χρόνο και να τα λέγατε όλοι θα ξέρατε που πάνε τα λευτα και που η επιχείρηση. Ανταυτου, χρησιμοποιειτε αυτό το απόγευμα για πολιτική διαφήμιση. Χρόνια τώρα προσλαμβάνεις προσωπικο εσύ και οι άλλες βιομηχανίες 2 ταχυτήτων, είτε βύσματα που τα χρυσοπληρώνεις στα γραφεία είτε εργάτες με μηδαμινή εξειδίκευση και τους πληρώνεις ψίχουλα. Εδω και μια δεκαετία έχετε να προσλάβετε καταρτισμένο προσωπικό, και να γίνεται σωστά η παραγωγή, με αποτέλεσμα να γίνονται όλες οι ταρζανιες απο τους εργαζόμενους για να βγει η παραγωγή. (πχ 3 άτομα αντίβαρο σε Κλαρκ που μεταφέρει πάνω από το όριο βάρους.) Κρίμα τον άνθρωπο. Κροκοδείλια τα δακρυα σας. Ενας μηχανικός ή ενας πεπειραμένος μάστορας μπορεί να είχε προλάβει την κατάσταση. Τα μετρα ασφαλείας και τα σεμηναριακια που κανουν οι μανατζερεοι δεν κανουν μια μπροστα σε καλοπληρωμένους πεπειραμένους εργαζόμενους. Ξυπνήστε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης