Έβαλαν 8.270 φωτιές μέσα στο 2019 - Έλληνας, άνω των 45 και παντρεμένος με παιδιά ο εμπρηστής

fwt023

Υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι οι πυρκαγιές - Τα στατιστικά «δείχνουν» τον συνήθη εμπρηστή, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως στην πλειοψηφία τους οι πυρκαγιές μπαίνουν από αμέλεια

Τον απίστευτο αριθμό των 8.270 έφταναν μέχρι χθες 16 Αυγούστου οι δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας από την αρχή του έτους!

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς φέτος από την 01/01/2019 έως και 31/07/2019 είχαν μπει 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές, αριθμός αυξημένος κατά 102% σε σχέση με το 2018, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος».

Παράλληλα, βάσει αριθμών, τις πρώτες 15 ημέρες του Αυγούστου φέτος μπήκαν 620 φωτιές!

Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν το προφίλ του μέσου εμπρηστή δάσους, που είναι συνήθως άνδρας, Ελληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τον υπερδιπλασιασμό των πυρκαγιών φέτος ευθύνονται οι… εκλογές. Με τη φωτιά ακόμα στην Εύβοια να μην έχει κατασβηστεί για 4η μέρα, ο πρώτος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί αποτροπιασμό. Μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής έχουν καεί 28.000 στρέμματα όταν το 2018 είχαν κατακαεί 7.661,55. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Ανδριανό Γκουρμπάτση, εν αποστρατεία αντιστράτηγο και υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο διπλασιασμός αυτός φαίνεται πως οφείλεται στον φετινό εκλογικό πυρετό, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) να μην έχει εκδοθεί ακόμα -ενώ η αντιπυρική περίοδος οδεύει στη λήξη της- και με τους μισούς δήμους και περιφέρειες να αλλάζουν χέρια διοίκησης, με αποτέλεσμα οι απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού να μείνουν στη μέση.

«Αυτό κυρίως οφείλεται σε εγκληματική, αμελή συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι περισσότερες ξεκινάνε από ξερά χόρτα. Οι δήμοι εν όψει εκλογών αδιαφόρησαν, αφού από πρώτη Σεπτέμβρη θα αντικατασταθούν», λέει ο κ. Γκουρμπάτσης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η απουσία των κατευθυντήριων οδηγιών από την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ έχει δημιουργήσει χαλαρότητα κυρίως σε δήμους και περιφέρειες και δεν έχουν προχωρήσει οι κατάλληλες προληπτικές ενέργειες.


Καταρρίφθηκαν τα άλλοθι των υπόπτων εμπρησμού στην Εύβοια

Στο μεταξύ, κατάρριψη των άλλοθι των τριών βασικών υπόπτων για την πυρκαγιά στην Εύβοια επιχειρούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Από τα τρία αυτά άτομα, ένα έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για τον 33χρονο που είχε συλληφθεί πέρσι για 9 εμπρησμούς στην ίδια περιοχή, είχε καταδικαστεί για τον έναν και τελικά είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος σχημάτισαν το πιθανό προφίλ του εμπρηστή, συνδυαζόμενο με τις τουλάχιστον 30 καταθέσεις πολιτών και κατοίκων, και κατέληξαν στους τρεις υπόπτους. Και οι τρεις εξετάστηκαν και ρωτήθηκαν για το πού βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα έναρξης της πυρκαγιάς.

Παρουσίασαν ως άλλοθι την παρουσία τους σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, όπου βρίσκονταν συγγενείς τους, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν. Ωστόσο τα στελέχη του Ανακριτικού Τμήματος επιχειρούν να βρουν άλλα πρόσωπα που να επιβεβαιώνουν την παρουσία τους στους χώρους που ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν.

Ο 33χρονος, που είχε συλληφθεί πέρσι ως υπεύθυνος για εννέα εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων από τις 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018, κατά την εξέτασή του από τους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος για τη φωτιά στην Αγριλίτσα, υποστήριξε πως βρισκόταν σε άλλο χωριό της Εύβοιας, σε συγγενικό του πρόσωπο, άλλοθι που εξετάζεται. Τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος εντόπισαν στοιχεία εμπρησμού από πρόθεση σε τρία διαφορετικά σημεία, που προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης. Το συγκεκριμένο σημείο απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Μακρυμάλλη, με τα τρία κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος να εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού, σε τρία σημεία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, σε μία απόσταση 100 μέτρων, το ένα κοντά στο δρόμο και δύο ακόμη, 20-30 μέτρα εσωτερικά σε δασώδη περιοχή. Εντόπισαν ίχνη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (κλαδιά, ξύλα) και κάποια φιαλίδια υγραερίου, τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί αν σχετίζονται με την εμπρηστική ενέργεια.


Έφτιαξαν το προφίλ του εμπρηστή δάσους

Από 1ης Αυγούστου μέχρι τις 15 Αυγούστου το Πυροσβεστικό Σώμα χειρίστηκε 620 δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο 41 πυρκαγιές τη μέρα!

Την ίδια ώρα, δυσανάλογα μικρός είναι ο αριθμός των συλλήψεων για εμπρησμό είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια.

Μέχρι και χθες έχουν συλληφθεί 25 άτομα για τις περίπου 8.270 φωτιές που μέχρι τώρα έχουν προκληθεί. Εκ των οποίων μόνο το 1/3 είναι αυτόφωρη σύλληψη για την πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση (δηλαδή τα 8 άτομα), όταν σύμφωνα με τους ειδικούς το 20% των πυρκαγιών, δηλαδή οι περίπου 1.650 πυρκαγιές που προκλήθηκαν φέτος, ξεκίνησΕ από ανθρώπινο χέρι συνειδητά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, από τη μελέτη την οποία πραγματοποίησε με τα στοιχεία των δασικών πυρκαγιών 2000-2010 ο εμπρηστής δάσους είναι συνήθως άνδρας, ελληνας σε ποσοστό 95%, άνω των 45 ετών σε ποσοστό 63%, ψυχικά υγιής σε ποσοστό 99%, έγγαμος με παιδιά, στοιχειώδους εκπαίδευσης, αυτοαπασχολούμενος, συνήθως στους τομείς της γεωργίας της δασοκομίας ή της αλιείας και ζει στην επαρχία. Ωστόσο, το προφίλ αυτό είναι σχετικό, 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια, αλλά το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο, οπότε δεν γνωρίζουμε στοιχεία για τους δράστες. «Δεν εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις. Από αυτές που ξέρουμε ποιος είναι, μόνο 1,6% καταδικάζεται! Οι υποθέσεις δεν είναι καλά δεμένες με αποδεικτικό υλικό έτσι ώστε να φτάσουμε στη βεβαιότητα», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Γκουρμπάτσης.

Ως αποτέλεσμα του ελληνικού δικονομικού συστήματος, μόνο το 1,6% των συλλήψεων καταδικάζεται. Δηλαδή στους 100 συλληφθέντες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια ή από πρόθεση, μόλις ο ένας τελικά καταλήγει στη φυλακή, με τον διωκτικό μηχανισμό να αποδεικνύεται τρομακτικά αδύναμος. Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων, ενώ επίσης μένει και αυτός σε χωριό κάτω των 1.000 κατοίκων.

Ενα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία!

Χαρακτηριστικά
– Άνδρας
– Έλληνας
– Άνω των 45 ετών
– Ψυχικά υγιής
– Έγγαμος με παιδιά
– Στοιχειώδης εκπαίδευση
– Αυτοαπασχολούμενος
– Γεωργία/Δασοκομία/Αλιεία
– Ζει στην επαρχία

Εκτάσεις που κάηκαν το 2018 (σε στρέμματα)

Αττική 65.572,03
Θεσσαλία 28.281,57
Κεντρική Μακεδονία 22.722,63
Κρήτη 16.158,56
Πελοπόννησος 13.700,24
Νότιο Αιγαίο 11.016,78
Στερεά Ελλάδα 9.801,69
Δυτική Ελλάδα 8.769,16
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68
Δυτική Μακεδονία 4.556,10
Ιόνια Νησιά 2.897,47
Βόρειο Αιγαίο 2.839,45
Ήπειρος 1.391,91
Σύνολο 93.816,27
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Γιάννης

Ισόβια και δήμευση περιουσίας για τους αποδεδειγμένα εμπρηστές με δόλο.Η πράξη τους είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.Ακόμη και αν δεν υπάρχουν θύματα κατά την πυρκαγιά έχουν υπονομεύσει την υγεία και το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων.Φυλακή οι σώφρονες ψυχιατρείο οι ψυχοπαθείς, και όταν λέμε ισόβια να είναι ισόβια και όχι να βγαίνουν μετά από 5-10 χρόνια.Πιστεύω ότι τέτοια μέτρα θα θεσπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο στο μέλλον όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο απροχώρητο αλλά τότε θα είναι δυστυχώς αργά.

Kl

Ρε θέλετε να σταματήσουν οι φωτιές από εμπρηστες;Αλλάξτε τον ποινικό κώδικα και ριχτε 20 χρόνια(αλλά να τα κάνει) φυλακή σε κάποιον που βάζει φωτιά από πρόθεση και αν βρεθεί ένας να το ξανακάνει σφυρατε μου(το ίδιο ισχύει και για άλλα εγκλήματα που τιμωρούνται χαλαρά).

@Kl

Σωστός. Να τα κάνει τα 20 και θα στρώσουν χαρακτήρα και οι κότες που βάζουν φωτιές.

O Ανεμογενητριας

Εντάξει.... Κανατε χωρο για να εγκατασταθω......; Αντε καφτε τα κορφοβουνια να μπουνε ανεμηστηρια χαφτες.. Το προφιλ του Ελληνα επενδυτη στην ενεργεια να φτιαξετε...

Αλλάξτε το τίτλο!

Καλά δεν ντρέπεστε; Τι παραπλανητικός τίτλος είναι αυτός; Νόμιζα ότι έπιασαν τον εμπρηστή και άνοιξα το άρθρο. Ας βάζατε "ο μέσος εμπρηστής", "το προφίλ του εμπρηστή".

Εδω η απαντηση

ΤΑ ΒΑΤΡΆΧΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΈΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΌΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΖΕΣΤΑΊΝΕΙ ΑΡΓΆ ΑΛΛΆ ΣΤΑΘΕΡΑ . ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΆΚΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΗΔΉΞΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΎΝ, ΚΆΘΟΝΤΑΙ ΑΜΈΡΙΜΝΑ . ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ TΕΛΙΚΑ ΣΟΥΠΙΤΣΑ…ΑΦΟΎ ΠΙΣΤΕΎΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΈΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΌΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΠΟΔΟΛΟΥΤΡΟ ..ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΘΥΜΊΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ..ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ . ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ..

Ερευνητής

Παντρεμένος και γύρω στα 45 χμμ... Για μια στιγμή ο Τσίπρας ταιριάζει γάντι στην περιγραφή. Μήπως για αυτό βιάστηκε να στείλει φωτογραφίες από τις διακοπές του? Μήπως δεν έχει πάει καθόλου διακοπές και απλά δημιουργεί άλλοθι?

Akis

15 χρονια εξωτερικο. Ελαδισταν μονο για διακοπες πια..

Με λίγα λόγια

Κλασικός βλάκας ΝΔημοκράτης, που θεωρεί ότι wwf, natura κτλ είναι οργανώσεις των αριστερών, εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας, μάγκας Έλλην που πετάει τα τσιγάρα όπου γουστάρει, που πνίγει τά σκυλιά στο ποτάμι, που άναβει φωτιά όπου γουστάρει για να ψήσει μπριζόλες γιατί έτσι κάνει ο άντρας ο σωστός,ο παραδοσιακός, πατρίς, θρησκεία, οικογένεια και οι οργανώσειςwwf κτλ είναι αριστερές, αδελφές και τέτοια... Κατάντια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tsyrizes

Το λέει καθαρά: "στοιχειώδους εκπαίδευσης". Ο μέσος πυρομανής είναι χαμηλής νοημοσύνης τουτ' έστιν αριστερός.

Αφού

Οι Ρουβίκωνες τα καίνε....χαχαχα

Εθνικιστής

Ας είναι καλά τα μυστικά κονδύλια των Τούρκων στην τουρκική μυστική υπηρεσία MIT και στους πράκτορες της που δρουν εδώ. Τα έχουν πει τέως αξιωματούχοι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης