ΕΟΠΥΥ: Άμεση κάλυψη των ογκολογικών εξετάσεων OncotypeDX και Mammaprint

eopyy

Μεγάλη «ανάσα» για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ – Μέχρι στιγμής χιλιάδες καρκινοπαθείς επωμίζονταν το πολύ υψηλό κόστος των εξειδικευμένων γενετικών εξετάσεων

Τέλος στον Γολγοθά χιλιάδων καρκινοπαθών δίνει ο ΕΟΠΥΥ με τη σημερινή απόφασή του να καλύπτει δύο εξειδικευμένες γενετικές εξετάσεις. Πρόκειται για τις εξετάσεις Oncotype DΧ και MammaPrint που αφορούν σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μέχρι σήμερα σε αυτές τις εξετάσεις υποβάλλονταν όποιες γυναίκες μπορούσαν να επωμιστούν με δικές τους δαπάνες το (πολύ υψηλό) κόστος τους. Στη συνέχεια κατέθεταν τα έγγραφα που ζητούσε ο Οργανισμός και περίμεναν την έγκριση και την αποζημίωσή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη συνταγογράφηση των εξετάσεων ώστε να καταβάλλουν μόνο τη συμμετοχή τους οι ασθενείς, αυτό δεν έγινε.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός συνήψε συμβάσεις για τη διενέργεια των εξετάσεων με δύο συγκεκριμένους παρόχους- αποκλειστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους. Η οικονομική ανάσα που παίρνουν οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι πολύ μεγάλη, καθώς αντί να προπληρώνουν το ποσό (περίπου 3.000 ευρώ) και να ζητούν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, θα καταβάλλουν το 15% της συμμετοχής τους και το 85% της δαπάνης θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους ασφαλισμένους – δικαιούχους πως η διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι προπλήρωναν και στη συνέχεια αιτούνταν τα χρήματα, παύει να ισχύει.

Πλέον οι ασθενείς κατόπιν της παραπομπής του θεράποντος ιατρού θα απευθύνονται στον συμβεβλημένο πάροχο που διενεργεί την εξέταση.

Σε ό,τι αφορά το Oncotype DΧ αναφέρεται το εργαστήριο GenekorΑΕ (τηλ. 2106032138) και σε ό,τι αφορά το MammaPrint το εργαστήριο KaryoΕΠΕ (τηλ. 2310235233 και 2106410054). Με τους συγκεκριμένους παρόχους έγινε διαπραγμάτευση για την τιμή των εξετάσεων που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε αυτές ρτις εξετάσεις θα καταβάλουν στον πάροχο ως αποζημίωση, μόνο το 15% της δικής τους συμμετοχής (πλέον των εξαιρέσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για μικρότερο ποσοστό ή μηδενική συμμετοχή).

Ποιοι γιατροί θα συνταγογραφούν

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει προς τους γιατρούς πως η παραπομπή των ασθενών θα γίνεται με βάση μια προτυποποιημένη φόρμα μέχρι την ενσωμάτωση των εξετάσεων Oncotype DX και MammaPrint στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription).

Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να παραπέμπουν για τις εξετάσεις είναι οι ογκολόγοι παθολόγοι και οι γενικοί χειρουργοί, που έχουν διενεργήσει το χειρουργείο στην ασθενή και εργάζονται σε μονάδα ή κλινική μαστού.

Το παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, καθώς και τη σφραγίδα του Νοσοκομείου ή της κλινικής στο οποίο βρίσκεται ο ιατρός.

Οι συμβεβλημένοι πάροχοι οφείλουν να εκτελούν τα παραπεμπτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ και να υποβάλουν σε μηνιαία βάση τη δαπάνη με συγκεκριμένους κωδικούς.

Η αξία του Oncotype DX

Η εξέταση Oncotype DX απευθύνεται σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αρχικού σταδίου. Μελετά τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό, εκ των οποίων τα 16 σχετίζονται με την ανταπόκριση της ασθενούς στη χημειοθεραπεία αλλά και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξέταση κομβική μετά την αρχική διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση καθώς δίδει απάντηση στο ερώτημα ποια γυναίκα εχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως στην Ελλάδα για τα περίπου 2.500 υπάρχει ένδειξη για την εξέταση Oncotype DX.

Η αξία της εξέτασης Mammaprint

Με τη δοκιμασία Mammaprint ελέγχεται η επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού. Αναλύονται 70 γονίδια και υπολογίζεται ο κίνδυνος απομακρυσμένης υποτροπής του καρκίνου. Το Mammaprint προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής σε βάθος 5 έως 10 ετών μετά τη διάγνωση και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον καθορισμό της θεραπείας.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Εδ

Εφόσον το oncotype κατέδειξε σε γυναίκα με καρκίνο μαστού ότι ΔΕΝ θα οφεληθεί από τη ΧΜΘ η οποία κοστίζει 9000 ευρω στο κράτος και πολλές μέρες αποχή από εργασία λόγω παρενεργειών της ΧΜΘ, ΓΙΑΤΙ επικαλούνται τον δείκτη (ki- 67% < 20%) για να μην αποζημιωθεί για το oncotype που έχει ήδη πληρώσει; ΓΙΑΤΙ την αποκλείουν;;;

@εδ

γιατί το ki-67 όπως θα γνωρίζεις είναι δείκτης πολλαπλασιασμου των καρκινικών κυττάρων κ με <20% σημαίνει χαμηλό κίνδυνο υποτροπής, είναι ΦΘΗΝΗ εξέταση κ επομένως δεν δικαιολογείται μια ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ μοριακή εξέταση ΠΟΥ ΕΠΕΒΕΛΑΝ κάποια κέντρα (δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο) διότι το ki-67 μαζί με αλλά κριτήρια καθορίζουν τους προγνωστικους παράγοντες. ΑΥΤΑ για να σου λύνονται οι αποριες.

Ιατρος

Το πάρτυ μόλις ξεκίνησε .... όχι μόνο θα γίνει υπερσυνταγογράφηση όχι μόνο θα ξεφύγει ο κλειστός προϋπολογισμός ...αλλά αμφιβάλω αν κ αυτή η εξέταση θα γίνεται αξιόπιστα από τα συγκεκριμένα εργαστήρια ... οι γιατροί που διαβάζουν το σχόλιο κτλβαν

ΛΚ

Αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά, εύχομαι να μην χρειαστούν τέτοια εξέταση οι ίδιοι γιατί εκεί θα δουν πόσα απίδια βανει ο σάκος. Η επιστήμη έχει προχωρήσει κι οι γενετικές εξετάσεις είναι πολυτιμες. Μακάρι να μπορούν να συνταγογραφουνται κι άλλες στο μέλλον,και γι' άλλους τύπους καρκινου. Σώζουν ζωές!

Θα πέσει απίστευτη συνταγογράφηση

"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη". Πρώτοι στον κόσμο είμαστε σε φαρμακευτική δαπάνη, stents, βηματοδότες, καισαρικές κλπ

Δρ Ελένη

Θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα καρκίνων μαστού, και πολλές γυναίκες θα υποστούν αχρείαστες μαστεκτομές. Ας ακολουθήσουμε επιτέλους τις διεθνείς κλινικές οδηγίες και πρακτικές για έτος έναρξης μαστογραφίας, αποφυγή υπερήχων, αποφυγή βιοψιών θηλής, κτλ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης