Μεταναστευτικό: Συσκέψεις Μητσοτάκη για το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό: Συσκέψεις Μητσοτάκη για το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης

Για «πολύ σοβαρό» θέμα που αποτελεί «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος μπαίνοντας στο Μαξίμου - Νωρίτερα η συνάντηση Μητσοτάκη-Αβραμόπουλου - Αυξήθηκαν οι ροές τον Ιούνιο: Φέτος πέρασαν στα νησιά του Αιγαίου 3.122 άτομα, το 2018 είχαν περάσει  2.439 και 2.012 το 2017

mitsotakis_main01
Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου του Πολίτη στο οποίο έχουν υπαχθεί οι αρμοδιότητες του Μεταναστευτικού είχε το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους συμμετέχοντες να αποχωρούν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».

«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.

Προηγήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αυξάνονται οι ροές

Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά των στοιχείων που δείχνουν ότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Ιούνιο ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες και του 2018 και του 2017.

Συγκεκριμένα, στις 30 ημέρες του φετινού Ιουνίου πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συνολικά 3.122 άτομα όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν περάσει 2.439 και το 2017 είχαν περάσει 2.012.
Κλείσιμο
mits02

Αύξηση καταγράφεται και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία τις πρώτες επτά ημέρες του τρέχοντος μήνα να ανέρχεται σε 981 ανθρώπους όταν τις πρώτες επτά ημέρες του Ιουλίου του 2018 ο αριθμός τους ήταν 571.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αγγίζει τους 80.000 με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνουν για άλλη μια φορά τα πέντε νησιά-υποδοχείς στο ανατολικό Αιγαίο καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά, έχοντας περάσει από την Τουρκία, είναι διπλάσιος από αυτόν των πραγματικών θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στα χαρτιά φαίνεται να έχει μείνει το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.
mits03

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης