«Κεραυνός εν αιθρία» η απόφαση του ΣτΕ που βάζει τέλος στον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων

epikrateias_ar

Η απόφαση «δεν ήταν αναμενόμενη και δεν ήταν λογική» αφού υπήρχε η προηγούμενη απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις περικοπές και την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπράτη η απόφαση ήταν «μη αναμενόμενη» και «όχι λογική».

Όπως εξήγησε «όταν το ΣΤ΄τμήμα του ΣτΕ βγάζει αντισυνταγματική την περικοπή με μεγάλη πλειοψηφία 6-1 και η απόφαση βγαίνει τον Δεκέμβριο, ήταν λογικό όλοι να αναμένουν στην Ολομέλεια ότι δεν ανατρέπεται».

Μεταφέροντας τα συναισθήματα των 610.000 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν κάνει δικαστική προσφυγή «παρακινούμενοι από την απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος του ΣτΕ», ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για «απογοήτευση».

Υπενθύμισε ότι «ζητήσαμε πολιτική απόφαση από Τσακαλώτο να δώσει τα δώρα και δεν το έκανε» και διεμήνυσε ότι «κανένα σταμάτημα διεκδίκησης δεν θα γίνει». «Από σήμερα θα ζητήσουμε πολιτική απόφαση για να λυθεί το θέμα και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι το δικαστήριο αποφάσισε και από την άλλη βγήκαμε από το Μνημόνιο» πρόσθεσε ο κ. Μπράτης.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε, δε, ότι «εκκρεμεί η απόφαση για την αντισυνταγμτικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, η προσφυγή έγινε το 2016 και ακόμα δεν έχει βγει η απόφαση».

Η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ

Το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ

Η συζήτηση των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχε γίνει την 1ή Φεβρουαρίου 2019 και εισηγήτρια των υποθέσεων ήταν η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου.

Όμως, πολύ σοβαρή οικογενειακή υπόθεσή της την ανάγκασε να απουσιάζει από το δικαστήριο και η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όρισε νέα εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου η οποία και είχε ετοιμάσει 13σέλιδη εισήγηση για τη διάσκεψη.

Όμως, όπως έλεγαν σύμβουλοι της Επικρατείας τους προκάλεσαν εντύπωση ασυνήθιστες κινήσεις μέλος της συνθέσεως της Ολομέλειας το οποίο μεταπήδησε στο ΣτΕ από το Διοικητικό Εφετείο -όπως έχει δικαίωμα- το οποίο το περασμένο έτος είχε διατυπώσει επισήμως και εγγράφως την αντίθεσή του στην απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα των περικοπών των δώρων.

Η εντύπωση που προκλήθηκε στους συμβούλους της Επικρατείας ήταν ότι ο εν λόγω συνάδελφός τους, όλη την περασμένη εβδομάδα, πριν την επίμαχη διάσκεψη, επισκεπτόταν τα γραφεία των συναδέλφων του που συμμετείχαν στην επίμαχη Ολομέλεια, διατυπώνοντας τις απόψεις του περί συνταγματικότητας των περικοπών των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και τους δημοσιονομικούς κινδύνους που θα υπάρξουν εάν χορηγηθούν τα δώρα.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα εντάσεων και εκνευρισμού η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου.

Η νέα εισηγήτρια που ορίστηκε, η Ελένη Παπαδημητρίου, τάχθηκε με τις θέσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, δηλαδή, υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση που απασχόλησε το δικαστήριο ήταν δικαστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν εκτός Αθηνών.

Η κυρία Παπαδημητρίου με την εισήγησή της τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων και της αντίθεσης των περικοπών με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποία υπάγονται ο μισθός και η σύνταξη. Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής της η Ελένη Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «λόγω της αποτυχίας είσπραξης των προβλεπομένων φορολογικών εσόδων και των ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών και της αδυναμίας προώθησης των διορθωτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής, δεν αρκούν για να καταστήσουν συνταγματικά ανεκτές τις συγκεκριμένες περικοπές».

Και αυτό, συνεχίζει η εισηγήτρια, «γιατί ανεξαρτήτως του ότι το δημόσιο συμφέρον για την εξυπηρέτηση του οποίου επεβλήθησαν οι νέες μειώσεις, δεν ήταν τόσο έντονο όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μέτρων των νόμων 3833/2010 και 3845/2012 που ελήφθησαν, κατά τις διαπιστώσεις του νομοθέτη, προ του κινδύνου άμεσης χρεωκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνονται μεν για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, επιβαρύνουν, όμως και πάλι, κατά παράβαση της κατ΄ άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, την ίδια κατηγορία πολιτών».

Περαιτέρω, σημειώνει η εισηγήτρια, «οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που παρέχει δέσμη μέτρων για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση, η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για τη συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών».

Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλούμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014), σημειώνει ότι «η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως τη εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ΄ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Παρ΄ όλα αυτά, κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ επιτεύχθηκε πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας της κατάργησης των τριών δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κλείσει το ζήτημα της αναδρομικής καταβολής τους στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το έτος 2015 με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.

ΣΧΟΛΙΑ (96)

Μείωση μισθών στον κατώτερο βασικό σε όλα τα παράσιτα που διορίστηκαν χωρίς ΑΣΕΠ. Αξιολόγηση και άμεση απόλυση στους άχρηστους.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Οπωσδήποτε πρέπει να ανέβουν οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε! Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσφέρουν τόσα στη χώρα έχουν δεχτεί τα χρόνια των μνημονίων μεγάλες περικοπές σε μισθούς δώρα και επιδόματα! Αυτό είναι άδικο! Χωρίς ισχυρή δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα!!!

Fkk

Πες μου ΕΝΑ πράγμα που κάνει σωστά η δημόσια διοίκηση. Αξιολόγηση; Συνετή οικονομική διαχείριση; Αποδοτικότητα; Δικαιες αποφάσεις; Απλοποίηση διαδικασιών; ΕΝΑ. Έχουμε την χειρότερη δημόσια διοίκηση παγκοσμίως και στον εκσυγχρονισμό της αντιστέκονται οι ίδιοι οι Δ/Υ για συντεχνιακούς λόγους. Κάνατε καμία απεργία τόσες δεκαετίες υπέρ του εκσυγχρονισμού του Δημοσίου; ΟΧΙ! Αντίθετα υπάρχουν εκατοντάδες απεργίες για αύξηση των μισθών και των εσόδων σας σε βάρος άλλων κοινωνικών τάξεων και κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Κάνατε απεργία για την μη πρόσληψη ανίκανων και άχρηστων υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια; ΟΧΙ! Αντίθετα κάνατε για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και εκτός διαδικασιών. Επίσης κάνατε απεργίες και πραξικοπηματική αντίσταση στην αξιολόγηση. Πάντα οι διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Μην περιμένετε λοιπόν οίκτο από μας τους υπόλοιπους ούτε υποστήριξη όταν θα έρθει ο πέλεκυς.

Δημόσιο τεμπελοσκυλο

Πολύ σωστά τα λέει ο συντροφος. Εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι βγάζουμε τα μάτια μας όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας στον υπολογιστή πασιέντζα, κινδυνευουμε την υγεία μας πινοντας 2-3 φραπέδες και χαλάμε τις αρθρώσεις μας βαρωντας μύγες. Άρα δικαιούμαστε αυξήσεις.

Γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει!

Η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, είπε σε συνέντευξή στον ΆΛΦΑ :«Όταν μιλάμε για τα αγγλικά, ας αφήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν και πολύ καλά αγγλικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα τα άλλα, ήξερε πολύ καλά τη λέξη που χρησιμοποιούσε», είπε χαρακτηριστικά.!

Baki

Τα σχόλια ( στη πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους) για αυτό το άρθρο , καταδεικνύει απόλυτα και με μηδενική απόκλιση λάθους , την αιτία για όσα προκαλούμε στο τόπο μας. Παιδιά ( ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης) , Αλέξης για πάντα και πολύ μας πάει!!!

Γιατί ρε Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας???

Γιατί το κάνατε αυτό να μας κόψετε μισθούς όλων ημών των Δημοσίων ξυστών, σφραγιδοβαλτών και μετακλητών??? Γιατί???

ΔΕΝ ΞΕΧΝΆΜΕ!

Ποιο ΣτΕ? Τα δώρα τα εκοψε η ΝΔ με τον νόμο 4093/2012....

Το δημόσιο

θα πρέπει να πάψει να είναι ελκυστικό ως τομέας εργασιακής αποκατάστασης και εξασφάλισης και να περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες. Μόνο έτσι θα πάψει το πελατειακό κράτος που συνέβαλε με τον τρόπο του στη αποδυνάμωση της χώρας, θα απελευθερωθούν πόροι που κατασπαταλιούνται σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες, θα ενεργοποιηθούν παραγωγικά άτομα που καταναλώνουν χωρίς ουσιαστικά να παράγουν και θα ανακουφιστούν οι πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της χώρας αποδίδοντας περισσότερο.

wagelis

Το ΣΤΕ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά .Η απόφαση περικοπής δώρων κλπ , όπως και η απόφαση να δοθούν επιδόματα κλπ, είναι κυβερνητική απόφαση και δεν ελέγχεται από τα Δικαστήρια .Το ίδιο ισχύει και για τον Νόμο Κατρούγκαλου για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων .Δεν μπορεί το Δικαστήριο να κρίνει την ενοποίηση ,που είναι Θέμα της Κυβέρνησης .Αυτό που λέει ο συνδικαλιστής του Δημοσίου για πολιτική απόφαση είναι άλλο πράγμα. Αφήστε τους τηλεοπτικούς αστέρες να λένε ότι Θέλουν , μην τα παίρνετε όλα σοβαρά υπόψη.

@@

Ασε ρε Μπρατη τωρα εισαι απογοητευμενος... Οταν θα βγει η ΝΔ στα πραγματα και θα τις κρινει κ αυτη συνταγματικες τις περικοπες μια χαρα θα συμφωνεις...ασε τωρα

ΣΦΟΒΝ

Μάλλον δεν ξέρεις ότι ο Μπράτης είναι σκληρός συριζαίος και πρωτοστάτησε στο ακραίο και πραξικοπηματικό ξεσήκωμα των Δ/Υ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά.

ΧΑΠΑΤΑ

Δ.Υ. θα τους υοσχεθεί ο τσίπρας ότι δεν θα εφαρμοσθεί η απόφαση και θα τον ψηφίσουν ξανά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Πολύ αδικη η απόφαση! Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε προσφέρει τόσα σε αυτή τη χώρα, εξυπηρετούμε τον κόσμο με υπευθυνότητα και θα έπρεπε να αμειβομαστε καλύτερα! Συν ότι έχουν κοπεί παράνομα τα δώρα και τα επίδοματα που λάμβαναν για χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι! Άμεση αύξηση μισθού , επιδομάτων και δώρων και παράλληλα καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους επειγόντως!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης