LIVE

Κορωνοϊός

Washington Post: Πού πήγαν τα παιδιά στην Ελλάδα; Η κρίση έφερε υπογεννητικότητα

school_artho

Δραματική μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα - Πώς η οικονομική κρίση έχει βάλει «φρένο» στις γεννήσεις στη χώρα μας

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε, με τους μαθητές να φτάνουν στον σχολείο για την πρώτη τους μέρα και να στέκονται σε σειρές ανάλογα με την τάξη τους. Ανάμεσα τους και μία μητέρα ένος παιδιού πρώτης δημοτικού, η οποία αφήνοντας τον γιο της αναρωτήθηκε: Πού πήγαν όλα τα παιδιά;

Μ' αυτά τα λόγια η Washington Post, ξεκινάει ένα άρθρο της για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, περιγράφοντας αυτή τη σκηνή, σε δημοτικό σχολείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

«Υπήρχαν τόσο λίγοι», δήλωσε η Βάσω Χαρισιάδη, η οποία ήταν απόφοιτος του ίδιου σχολείου στην ίδια πόλη και πρόσθεσε: «Νόμιζα ότι η αυλή θα ήταν γεμάτη από παιδιά».

Η κατάσταση στο Καλπάκι αντικατοπτρίζει το εντεινόμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο δημοτικό, το 2018, πήγαν 13 πρωτάκια. Τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν κλείσει. Ολο και περισσότεροι πιθανοί γονείς φεύγουν ή δεν κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην, αναφέρει η εφημερίδα.

«Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Ομως, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μία μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που θα έρθουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σκεφτώ καθόλου για παιδιά», δήλωσε η 33χρονη δασκάλα Μαρία Μπέρσου. «Δεν μπορώ καθόλου να εξοικονομήσω χρήματα».

Κατά τη διάρκεια της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης της χώρας, η οποία άρχισε στα τέλη του 2009 και επιδεινώθηκε από το 2011 και μετά, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα χτυπήθηκε και από έναν δεύτεροο παράγοντα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, πολλοί από αυτούς νέοι, πιθανοί μελλοντικοί γονείς. Παρόλο που η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού κύματος από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η πλειοψηφία των νέων αφίξεων μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και οι νεοφερμένοι δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Washington Post.

wp1


«Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες»

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση. Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση, φτάνοντας της 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008. Πρόοδος που όμως έχει εξανεμιστεί πλέον, καθώς το ποσοστό έπεσε ξανά στα χαμηλά των τελών της δεκαετίας του ‘90 και των αρχών του 2000, σημειώνει το δημοσίευμα.

Κάποιες χώρες, μετά τέτοιου είδους οικονομικές κρίσεις, είδαν γρήγορη ανάκαμψη στο ποσοστό γεννήσεων. Αυτό όμως είναι απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα, δηλώνει στην Washington Post ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, καθώς ακόμη και πριν την κρίση η μέση Ελληνίδα δεν έκανε παιδιά πριν από τα 31. Κάποιες γυναίκες που ανέβαλαν την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχασαν εντελώς την ευκαιρία να γίνουν μητέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να έχει μειώσει μόνιμα το μέγεθος της νεότερης ελληνικής γενιάς, αλλά και τη «δεξαμενή» των γονιών για τα χρόνια που θα έρθουν. «Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει ο καθηγητής.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Εξαιτίας της «εξόδου» των νέων, που πιθανόν στο μέλλον να γίνονταν γονείς, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα έχει πέσει ακόμη πιο δραματικά από ότι το ποσοστό γεννητικότητας, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά. Το 2009, πριν από τις πιο σφοδρές περιόδους της κρίσης, έγιναν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Από τότε, ο αριθμός πέφτει σταθερά, και έχει επισκιαστεί για τα καλά από τον αριθμό των θανάτων. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων ήταν 88.500, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί.

«Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιαμάνης.

Οι δημογραφικές αλλαγές πλήττουν και τις προοπτικές της Ελλάδας για μία ανάκαμψη όπως εκείνη στις ΗΠΑ μετά τη μεγάλη ύφεση το 1930, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία και τις επόμενες έξι δεκαετίες η Εurostat εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%. Ποσοστό που το ξεπερνούν μόνο μερικές χαμηλοεισοδηματικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν δει επίσης τη φυγή εργαζομένων προς πλουσιότερα κράτη.

Για τους Έλληνες, η κατάσταση αυτή είναι έκδηλη σε ολόκληρη τη χώρα. Στα καφενεία των Αθηνών, άτεκνες γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών παραπονιούνται για τα συνεχώς αδύναμα προγράμματα οικογενειακής στήριξης από μια κυβέρνηση, η οποία «παλεύει» με μέτρα λιτότητας. Στις πιο αγροτικές περιοχές της χώρας, οι μελλοντικοί γονείς λένε ότι ακόμα και αν φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, θα δυσκολευτούν να βρουν γιατρούς, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (198)

Προς το πρώτο θέμα

Ξανα ανεβάστε το δημοσίευμα που καίει για διάλογο. Δεν μας ενδιαφέρουν αλλα Θέματα, οπως τι ρούχα φοράει ο καμμένος

Δρ Ελένη

Είναι φθηνή δικαιολογία οτι δεν τους φτάνουν τα λεφτά. Στα δημόσια Μαιευτήρια ξεγεννούμε όλες τις επίτοκες των Βαλκανίων δωρεάν. Αν κάποιος Γυναικολόγος του ΕΣΥ σας ζητήσει φακελάκι, τον καταγγέλλετε και του κάνετε τη ζωή μαύρη και το πορτοφόλι άδειο. Κάνετε παιδιά, έχουμε έντονη υπογεννητικότητα. Για τις 350.000 ετήσιες εκτρώσεις σε πολυτελείς ιδιωτικές κλινικές που βρίσκουν τα χρήματα οι Ελληνίδες μέσα στην κρίση;

Μαντάμ γιατρινα

Εγώ που εχω εισόδημα 12 χιλιάδες, να κάνω και δεύτερο παιδί, ή να σκεφτώ το κόστος στο μαιευτήριο;

Μωχαμεντ

Αυτά που λέτε όλοι είναι ρατσιστικά. Οι μουσουλμάνοι Έλληνες είναι σχεδόν όλοι τους πολύτεκνοι. Μπορεί να περιμένουμε λίγα χρόνια ακόμη, αλλά ο πληθυσμός της Ελλαδασ θα ξαναρχίσει να αυξάνεται με τη βοήθεια του Προφήτη. Μην τρομοκρατήτε το κόσμο λοιπόν.

ΚΚ

Ρε παιδιά με αυτά που διαβάζω στα σχόλια για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, καλύτερα να εξαφανιστούμε σαν λαός. Τόσο χάλια χαρακτήρα που έχουμε και οι γυναίκες και οι άντρες καλύτερα να μην αναπαραχθούμε.

αλεξ

εχετε λαθος αισθηση της καταστασης..δεν υπαρχει υπογεννητικοτητα επειδη οι ελληνιδες ειναι ντιβες,το αντιθετο..σχεδον ολες οι ελληνιδες εχουν και απο ενα μποιφρεντ,απλα δεν θελουν οικογενεια,θελουν δηλαδη να κανουν σεξ και σχεσεις ισως και με παραπανω απο εναν αντρα ταυτοχρονα,αλλα για οικογνεεια δεν συζητανε ουτε στα 30 ουτε στα 40,υπαρχει υπογεννητικοτητα δηλαδη ακριβως λογω της διαθεσιμοτητας των ελληνιδων,αντιθετα πχ οι αλβανιδες φιλιππινεζες γεωργιανες εχουν πιο family values,παντρευονται πανω κατω τον πρωτο δευτερο αντρα που γνωριζουν εκει γυρω στα 22-23 κανουν την οικογενεια τους και τα παιδια τους και μετα δεν ξενοκοιτανε..αφηστε που οι ελληνιδες ειναι αθλιες νοικοκυρες,ουτε να τα πιο βασικα δεν ξερουν..γενικως οι ελληνιδες απλα δεν κανουν για οικογενεια για μια δυο βραδιες καλες ειναι αλλα μεχρι εκει..

+1

Άλεξ

@αλεξ

Τότε αφού είναι έτσι οι Ελληνίδες, τότε καλώς και έχουμε υπογεννητικότητα. Καλύτερα να εξαφανιστούμε και σαν λαός και να μας αντικαταστήσουν οι καινούριοι "Έλληνες".

απλα πραματα

το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΝΕΙ 2 δις ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ φτωχιας,μερισματα , κτλπ καθε χρονο ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ 80% ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ, γιατι δεν χρειαζετε να εισαι καν ελληνας πολιτης αλλα απλως φορολογουμενος και ολοι εχουν αδειες φορολογικες δηλωσεις αφου δουλευουν μαυρα.)....αυτα τα λεφτα ας τα εδινε επιδομα παιδιων σε ελληνες πολιτες

Απλα τα πράγματα

Θελουν να εξαφανισουν τους Έλληνες, τι δεν καταλαβαίνεις;

Mgtow

Επί ΠΑΣΟΚ (με τη γενικότερη έννοια) που δόθηκαν αυτά τα περιβόητα ΛΕΦΤΑ που θέλει ο Έλληνας και όλο δεν του φτάνουν, η υπογεννητικότητα αυξήθηκε. Δε μειώθηκε. Άρα ξεχάστε τη δικαιολογία με τα ΛΕΦΤΑ. Όλοι έκαναν τα λεφτά τους αμάξια, είδη πολυτελείας, ταξίδια, ταβέρνες, καζίνα και δε συμμαζεύεται. Τα λεφτά δεν είναι το βασικό πρόβλημα του Νεοέλληνα. Η έλλειψη παιδείας, μόρφωσης, πολιτισμού είναι το πρόβλημα. Η τριτοκοσμίλα, η βλαχιά και η αρρωστημένη προσκόλληση με την άνεση και τη βόλεψη του Νεοέλληνα είναι το πρόβλημα. Όταν ξεκολλήσουμε από το μη πολιτισμό και κουτοπονηριά/ζηλοφθονία που μας δέρνει σαν λαό, τότε ίσως και να υπάρξει μια άσπρη μέρα.

Θεσσαλός Έλλην

Να και ένα καλό νέο να ξεφύγουμε λίγο από την κατάθλιψη και το άγχος που μας έχει φάει με υπερφορολογηση, έλλειψη κινήτρων κλπ παθογένειες. Μακάρι να αφανιστουμε. Μετά την υποδούλωση των (ορίτζιναλ) Ελλήνων από τους Ρωμαίους οι σύγχρονοι κάτοικοι της Δυτικής οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι απλά μια ζωντανή γελοιογραφία τους.

Ποια να κάνει παιδί η Ελλεηνίδα;

Το χειρότερο είδος γυναίκας πάνω στον πλανήτη ΓΗ; Μάλλον δε τα ξέρουν καλά εκεί στη Γουάσινγκτον ποστ, της Ελλεηνίδας της φουσκώσαν τα μυαλά για καριέρες και λούσα. Άμα δεν έρθει ο Άραβας με τα λεφτά να την παντρευτεί, η Ελλεηνίδα δε πρόκειται να κάνει παιδιά ούτε λίγο πριν την εμμηνόπαυση.

Mongus

Σε συνθήκες πολέμου έκαναν περισσότερα παιδιά, δεν είναι το θέμα η κρίση. Αυτό που φταίει είναι η άνευ ορίων χειραφέτηση των ίδιων των γυναικών που θέλουν άνδρα που να ελέγχουν αλλά να βγάζει και κανένα 10χίλιαρο το μήνα, αγνοώντας πως αυτό το είδος άνδρα δεν τις έχει ανάγκη για απολύτως τίποτα. Και μόλις χτυπούν τα 30 το καμπανάκι αρχίζει, στέλνοντας τες σε επιλογές βιασύνης που μετά θεωρούν κακοποιημένες. Μην γελιέστε, η κρίση λίγο έσπρωξε τα πράγματα παραπάνω, το πρόβλημα θα υπάρχει όσα λεφτά και να ρίξει το κράτος. Δείτε τι έχει γίνει σε άλλες χώρες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης