Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος

484045

Ο Βασίλης Κόκκινος ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου -Ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου την περίοδο που δικάστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου - Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο Βασίλης Κόκκινος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το 1990 έως το 1996 και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου στην δίκη με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Γεννημένος στην Αταλάντη, το 1929, ο Βασίλης Κόκκινος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1956. Το 1969 προήχθη στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών και το 1973 στον βαθμό του εφέτη, ενώ με τον βαθμό αυτό διετέλεσε προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στον Άρειο Πάγο βρέθηκε το 1979 και μάλιστα χωρίς να περάσει από τον βαθμό του προέδρου Εφετών.

Μετά την πτώση της χούντας, από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Μάιο του 1975 παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα διετέλεσε δήμαρχος Ναυπλίου, διορισμένος από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η δημαρχιακή του θητεία ολοκληρώθηκε με τις πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές.

Στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 1990, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Άγιο Διονύσιο.

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τράπεζας Κρήτης

Ο Κόκκινος ήταν και πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Τράπεζας Κρήτης το 1991, με κατηγορούμενους τον πρώην πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, υπέρ της ενοχής του οποίου ψήφισε αν και τελικά αθωώθηκε, τον Δημήτρη Τσοβόλα , τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, τον Γιώργο Πέτσο και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΘΩΩΝΕΤΑΙ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


Σε διαρκή διαμάχη με τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Ιδιαίτερα γνωστές ήταν οι διαμάχες του Βασίλη Κόκκινου με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Γιαννόπουλο, ήδη από την περίοδο που ο πρώτος ήταν εφέτης, προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Γιαννόπουλος πρόεδρος του ΔΣΑ.

Κατά την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος του ασκούσε δριμεία κριτική μέσω των εκπομπών του στο Κανάλι 29. Η διαμάχη τους συνεχίστηκε μέσω Τύπου, όταν ο Κόκκινος αρθρογραφούσε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης πλέον, Γιαννόπουλου.

Πέραν του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο Βασίλης Κόκκινος αντιπαρατέθηκε δημόσια και με τον συνάδελφό του, δικαστή Στέφανο Ματθία, που ήταν ο διάδοχός του στην προεδρία του Αρείου Πάγου.

Σε άρθρο του ο Ματθίας είχε υποστηρίξει ότι «είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα η ελληνική Δικαιοσύνη να βρίσκεται υπό εκκλησιαστική κηδεμονία» και τάχθηκε ενάντια σε πρακτικές, όπως ο αγιασμός κατά την έναρξη του δικαστικού έτους, ή τη συμμετοχή ιερέων σε εκδηλώσεις του δικαστικού σώματος. Ο Κόκκινος κατηγόρησε τον Ματθία για αυτές του τις απόψεις και υποστήριξε ότι είναι επίορκος.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Τίτυρος

Ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες του Ανδρέα........

Ευάγγελος

Ο Θεός να τον αναπαύσει γαλήνια.

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΩΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΨΗΦΟΙ 7-6.ΟΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ.

Χουντοφασίστας

Ο Μητσοτάκης τον έκανε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με βουτιά στην επετηρίδα, απλά επειδή ήταν δεξιός. Μεγάλο κόμπλεξ με τον Ανδρέα

###

Του είχαν βάλει γουνάκια για να δικάσει τον Ανδρέα. Στο Θεό θα πει εάν ήταν δίκαιος και εάν γνώριζε ότι ο Ανδρέας ήταν αθώος ή όχι. Και μέχρι να τον συναντήσει καλό του ταξίδι.

Μεγάλη απώλεια

κρίμα το ανθρωπάκι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

police_ar

Πώς τα λαγωνικά των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν το παραμάγαζο δύο αξιωματικών στη Δυτική Αττική. Ολόκληρη η επιχείρηση και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι ανάμεσα στον επιχειρηματία και τους κατηγορούμενους αστυνομικούς

molotov_ar

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το υπ. Δικαιοσύνης - Αυξάνοντα τα χρόνια για αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» - Ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη για μολότοφ - Τι προβλέπεται για όποιους διαταράσσουν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους