Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι την Τρίτη

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι την Τρίτη

Από το απόγευμα χαλάει ο καιρός - Ποιες περιοχες θα επηρεαστούν - Θα χιονίσει ακόμα και σε υψόμετρο 300μ. σε Ήπειρο και Μακεδονία - Δείτε χάρτες

vroxh_arthroosd1
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τις επόμενες ώρες, μέχρι και την Τρίτη το βράδυ εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε υψόμετρο 300 μέτρων και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Το έκτακτο δελτίο έχει ως εξής:

Νέα πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσες στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε ημιορεινέ περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

- Τη Δευτέρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιε περιοχές τους) από τις βραδινέ ώρες την Πελοπόννησο και αργά τη νύχτα-ξημερώματα Τρίτης πρόσκαιρα ττις υπόλοιπ ανατολικέ ηπειρωτικέ περιοχέ, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου, της Στερεάς και της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).

- Την Τρίτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες την Κρήτη, τις Κυκλάδες και βαθμιαιά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και βαθμιαιά της Θράκης.

Κλείσιμο
Σταδιακά από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι έντασεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο.

Η ανάλυση της κακοκαιρίας

To αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή είναι ένα ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (δηλαδή περίπου στα 5500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) το οποίο δημιουργεί και επιφανειακό χαμηλό στο Ιόνιο. Το σύστημα αυτό μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα, καθώς και χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά ορεινά.

karios-emi1


Ενδεικτικά ύψη υετού για το ίδιο χρονικό διάστημα με τις περιοχές εκδήλωσης των καταιγίδων μπορείτε να διακρίνετε και στον παρακάτω χάρτη με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECMWF) που βασίζονται στο Ευρωπαικό σύστημα προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο αρμόδιος φορέας έκδοσης είναι η ΕΜΥ.

karios-emi123
karios-emi12


Την Τρίτη το ανώτερο χαμηλό στα 500hPa αλλά και το επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό που το συνοδεύει, θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη Βόρεια και την Ανατολική Ελλάδα και κυρίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

karios-emi1234


Στους παρακάτω χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται ανά 6ωρο τα ύψη υετού, χιονιού, και οι περιοχές καταιγίδων σύμφωνα με το υπόμνημα του κάθε χάρτη. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη εμμονή στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

karios-emi12345
karios-emi123456
karios-emib
karios-emic
karios-emid
karios-emie


Από το απόγευμα προβλέπεται ύφεση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές και από το βράδυ και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης