Στάση εργασίας γιατρών και νοσηλευτών σήμερα στα νοσοκομεία

nosokomeio-geniko

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή - Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και να αποκατασταθούν οι μισθολογικές απώλειες

Σε παναττική στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, προχωρούν σήμερα οι γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, ζητώντας να μην απολυθεί κανένας επικουρικός και να αποκατασταθούν οι μισθολογικές απώλειες.

Η Ομοσπονδία Nοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) καλούν τα μέλη τους να μετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας και στην πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.

Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις μισθών και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Καταγγέλλει πως το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ συνταξιοδοτούνται κατά χιλιάδες και στη θέση τους προσλαμβάνεται ελάχιστο προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η δαπάνη μισθοδοσίας επιβαρύνει τους ήδη ελλειμματικούς κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η εν λόγω επιβάρυνση είναι ένας από τους λόγους που τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες ζωτικής σημασίας.

Κάνει λόγο για “ομηρία” 3.500 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, παρότι η θητεία τους ανανεώθηκε για ένα έτος.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως επικρατεί “μωσαϊκό” εργασιακών σχέσεων στις υπηρεσίες στήριξης (φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση). Σε 50 νοσοκομεία συνεχίζουν να παρέχουν έργο οι εργολάβοι και οι συμβάσεις τους ανανεώνονται παρότι εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δικαιώνει το Δημόσιο.

Το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργάζεται τετράωρα, χωρίς δικαίωμα ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά και σπαστά ωράρια εργασίας. Οι συνθήκες με σπαστά ωράρια και τετράωρα, παρότι απαγορεύονται στο Δημόσιο γίνονται επειδή δεν επαρκούν τα κονδύλια στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όλου του προσωπικού που υπηρετεί με ελαστικές μορφές απασχόλησης και σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα του πρώην εργολαβικού προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας.

Ζητεί, επίσης, αύξηση των κονδυλίων των νοσοκομείων και να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους με τα έξοδα μισθοδοσίας του συμβασιούχου προσωπικού, αύξηση στους μισθούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης