Τσαβούσογλου: Κάνουμε γεωτρήσεις γιατί δεν εμπιστευόμαστε τους Ελληνοκυπρίους

tsavou

Συνέντευξη του  Τούρκου ΥΠΕΞ στην κυπριακή εφημερίδα  «Πολίτης» - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας πως η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ανέφερε πως η Τουρκία αντιδρά στις γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ ως εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων.

Όπως είπε, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο φυσικός πλούτος θα μοιραστεί μεταξύ των δύο πλευρών, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λευκωσίας.

«Που είναι η εγγύηση για αυτό;» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν δεν υπάρχει λύση τα επόμενα χρόνια και η εκμετάλλευση συνεχιστεί πως εγγυώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Όχι, είναι μόνο λόγια και υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, γιατί δεν βρίσκεται μία λύση τώρα ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Επειδή δεν το εννοείται όταν το λέτε».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της Τουρκίας λέγοντας πως η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν αντιδρώ μόνο. Προχωρώ» είπε «σε πράξεις. Τώρα ξεκινούμε και μεις τις γεωτρήσεις. Δεν είμαστε ενάντια στις γεωτρήσεις την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση. Όμως είμαστε ενάντια στις μονομερείς πράξεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνήσουν είτε μέσω των εταιρειών είτε μέσω της ΕΕ, τότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες. Όμως δεν βλέπουμε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γιατί δεν εγγυάστε τώρα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και λέτε ‘αν πουλήσω τότε θα το κάνω’».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στον «Πολίτη» της Κύπρου, είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει οποιαδήποτε λύση στο κυπριακό και ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν οι Ελληνοκύπριοι. Όπως είπε, πριν συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας των εγγυήσεων της αποχώρησης στρατευμάτων «θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι διαπραγματευόμαστε; Για τι είδους λύση; Για ομοσπονδία, συνομοσπονδία, δύο κράτη, ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή; Όμως πρέπει μεταξύ μας να συμφωνήσουμε και ανεπίσημα να συμφωνήσουμε, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, τους όρους αναφοράς μιας διαπραγμάτευσης. Τότε θα μπουν μέσα όλα τα άλλα στοιχεία». Για τα τουρκικά στρατεύματα είπε πως η πρόταση για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις δεν γίνεται αποδεκτή. Οι μηδενικές εγγυήσεις είπε, δεν γίνονται αποδεκτές από τους Τουρκοκύπριους λόγω του φόβου τους για τους Ελληνοκύπριους για τα όσα έγιναν μέχρι το 1974.

Σε σχέση με την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά ο Μ. Τσαβούσογλου επέρριψε την ευθύνη στην ελληνική πλευρά λέγοντας πως υπαναχώρησε στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της διακυβέρνησης. Κατόπιν αυτού, κατά τον ίδιο, η τουρκική πλευρά απέσυρε τις προτάσεις για τα θέματα των εγγυήσεων και της μονομερούς επέμβασης. Ο Τούρκος υπουργός θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Για το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από το ΝΑΤΟ, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως αυτά μπορούν να συζητηθούν μετά την επίτευξη συμφωνίας για λύση και όταν και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα βρίσκεται στην ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια μιας ακόμα αποτυχίας στο κυπριακό. Σημείωσε πως δεν διαφωνεί με τη θέση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία (σς. Ο Ν. Αναστασιάδης μιλάει για αποκεντρωμένη ομοσπονδία). «Δεν το αποκλείουμε και δεν το απορρίπτουμε» είπε ο Μ. Τσαβούσογλου. Σε παρατήρηση ότι ο Μουσταφά Ακιντζί διαφωνεί με οποιαδήποτε εναλλακτική λύση πριν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως «αυτή μπορεί να είναι η προσωπική του άποψη» (του Μ. Ακιντζί). Συμπλήρωσε πως η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε αλλά η Τουρκία δεν αποκλείει μια τέτοια λύση. «Θα μπορούσε» τόνισε «να είναι η ομοσπονδία. Όμως προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως οι επαφές που έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και Ελληνοκύπριους πολιτικούς δεν αποτελούν διαπραγμάτευση αλλά ανταλλαγή απόψεων και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με τους Τουρκοκύπριους.

Τέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν μόνο στο πλαίσιο ενός πακέτου συνολικής λύσης και όχι αποσπασματικά.

ΣΧΟΛΙΑ

και ποιός

Και ποιος σας έβαλε ρε μπουνταλά να ανακηρύξετε το τουρκοκυπριακό "κράτος" ;;

GG

Πραγματικοί πειρατές... κάνουν γεωτρήσεις στην περιοχή της Βόρειας Κύπρου και τα πετρέλαια - επειδή κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την "Βόρεια Κύπρο" οπότε τα συμβόλαια είναι δύσκολα - θα τα διαχειρίζονται οι Τούρκοι !! Ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι δυσανασχετούν.

Τουρκοσυριζέοι δεν σας φοβομαστε

Το Μπαρμπαρος (με το οποίο παραδέχονται ότι είναι βάρβαροι), όπως και οι Γερμανοί στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, είναι τελείως ψεύτικο κατασκεύασμα, από πλατφόρμες που βρήκαν στα σκράπ της Σμύρνης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

smoirni0

Σε πλήρη εξέλιξη, από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, το θρίλερ σε οικία στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη - Ο 35χρονος γιος φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία έχει νοσηλευθεί κατά καιρούς - Επί τόπου δυνάμεις της Αστυνομίας και ειδικός διαπραγματευτής

giagia_main

Δεν υπάρχει οριστικό πρόστιμο, αλλά προσωρινός προσδιορισμός με βάση την αναφορά της αστυνομίας, λένε πηγές της ΑΑΔΕ - Πρωτοβουλία του διοικητή της ΑΑΔΕ για «δίκαιη επίλυση του θέματος» - «Να τα βρείτε από τα έξοδα κηδείας μου ή να μου κατασχέσετε το φέρετρο», απαντά η γιαγιά - Το πρόστιμο επιδόθηκε χθες στην ηλικιωμένη, ημέρα κατά την οποία έπεσε θύμα κλοπής

66