Ψινάκης στον εισαγγελέα για Μάτι: Έκανα το καθήκον μου - Κινδύνεψε η ζωή μου από θαλασσοταραχή καθώς επέστρεφα!

psinakis_main02

Έδωσε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων - Επέρριψε ευθύνες σε Πυροσβεστική και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή ήταν οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα στις 23 Ιουλίου, υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατάθεσε σήμερα στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Παράλληλα, στο 28σελίδο υπόμνημά του στις εισαγγελικές αρχές, ο κ. Ψινάκης αφήνει αιχμές για τα αντανακλαστικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς και επιρρίπτει ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε ό,τι αφορά τυχόν δικές του ευθύνες, αυτές δεν υπάρχουν. «Πιστεύω πως κατέδειξα ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσα το καθήκον μου» αναφέρει ο κ. Ψινάκης στο υπόμνημά του, το οποίο κατέθεσαν σήμερα στους εισαγγελείς οι δικηγόροί του.

Ο κ. Ψινάκης έδωσε σήμερα εξηγήσεις στους εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα είναι ένα από τα 20 και πλέον πρόσωπα (στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής, κ.ά) που έχουν λάβει κλήση ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου με τους 99 νεκρούς.

Όπως υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου «4» για τις 23 Ιουλίου. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την αποφράδα ημέρα απουσίαζε από τον Μαραθώνα. Είχε επιλέξει δε να λείψει από τον Δήμο τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο, διότι ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος για πυρκαγιές.

«Προσπάθησα να γυρίσω αλλά με βρήκε θαλασσοταραχή»

Στη συνέχεια επισημαίνει πως όταν έμαθε από τους συνεργάτες του ότι ξέσπασε η πυρκαγιά κινδύνεψε και ο ίδιος. Όχι από τις φλόγες αλλά από τη «θαλασσοταραχή» ανοιχτά της Σύρου, όπου βρίσκονταν με ιδιωτικό σκάφος προσπαθώντας να επιστρέψει πάση θυσία στο Δήμο του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του: «Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μέτα τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Όταν τελικά έφτασε στο Μαραθώνα, διαπίστωσε πως το προσωπικό του Δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος» αναφέρει ο κ. Ψινάκης και συνεχίζει: «Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία».

«Οι υπηρεσίες του Δήμου αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό»

Αφήνοντας αιχμές για το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ψινάκης σε άλλο σημείο του υπομνήματός του επισημαίνει: «Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος».

Κατά τον κ. Ψινάκη ο Δήμος Μαραθώνα ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: «Καθημερινά το προσωπικό του Δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ», επισημαίνει ο κ. Ψινάκης και σημειώνει σε άλλο σημείο του υπομνήματός του πως ο ίδιος δεν έχει «καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».

Σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της απομάκρυνσης των κατοίκων πριν η φωτιά δυναμώσει ο Δήμαρχος Μαραθώνα υποστηρίζει: «Ουδέποτε υπήρξε επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μονή αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Τέλος ο Δήμαρχος Μαραθώνα, αφού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, αναφέρει: «Ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Tsokman

Ασταδιαλα [...] [...] ζητά μια συγνώμη που τα κάνατε όλα τέλεια

ΚΑΛΑ...

Ο Σεβάχ σε νέες περιπέτειες. Ψιψινάκης ο θαλασσινός.

Tzikos

σιγά μην πνιγόταν η λουλού, ...... οι φελλοί επιπλέουν

amerikanos

καλε κουναγε πολυ το φουσκωτο αλλα εγω εκει .... καθομουνα σε ενα στυλο και το φταριτηθηκα ... και οταν ο ναυτης εγαλε το φουσκωτο στην σιφνο εεεε εκει καλε εγινε το ελα να δεις ... καλε τι ειναι αυτα τα παληκαρια με τα φουσκωτα μου πεταξε τα ματια εξω σας λεω ... πωπω αντε τωρα να πας στον μαραθωνα ... μπορεσα να κατσω σε καρεκλα μετα απο 2 μηνες

Τεο7

Έχει λεφτά και πήγε στην Μύκονο. Εσύ που είσαι κακομοίρης πας στην Σαλαμίνα. Τι φταίει ο άνθρωπος γιατί φωτιά στο μάτι?

Μαρί!!!!

Άχου, μαρί...!!!!! Αχού καλέ, ο θαλασσόλυκος τού Μωριά!!!!

Ταμτιριρι

Και έσκισα και το καλσόν όταν κατέβηκα από το σκάφος. Άσε την μελανιά από την καλτσοδετα.

Des…

Βεβαια ευθυνες δεν υπαρχουν εκανε το καθηκον του στην Ψαρου ο κουρασμενος ελειπε διακοπες…σα δε ντρεπεται ο αχρηστος!!!! Δεν εχει τα κοτσια να πει φταιω κ εγω…!!! Αλιμονο στους 99 συνανθρωπους μας που χαθηκαν τοσο αδικα μεσα στην Αθηνα απο την αμελεια του ιδιου του κρατους! Αδιαφορεια κανενας συντονισμος και θυματα τα παιδια κ οι νεοι ανθρωποι.

Μ.Γ.

Καλε , δεν ειχε θαλασσοταραχη !!...Ο ιδιος κουνιοτανε και κουνιοτανε και το σκαφος !!...

Αγύριγο κεφάλι

Με τέτοιο θίασο που μας κυβερνάει,__________ είμαστε τυχεροί που ζούμε ακόμα!!!_________ Όσο για τη αναφορά μου στις φωτιές της Καλιφόρνιας,__________ κλάπα είπα τελικά, γιατί το Μάτι απέχει 0 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αλλά η ανικανότητα________ του θιάσου όπως προείπα,____________ είναι μνημειώδης!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης