Συρματοπλέγματα στις πιο διάσημες παραλίες του Ιονίου

Συρματοπλέγματα στις πιο διάσημες παραλίες του Ιονίου

Η κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου φέρνει στο φως κρυμμένους κινδύνους στις πιο δημοφιλείς παραλίες των Επτανήσων - Ποιες βρίσκονται στο κόκκινο και ποια μέτρα δρομολογούνται από την Περιφέρεια προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
arthro_plegma
Την άμεση εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στις πλέον διάσημες παραλίες των νησιών του Ιονίου και στα σημεία όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος κατολισθήσεων προτείνει ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, που την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου και μαζί με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον γεωλόγο του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Λάμπρο Πυργιώτη πραγματοποίησαν αυτοψία μετά την κατολίσθηση που έγινε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν λουόμενοι που βρίσκονταν εκεί.

Το Ναυάγιο, ο Μύρτος και το Πόρτο Κατσίκι είναι μεταξύ των παραλιών που λόγω της συγκλονιστικής ομορφιάς φυσικού αναγλύφου κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τους επισκέπτες, όπως απέδειξε η κατολίσθηση πριν από λίγες ημέρες στο Ναυάγιο. Από την αυτοψία το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι πρέπει να δοθεί στους επισκέπτες ένα μικρό κομμάτι της παραλίας μπροστά από το κουφάρι του καραβιού, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα παρθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν, ενώ, όπως τόνισε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γαλιατσάτος, ευθύνη για την προστασία των επισκεπτών θα έχει τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι ιδιοκτήτες των σκαφών που μετακινούν τουρίστες στη συγκεκριμένη παραλία.

«Είναι λίγο πολύπλοκη η κατάσταση στο Ναυάγιο. Από την πάνω πλευρά δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος, ωστόσο θέλει μεγάλη προσοχή σε σχέση με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία σήμανση. Από την κάτω πλευρά στην παραλία θεωρώ, όμως, ότι υφίσταται κίνδυνος. Για τον λόγο αυτό προτείναμε να επιτραπεί η πρόσβαση μονάχα σε ένα μικρό κομμάτι της παραλίας, και συγκεκριμένα σε αυτό που είναι μπροστά από το κουφάρι του πλοίου», επισήμανε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κατολισθήσεις μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες, όπως το απότομο πρανές, η ποιότητα των βράχων απ’ όπου μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποκολληθούν κομμάτια, τα όμβρια ύδατα, η διάβρωση αλλά και οι σεισμοί που γίνονται στην πλέον σεισμογενή περιοχή της χώρας, το Ιόνιο.

Ο κ. Λέκκας και η επιστημονική του ομάδα έχουν επιστήσει την προσοχή και σε άλλες παραλίες εκτός από το Ναυάγιο, τον Μύρτο και το Πόρτο Κατσίκι, όπως οι Εγκρεμνοί, η παραλία στα Κηπούρια Κεφαλονιάς και ο Αγιος Νικήτας στη Λευκάδα.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εξήγησε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν μετά την αυτοψία στο Ναυάγιο θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά πολλές παραλίες των νησιών του Ιονίου και τα αποτελέσματά της αναμένονται στις αρχές του 2019.

«Αυτό που έδειξε η αυτοψία στο Ναυάγιο με τον κ. Λέκκα και τον κ. Πυργιώτη είναι ότι μπορούμε να δώσουμε σε χρήση ένα μικρό τμήμα της παραλίας το οποίο έχει απόσταση από τα πλάγια και από τα πίσω όρια αυτής της λοφοσειράς, δηλαδή ένα τμήμα από το καράβι και προς τη θάλασσα. Μιλήσαμε με τον λιμενάρχη, ο οποίος έχει εκδώσει την απαγορευτική διάταξη και θα εκδώσει μια τροποποιητική που θα ορίζει τον επισκέψιμο χώρο και φυσικά θα αναλάβει την επόπτευση. Επίσης θα χρειαστεί και οι επιχειρηματίες που μεταφέρουν κόσμο να βοηθήσουν επισημαίνοντας το επιτρεπτό όριο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα βγει η δύσκολη περίοδος γιατί μέσα στον χειμώνα θα έχουμε χρόνο να γίνουν αυτές οι έρευνες και να προχωρήσουμε σε μια διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση όταν θα έχουμε τα πορίσματα αυτά στη διάθεσή μας». Οπως επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος, σκοπός της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017 είναι να βγάλει χάρτες επικινδυνότητας για τις περιοχές του Ιονίου αλλά και να βρει γιατί προκαλούνται οι κατολισθήσεις. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορεί η Περιφέρεια να πάρει πιο συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων. Φυσικά η έρευνα αυτή, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συμμετέχουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Κέρκυρας και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ιονίων Νήσων, δεν αφορά μονάχα το φαινόμενο των κατολισθήσεων αλλά γενικότερα τις φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η μηχανική παρέμβαση στο Ναυάγιο δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα επικίνδυνα σημεία και αυτό οφείλεται στο πρανές. «Το πρανές φτάνει τα 246 μέτρα σε ύψος και το κόστος είναι πολύ μεγάλο, οπότε δεν έχει νόημα. Επίσης αν αφαιρέσεις ένα κομμάτι, θα έρθουν στην επιφάνεια άλλα πιο επιρρεπή».

Οσον αφορά την παραλία στον Μύρτο Κεφαλονιάς, της οποίας το φυσικό ανάγλυφο κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τους επισκέπτες, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι από το 2014, όταν είχαν γίνει οι διπλοί σεισμοί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εντάσεως 6,1 και 5,8 Ρίχτερ αντίστοιχα, είχε προτείνει την τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων σε σημεία όπου ήταν εφικτό. Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας σε δηλώσεις του στο kefaloniapress.gr επισήμανε με αφορμή και την κατολίσθηση στο Ναυάγιο: «H παραλία του Μύρτου είναι απόλυτα ασφαλής από τις κατολισθήσεις και βραχοπτώσεις γιατί μόλις πέρυσι ολοκληρώσαμε δύο μοναδικά για την Ελλάδα έργα καλύπτοντας με πλέγματα τα πρανή των λόφων που περιστοιχίζουν την πανέμορφη παραλία μας. Τα έργα ξεπέρασαν σε κόστος τα 5 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκαν από ιταλικά συνεργεία, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ελικόπτερα για την τοποθέτησή τους. Το έργο του Χάρακα και τα έργα βραχοπροστασίας του Μύρτου είναι από τα πιο μεγάλα στην Ελλάδα και διακρίνονται για την πρωτοπορία τους. Ο Μύρτος δεν ανήκει σε καμιά λίστα επικίνδυνων παραλιών αλλά σε αυτή με τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης και του κόσμου. Και αυτό πρέπει εμείς οι Κεφαλονίτες να το προστατεύσουμε. Να το διαφυλάξουμε».

Το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα είναι μεταξύ των παραλιών όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος κατολίσθησης λόγω του ιδιαίτερου φυσικού αναγλύφου. Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ανέφερε ότι από το 2015 όταν είχε πέσει μια πέτρα και είχε τραυματιστεί μια τουρίστρια πήραν κάποια μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες. «Το 2015 με αφορμή μια πέτρα που είχε πέσει και είχε τραυματίσει μια τουρίστρια είχε έρθει ο κ. Λέκκας και μας έδωσε μια μελέτη στην οποία μας πρότεινε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε. Εγινε μια ειδική ζώνη με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ βάλαμε και πασσάλους με σχοινί που απαγορεύουν την πρόσβαση. Φυσικά κάποιοι το αγνοούν και πηγαίνουν. Δεν έχουμε βάλει συρμάτινο πλέγμα γιατί το πρανές εμποδίζει αυτού του είδους την επέμβαση. Ωστόσο, σε αυτές τις παραλίες ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και καλό είναι οι επισκέπτες να προσέχουν όπως τους επισημαίνουμε και εμείς με τα μέτρα που έχουμε πάρει», επισήμανε.

Κλείσιμο
beach1
Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα
beach2
Εγκρεμνοί, Λευκάδα
beach3
Μύλος, Λευκάδα
beach4
Μύρτος, Κεφαλονιά
beach5
Πλατιά Αμμος, Κεφαλονιά
beach6
Η κατολίσθηση στο Ναυάγιο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης