«Δες ποιον έφαγες σήμερα»: Σάλος με την καμπάνια των vegan στο Μετρό της Αθήνας

vegan6

Στους συρμούς κυκλοφορούν αφίσες με φωτογραφίες ζώων, με τα ανάλογα μηνύματα της vegan εκστρατείας - Για δυσφήμιση του ελληνικού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων μιλά  η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος  - Πυρά και κατά της Αττικό Μετρό

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καμπάνια των Greek Vegans στο μετρό της Αθήνας. Από τις 9 Σεπτεμβρίου 184 αφίσες με μηνύματα vegan «στολίζουν» συρμούς του μετρό, στο πλαίσιο της εκστραστείας που θα διαρκέσει 28 ημέρες.

Οι εν λόγω αφίσες κυκλοφορούν με διαφορετικές φωτογραφίες ζώων, με τα ανάλογα για κάθε μία φωτογραφία μηνύματα της vegan εκστρατείας.

Μία από αυτές εμφανίζει ένα γουρουνάκι με το μήνυμα «Δες ποιον έφαγες σήμερα», ενώ μία δεύτερη αφίσα απεικονίζει ένα ψάρι με το αγκίστρι στο στόμα και η οποία γράφει: «Κάποιες κραυγές δεν ακούγονται ποτέ».

Στη θέα της καμπάνιας άμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι οι διαφημιστικές αφίσες «προωθούν τις απόψεις ομάδων “vegan”» και στοχοποιούν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, και παράλληλα δυσφημούν το ελληνικό κρέας.

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι η Αττικό Μετρό, δίνοντας το πράσινο φως για την δημοσιοποίηση «ομάδων χωρίς θεσμικό χαρακτήρα, φαίνεται να παίρνει θέση σε έναν διάλογο «για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις».

vegan4


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΔΟΚ:

«Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) πληροφορήθηκε ότι προ ημερών σε έναν τουλάχιστον συρμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, αναρτήθηκαν διαφημιστικές αφίσες, που προωθούν τις απόψεις ομάδων “Vegan” και στοχοποιούν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΕΔΟΚ έχει έννομο συμφέρον να ενδιαφέρεται για το θέμα ως θεσμικός φορέας πανελλήνιας εμβέλειας αναγνωρισμένος από το κράτος, που εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματικούς κλάδους του κρέατος.

Είναι απορίας άξιον πώς ένας κρατικός φορέας, όπως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, δίνει βήμα σε ομάδες χωρίς θεσμικό χαρακτήρα οι οποίες θέλουν να επιβάλλουν με ακτιβισμό μια προσωπική τους διατροφική επιλογή.

Κατά αυτό τον τρόπο όμως η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ φαίνεται να παίρνει σαφή θέση σε έναν διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως σε πολιτικό, επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο, για ένα θέμα με σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Επομένως εμφανίζεται να συντάσσεται και να επικροτεί επιστημονικά αστήρικτες απόψεις ακτιβιστικών ομάδων που δυσφημούν έναν τομέα με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Έναν τομέα που περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα η οποία ξεκινά από την παραγωγή και την εμπορία ζώντων ζώων και φτάνει μέχρι την επεξεργασία, μεταποίηση και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Συνεπώς εκτιμούμε πως είναι τουλάχιστον ατυχής η απόφαση εκ μέρους σας, ως φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να παραχωρείτε διαφημιστικό χώρο σε αντιεπιστημονικές απόψεις που προωθούνται από συλλογικότητες, το τονίζουμε αυτό, και όχι από επίσημες οργανώσεις που έχουν νομικές υποχρεώσεις για τα λεγόμενά τους.

Όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες του Έλληνα κατατάσσουν το κρέας στα βασικότερα είδη διατροφής αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου της μεσογειακής ισορροπημένης διατροφής, την οποία επίσημα προβάλει και προωθεί η χώρα μας. Στην ΕΔΟΚ γνωρίζουμε και παρακολουθούμε από κοινού με εθνικούς και διεθνείς επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, τα ζητήματα που αναφέρονται στην ευζωία των ζώων, την κλιματική αλλαγή και την υγιεινή της διατροφής. Ταυτόχρονα βέβαια υποστηρίζουμε το δικαίωμα της διατροφικής επιλογής όποιο και αν είναι αυτό, όπως επίσης και τον δημόσιο διάλογο όταν αυτός διεξάγεται καλή τη πίστη.

Δεν μπορούμε, όμως, να παρακολουθούμε αμέτοχοι όταν ο τομέας τον οποίο εκπροσωπούμε πλήττεται και προσβάλλεται, υπό την αιγίδα, μάλιστα, ενός κρατικού οργανισμού.

Εν αναμονή της απάντησής σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία».

vegan5


Greek Vegans: Δεν θέλουμε να σοκάρουμε, αλλά να ευαισθητοποιήσουμε

Οι Greek Vegans που βρίσκονται πίσω από την καμπάνια, σε δική τους ανακοίνωση σχετικά με την καμπάνια, αναφέρουν ότι στόχος τους δεν είναι να σοκάρουν, αλλά «να ευαισθητοποιήσουν και θα παρακινήσουν τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το πόση βία κρύβεται στο πιάτο του»

«Από τις 9 Σεπτεμβρίου και για 28 συνεχόμενες ημέρες ένας ολόκληρος συρμός του μετρό (συνολικά 184 αφίσες) θα είναι γεμάτος με μηνύματα σχετικά με τον βιγκανισμό. Μηνύματα ενημέρωσης που θα δείξουν στο ευρύ κοινό την αλήθεια για την διατροφή του. Μηνύματα ενημέρωσης που θα ευαισθητοποιήσουν και θα παρακινήσουν τον κόσμο να μάθει περισσότερα για το πόση βία κρύβεται στο πιάτο του. Μηνύματα ενημέρωσης που θα βοηθήσουν το κοινό να μάθει για το ηθικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος των καθημερινών του επιλογών». Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο άμεση καμπάνια που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μια καμπάνια που στηρίχθηκε οικονομικά από εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό», αναφέρουν οι Greek Vegans.

«Στόχος αυτής της καμπάνιας δεν είναι βέβαια να ενοχλήσει ή να σοκάρει. Ελπίδα μας είναι το κοινό να κατανοήσει ότι το κομμάτι κρέας που βρίσκεται στο πιάτο του προέρχεται από ένα πλάσμα που ένιωθε, φοβόταν και πονούσε όσο εμείς. Ότι για να παραχθεί ένα κομμάτι κρέας ή ένα ποτήρι γάλα κάποια αθώα πλάσματα υπέφεραν και θανατώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.Έχοντας πλέον αυτή την πληροφορία θεωρούμε ότι οι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Και ότι δεν θα σταματήσουν απλώς να χρηματοδοτούν τη θανάτωση αθώων πλασμάτων. Αλλά ότι επιπλέον θα προστατεύσουν την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον», τονίζουν.

vegan3
vegan2
vegan1

ΣΧΟΛΙΑ (236)

Γιατι ετσι μας αρεσει

Κρεας καθε μερα

Είναι προχώ, είναι εξελιγμένοι ντερλικώνουν φυτοφάρμακα.

Πολύ υγιεινά για τον οργανισμό, θρεπτικά και οφέλημα. Με παρατεταμένη κατανάλωση τους φωσφορίζουν και στο σκοτάδι. Προπαντώς όμως δεν σκοτώνουν, δεν εκμεταλεύονται κανένα - μα κανένα οργανισμό ! Ανώτερος πολιτισμός ....

είχα μια σκασίλα

Τι κάνει ο καθένας στο σπίτι του, στο κρεβάτι του και βέβαια στο πιάτο του είναι δικό του θέμα. Το μεσημέρι θα φάω τις ωραίες μου σταβλίσιες και δεν θα έχω κανένα ενοχικό αίσθημα, ούτε πρόκειται να επηρεαστώ από τις αφίσες. Γούστο μου και γούστο τους να τρώνε επίσης καρπούς και φρούτα. Σιγά μην μου πούνε τι θα φάω. Αρκετή καταπίεση βιώνουμε κάθε μέρα, δεν θα μου πούνε και τι θα τρώω.

Αποτυχία για άλλη μια φορά

Αυτές οι καμπάνιες ανά τον κόσμο είχαν ΠΑΝΤΑ το αντίθετο αποτέλεσμα. Κανένας δεν έγινε ποτέ βίγκαν ωθούμενος από τέτοιες δράσεις. Και φυσικά είναι πολύ ρατσιστικό να δημιουργείς ενοχές στην κοινωνία για μια πραγματικότητα εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Ρατσιστικό και ανούσιο ..... και εν κατακλείδι ύποπτο .

Αλέξανδρος

Τα συνθήματα των vegan είναι παραπλανητικά. "Σώζεις μέχρι και 300 ζώα τον χρόνο" λέει το ένα. Πέρα από το κουφό πως ο μέσος άνθρωπος τρώει 300 ζώα τον χρόνο, υπάρχει και το ότι αυτά τα -όσα- ζώα καταναλώνει κάποιος δεν θα είχαν γεννηθεί αν έπαυε να καταναλώνει. Το ίδιο ισχύει και για το "για κάθε ποτήρι γάλα μια μητέρα χάνει το μωρό της", όπου επίσης η μητέρα δεν θα υπήρχε αν δεν πίναμε το γάλα. Τέλος αν πρέπει να συμπονέσουμε τα ζώα που χάνουν την ζωή τους (που εμείς σώσαμε), τι πρέπει να κάνουμε για όλα αυτά που χάνουν την ζωή τους στην φύση από τα σαρκοβόρα; Τι ακριβώς μας προτείνουν, να εξαφανίσουμε όλες τις γάτες και τους σκύλους; Τα λιοντάρια τις τίγρεις, τους καρχαρίες κλπ; Και αν μας πουν όχι, διότι αυτό είναι μέρος της φύσης (εκτός του ότι θα γεμίσουμε από ποντίκια κουνέλια κλπ), η απάντηση η δική μας είναι πως και ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και είναι φτιαγμένος να τρώει κρέας (έστω λίγο).

Γιώργος

Δεν μπορείς να συγκρίνεις τα σαρκοφάγα ζώα με εμάς. Αυτά πιάνουν το λαγό και τον τρώνε ζωντανό, εσύ θα μπορούσες να το κάνεις με γυμνά χέρια? Μη πω για την γεύση, αν δε βάλεις στο κρέας αλάτι, μυρωδικά, μπαχαρικά δεν είναι καν νόστιμο στον άνθρωπο. Το μήνυμα είναι για να μας βάλει σε σκέψεις. Όσο για το πόσα ζώα σώζουμε, σκέψου ότι οι πιο πολλοί τρώνε σχεδόν κάθε μέρα κρέας!

Τιμ

Όλο μαλακιες.

κα

Vegan δεν είμαι, ή τουλάχιστον όσο θα ήθελα γιατί μ' αρέσει το κρέας. Οι Greek Vegans όμως στις αφίσες τους έχουν ξεχάσει το μεγαλύτερο θύμα της εκτεταμένης κρεατοφαγίας στην Ελλάδα: τους Έλληνες! Σε μια χώρα που σπάει τα ρεκόρ Ευρώπης σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ενώ πριν 40 χρόνια όλος ο κόσμος μιλούσε (και μιλάει) για τα ωφέλη της μεσογειακής διατροφής (στην οποία το κρέας υπάρχει μεν αλλά στο περιθώριο) μάλλον οι Vegans έχουν κάτι να μας πούνε και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος μετά τα τόσα διατροφικά σκάνδαλα και την κατάσταση της υγείας του γενικού πληθυσμού θα έπρεπε να κρατά πιο χαμηλό προφίλ γιατί προκαλεί.

456

Πέστα Χρυσόστομε!!! Στη χώρα που οι μισοί πεινάνε, δεν βγάζεις τέτοια καμπάνια. Επίσης γιατί είναι σωστό να τρώνε τον Αιμίλιο το μήλο, τη Ματα την ντομάτα κτλ? Φρουτοπια δεν βλέπανε?? Υα ραδικια δεν εχουν αισθήματα?

Καταγγελια

Οταν το καλοκαιρι που μας περασε ζητησαμε απο το Μετρό να προβαλει την εκδηλωση για τα δικαιωματα του αγεννητου παιδιου αρνηθηκε. Τι να κανουμε;Ειναι θεμα προτεραιοτήτων... Τα προβατα έχουν περισσοτερα δικαιωματα στις μερες μας...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ

Ο Φόρος κρέατος έρχεται .

Κώστας Ολέ

Τελικά από αυτά που γράφτηκαν, για ένα είμαι απόλυτα σίγουρος... Ότι κάποιοι αγχώθηκαν πολύ και έτρεξαν να ανεβάσουν σχόλια με 10 διαφορετικά ονόματα ο καθένας για να φανεί ταχαμου μπούγιο! Κλάμαα! Ξυδάκι βαλσαμικο!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης