Τουρκική γλώσσα σε νηπιαγωγεία της Θράκης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tourkiki_glwssa_thraki_arthro

Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί, με αποτέλεσμα τα Ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, συνεχίζει να κάνει το χατίρι της Αγκυρας, αυτή τη φορά εισάγοντας την τουρκική γλώσσα σε ελληνικά δημόσια σχολεία - και μάλιστα σε νηπιαγωγεία, όπου ήταν η μοναδική δυνατότητα να ακούσουν ελληνικά. Συγκεκριμένα, πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη διδασκαλία τουρκικών σε νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη, βάζοντας στην ουσία από το παράθυρο την τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας.

Η απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην επέκταση προγράμματος διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε μειονοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία, εκτός από τον νηπιαγωγό που μιλάει ελληνικά θα υπάρχει και δεύτερος εκπαιδευτικός που θα μπορεί να υποστηρίξει τα τουρκικά, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δίγλωσσα νηπιαγωγεία δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ολο αυτό θεωρείται από εκπαιδευτικούς ο δούρειος ίππος που θα εισάγει τελικά την τουρκική γλώσσα στα δημόσια σχολεία μας.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει σήμερα την προγραμματική συμφωνία για «Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» με προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ, που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η οποία προβλέπει την υλοποίηση πιλοτικής παρέμβασης σε 12 νηπιαγωγεία και σε 14 τμήματα νηπιαγωγείου στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, «η πιλοτική αυτή παρέμβαση έχει τον χαρακτήρα έρευνας-δράσης και θα πραγματοποιηθεί με τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη της/ου νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η γλωσσικού διαμεσολαβητή μέλους της μειονότητας πτυχιούχου ΑΕΙ, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα».

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα είναι τα Ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο, ενώ οι μη τουρκογενείς της μειονότητας, που αποτελούνται από Πομάκους και Ρομά, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα στο νηπιαγωγείο.  

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, αλλά το πρόγραμμα έχει στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, ενώ η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό νηπιαγωγείων της Θράκης και θα περιλαμβάνει τη συνδυαστική μορφή «έρευνας-δράσης» με ενδοσχολική επιμόρφωση, τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία των νηπιαγωγών και των δίγλωσσων συνεργατών καθώς και την οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την εμπλοκή των γονέων.

Το «ΘΕΜΑ» από τις αρχές του χρόνου είχε αποκαλύψει άρθρο του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν στις 14 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα. Στο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη». Το αίτημα αυτό, πάντως, έχει σκοπό να ανακόψει την τάση που παρατηρείται σε μουσουλμάνους μαθητές που προτιμούν τα δημόσια σχολεία, τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ σωστή πρωτοβουλία που παίρνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλιο για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος».

Κάθετα αντίθετο ήταν επί Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, όπως προκύπτει από απάντηση «σε επιστολή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, γνωστού και ως DEB, ότι με τον τρόπο αυτό θα υπηρετούσαν τη λογική του κατακερματισμένου σχολείου και αποτελούν παρωχημένη παιδαγωγική αντίληψη».

 Την περσινή σχολική χρονιά, αιφνιδιαστικά, λίγο πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη, στα οποία ορίζεται η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που αντέδρασαν, καθώς στη συγκεκριμένη ευαίσθητη χρονική συγκυρία η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου χαρακτηρίστηκε ένδειξη εμμονής και ιδεοληψίας.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έκαναν στάση εργασίας και το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε. Η ΔΟΕ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «στάση εμμονής από την πλευρά του υπουργείου στην απόπειρα υλοποίησης του προγράμματος, που επιβάλλεται δίχως τον απαραίτητο ουσιαστικό διάλογο και, το πλέον σημαντικό, δίχως τη συναίνεση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και της τοπικής κοινωνίας, και οδηγεί σε αδιέξοδο».

ΣΧΟΛΙΑ (80)

αντε...

και μακεδονικη σε σχολεια της βορειας ελλαδας

μουσουλμανικη μειονοτητα λεμε οχι τουρκικη

απο που και ως που τουρκικα αρα ο συριζα αναγνωριζει τουρκικη μειονοτητα μετα την μακεδονια πουλαει και την θρακη Να τον χαιρονται οι ανθελληνες που τον ψηφισαν δις Οτι πιο ντροπιαστικο εχει κανει ελληνικος λαος στην συγχρονη ιστορια του Και δνε μιλαω για τον μυρηνα του που ηταν 3% και παντα τον ωηφιζαν ενα ματσο αδερφες αριστεροφασιστες πουλημενοι. Μιλω για αυτους τους πρωην πασοκους που το παιζαν και πατριωτες με τον αντρεα και πηγαν μαζικα να βγαλουν τον τσιπρα Ντροπη και μονο αρα πατριωτες στα χαρτια δηθεν

Θρακιωτης 2

Η δεύτερη γλώσσα δεν είναι η τουρκική...... θα χρησιμοποιείται η μητρική γλώσσα (τουρκική,πομακικη,ρομανι) των παιδιών , από τις δίγλωσσες νηπιαγωγούς. Για πρώτη φορά θα ακούγεται επίσημα και η πομακικη γλώσσα. Μάλλον είναι θετική κίνηση.... αρκεί να γίνει έτσι όπως προβλέπεται......

b

Με λίγα λόγια... με αυτούς τους άχρηστους που έχουμε για "κυβέρνηση", όποιος ΕΛΛΗΝΑΣ τυχαίνει α είναι από τον Έβρο, την έβαψε κι αυτός και τα παιδιά του. Ανοίγονται παράθυρα για ευκολότερη μελλοντική τουρκοποίηση. Από το κακό στο χειρότερο, δυστυχώς..

Διονύσης

Εκτός απο την παραχώρηση της Μακεδονικής γλώσσας, τώρα εκχωρούμε και το δικαίωμα να διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα στα Δημόσια Ελληνικά σχολεία της Θράκης, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ως μειονότητα Έλληνες πολίτες... Η Πρόοδος και ανάπτυξη που μας έφερε η Πρώτη φορά Αριστερά, συνεχίζεται καταπατώντας Έθνος, Αξίες, Θεσμούς...

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Τα ..."παίρνουν και μόνοι τους τα δικαιώματα αυτά" ...ξέρεις!..____________Από ..."την Σημαία"!.._______________Όπως εγώ τις ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ..."εξόδους" μου στον Στρατό!.. (Οι ...άλλοι έκαναν "μάθημα" με τον ...ΚΑΡΑΒΑΝΑ, το πως διακρίνουμε τα βράδια την ...Ανατολή και το πως ...γίνεται το ..."βάδισμα της γάτας" με το ΟΠΛΟ!..____Τους έλεγα, να μου...το διηγηθούν και μένα το "μάθημα" λίγο πριν τις 7 το πρωί όταν με ...ξαναέβλεπαν!..).

"Ελληνόπουλα".... ας γελάσωωωωωωω!

Μόνο ...Ελληνόπουλα δεν λέγονται τα Τουρκάκια της Δυτικής Θράκης!!! Άλλο άν προσπαθο6με χρόνια τώρα να τα κάνουμε με το...ζόρι!!! Τούρκοι γονείς....τουρκάκια και τα νηπιαγωγάκια!!!!

Γιώργος

Πλήρης κατάργηση του θεσμού των μειονοτικών σχολείων και εισαγωγή του μαθήματος της τουρκικής γλώσσας 2 ώρες την ημέρα ως προαιρετικό και χωρίς βαθμολογία!

Θα γίνει ο, τι και στα δημοτικά

Σε κάποια μειονοτικα δημοτικά, κυρίως ορεινά, ο μουσουλμάνος εκπαιδευτικος έκανε τα στραβά μάτια και ο χριστιανός δάσκαλος εργαζόταν μια ημέρα και υπέγραφε για όλες τις ημέρες κάθε εβδομάδα. Αυτά τα γνώριζαν όλοι στα χωριά. Και αρκετοί δάσκαλοι. Κανείς δεν μιλούσε. Αυτό θα γίνει και σε κάποια νηπιαγωγεία.

13

Αν ο τσίπρας πάρει πάνω απο 3% στις επόμενες εκλογές στην Μακεδονία είσαστε άξιοι της μοίρας σας

ελληνοποιησεις ειναι ψηφοι

θα πιασει το καθεστως των ελληνοποιησεων εχει ξεκινησει, οι ελληνικες ταυτοτητες υπολογιζονται σε χιλιαδες

43%

Στην Μακεδονία θα πάρει 43%. Θα είμαστε εδώ να το δούμε και να το ΓΛΕΝΤΉΣΟΥΜΕ με γκάιντα και πουστσενο

Οσο δεν βγαζει λογο στη Βουλη

κανενας μουσουλμανος βουλευτης του συριζα στα τουρκικα, καλα παμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fotia_varda2

Με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό η μία από τις τρεις γυναίκες - Άνοιξε η εθνική οδός Πατρών-Πύργου - Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά από ανατροπή του οχήματος που επέβαιναν, στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε στην περιφερειακή Αιγάλεω, στον Ασπρόπυργο - Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

tixera

Ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας συνέλαβε τον 39χρονο μετά από τη διάπραξη μιας ακόμη ληστείας σε κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα - Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε από την εγκληματική του δράση υπερβαίνει το ποσό των 55.000 ευρώ

4
skak

Δείτε σε βίντεο τι δήλωσε ο άτυχος φύλακας - Σύμφωνα με ανάρτηση του επιχειρηματία της μεταφορικής, πέντε άγνωστοι άνδρες παραβίασαν τα παράθυρα και τις πόρτες, αφού προηγουμένως ξυλοκόπησαν άγρια τον υπεύθυνο ασφαλείας που φρουρούσε τον χώρο

7