Μετά τις καρατομήσεις «ανοίγουν στόματα» για μεγάλα λάθη και παραλείψεις στη φωτιά στο Μάτι

police_arthroo

Τα περιπολικά πήγαιναν «στα τυφλά» καταγγέλλει εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ - Υπάρχει προσπάθεια παραποίησης στοιχείων είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος των συγγενών που έχουν καταθέσει την πρώτη μήνυση για τη φωτιά στο Μάτι

Μεγάλα λάθη και παραλείψεις της Πολιτείας,  εγκληματική «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, απαρχαιωμένα επίγεια και εναέρια μέσα βρίσκονται μέσα στο κάδρο των ευθυνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τις καταγγελίες να πληθαίνουν σε καθημερινή βάση. 

Ο λόγος για την τεράστια έλλειψη σε μέσα και υποδομές -δασική υπηρεσία, πυροσβεστικό σώμα- ελλείψεις σε προσωπικό και ανυπαρξία ενός πραγματικά εφαρμόσιμου σχεδίου, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει την εκδήλωση και διαχείριση τέτοιου είδους φαινομένων.

Μια τραγωδία που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί  ήταν αυτή στο Μάτι, όπως αποδεικνύεται από τις μαρτυρίες αστυνομικών, πυροσβεστικών και άλλων που περιγράφουν την τραγική πραγματικότητα.

Τα όσα είπε ο αστυνομικός, που βρέθηκε στο Μάτι, και συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Γιώργος Βαχλιώτης στην εκπομπή του Epsilon «Από Νωρίς» είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά. «Ούτε το GPS των περιπολικών δεν λειτουργούσε καθώς οι χάρτες δεν ήταν ενημερωμένοι και οι ίδιοι κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες». Όπως λέει χαρακτηριστικά «πήγαμε στη φωτιά χωρίς καμία οργάνωση και συγκεκριμένο σχέδιο, λειτουργούσαμε αυτοβούλως. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Και κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, μας κύκλωσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν λειτουργούν οι ασύρματοι. Όταν τοποθετήθηκε το νέο ψηφιακό σύστημα SEPURA έπεσε το  σύστημα τον Ιούνιο. Αν δεν υπήρχε και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θα είχαμε τίποτα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ο ίδιος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά».

Δηλαδή βρέθηκαν αστυνομικοί χωρίς λειτουργικούς ασυρμάτους, αστυνομικοί που για να κάνουν τη δουλειά τους φώναζαν μέσα στο σκοτάδι για να συνεννοηθούν, που έβλεπαν νεκρούς από τις 22.15 της 23ης Ιουλίου, αλλά η ενημέρωση δεν αρκούσε, κατά τον υπουργό Υγείας, για να σημάνει συναγερμό. Και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε όλοι την κακοστημένη ''παράσταση'' στο Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ρώτησε καν αν υπάρχουν νεκροί, ενώ όπως αποδεικνύεται ήξεραν ήδη». Ελαττωματική η επικοινωνία των πυροσβεστών με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Την ίδια ώρα, σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα και τεχνικού χαρακτήρα δυσλειτουργίες αντιμετώπιζαν τα στελέχη της πυροσβεστικής που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», υπήρξε κενό στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων αλλά και ελλιπής επικοινωνία με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα υπήρξε κενό στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων σε Νέο Βουτζά και Μάτι, ενώ ελαττωματική περιγράφεται και η επικοινωνία των πυροσβεστών με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν οι «βολές» του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο μέτωπο να μην βρίσκουν στόχο.

Μάλιστα, η διαθέσιμη δύναμη στην Ανατολική Αττική ήταν μειωμένη κατά 50% λόγω της φωτιάς στην Κινέτα, καθώς και εκείνης που ξέσπασε αργότερα στα διυλιστήρια.

Ένα λεπτό μετά την έναρξη της πυρκαγιάς δόθηκε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι σε ελικόπτερο Εrickson S-64 που έκανε ρίψεις νερού στην Κινέτα να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στην Πεντέλη.

Κατά την άφιξή του στο σημείο, ωστόσο, τα στελέχη της πυροσβεστικής που βρίσκονταν ήδη στο μέτωπο διαπίστωσαν ότι είχαν προβληματική επικοινωνία μέσα ασυρμάτου με τον χειριστή του ελικοπτέρου και άρα αδυνατούσαν να δώσουν οδηγίες για τις σωστές ρίψεις νερού.

«Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής μπορούσαν να ακούν τον πιλότο να τους μιλά στον ασύρματο, εκείνος όμως όχι. Έτσι ο χειριστής του Εrickson δεν έριχνε νερό στα σημεία που του υποδείκνυαν οι πυροσβέστες στο έδαφος» ανέφερε στην Καθημερινή πηγή με γνώση του θέματος.

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, το ελικόπτερο συντονισμού της πυροσβεστικής πήρε εντολή να φύγει από την Κινέτα για την Ανατολική Αττική όμως φτάνοντας πάνω από τη Ραφήνα τα καύσιμα του τελείωσαν και έτσι αναγκάστηκε να αποχωρήσει, δίχως ποτέ να συνδράμει στην επιχείρηση.

Πηγές με γνώση του θέματος εξήγησαν στην εφημερίδα πως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα επιβιβάζονται αξιωματικοί της πυροσβεστικής που, έχοντας συνολική εικόνα της πυρκαγιάς, κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις. Κάτι τέτοιο στην περίπτωσης της φωτιάς στο Μάτι δεν συνέβη.

Έντονο παρασκήνιο και καταγγελίες για προσπάθεια παραποίησης στοιχείων

Ο αντιστράτηγος, υπαρχηγός Πυροσβεστικής εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταγγέλει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Εθνος, προσπάθεια παραποίησης στοιχείων σε σχέση με τα «καυτά» στοιχεία από τη μοιραία ημέρα. «Εχω πληροφορίες για επιχείρηση παραποίησης στοιχείων, όπως για παράδειγμα οι ώρες ειδοποίησης και άφιξης στο συμβάν ή η μη αναγραφή αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων, παραδείγματος χάριν του διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, όπως και για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.  Επίσης γνωρίζω πως η ώρα άφιξης των ανωτάτων αξιωματικών στα συμβάντα δεν δίνεται συνήθως δια του ασυρμάτου στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για να μην εμφανιστούν αυτές στο καταγραφικό μηχάνημα σε ενδεχόμενη αναζήτηση ευθυνών».

Την απόπειρα αλλοίωσης στοιχείων επιβεβαίωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και ο δικηγόρης Αντώνης Φούσσας που έχει καταθέσει την πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι. Παράλληλα ο κ. Φούσσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί και συμπληρωματική μήνυση με άλλα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Νικος

Την παρενθεση την βαλατε σε λαθος σημειο. Επρεπε να να μπει στο "καρατομηση". Παρωδια σουργελισταν

Στο

Δημοτικό γρήγορα, που έχεις και άποψη!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.ΤΟ ΠΑΙΔΙ 44 ΕΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...... ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ..............

Κιτκατ

Για πολλοστή φορά: ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ & θα ΕΙΝΑΙ η δασοπυρόσβεση ένα ατελείωτο ΜΠΑΧΑΛΟ.... όποιος το έχει ζήσει από μέσα το γνωρίζει! Μηνύσεις σε όλους και για όλα μεχρι να διορθωθεί κάτι.....Ούτε οι αυθαίρετοι φταίνε, ούτε η άναρχη δόμηση ούτε ο καιρός ... Ενα δομημένο κράτος φροντίζει τους πολίτες του κι είναι προετοιμασμένο. Οι αυθαιρετες κατασκευές και η άναρχη δόμηση έχουν σφραγίδα κι ονοματεπώνυμο. Οι ΔΥ είναι υποτίθεται οι θεματοφύλακες της νομιμότητας..... Όταν είναι να κάνουν τη "μαϊμουνιά" τελειώνουν τη δουλειά στο αψε σβήσε, κι όταν δε θέλουν να δουλέψουν, ψάχνουν τη νομιμότητα σε νόμους του 1912!!!! Αυτοί όλοι πήραν στο λαιμό τους τόσους ανθρώπους. Δεν έφταιγαν οι άνθρωποι που έχτισαν εκεί. Κάποιος τους επέτρεψε ....

Από τις πυρκαγιές στους παγετώνες

Με τον Τσίπρα καήκαμε,με τον Μητσοτάκη θα παγώσουμε.

Το ψάχνουμε και ένα λάθος δεν βρίσκουμε

Αν είχατε βγάλει δύο (2) περιπολικά της Αστυνομίας με τηλεβόες να γυρνούν στα σοκάκια στο Μάτι 15 λεπτά πριν φθάσει η φωτιά και ένα περιπολικό να δίνει κατευθύνσεις προς Νέα Μάκρη, και όχι Ραφήνα, στους οδηγούς στην Ποσειδώνος, μπορεί και να υπήρχαν 70-80 νεκροί λιγότεροι. Άρα ένα μικρό ασήμαντο λαθάκι ίσως υπάρχει...

ΚΟΥΤΣΟΥ ΕΛΕΝΗ

πόσο απλό και σωτήριο!!!!!!Άλλα κάποιος νοήμων έπρεπε να το σκεφτεί !!!!!

Mακράν

η πιο... ρατσιστική πυρκαγιά που σκότωσε ποτέ ανθρώπους πάνω στον πλανήτη. Μόνον Έλληνες και τουρίστες. Από τις ευπαθείς ομάδες που αγαπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ένας νεκρός. Μπεεε...Οι νεκροί είναι χαλαρά πάνω από 130-140 στην καλύτερη περίπτωση. Το Μάτι ήταν γεμάτο από Ινδούς και Πακιστανούς, αλλά σύμφωνα με την Κυβέρνηση, παράτυπος μετανάστης, πρόσφυγας και γενικώς αλλοδαπός που μένει εδώ, κυρίως παράνομα, δεν κάηκε. Μόνο για τα φράγκα και για τις επιδοτήσεις σας έχει ο ΣΦΥΡΙΖΑ ρε προσφυγάκια. Κατά τα άλλα ούτε που υπάρχετε γι' αυτούς.

Αρης

Μια ματια στο γκουγκλ μαπς μας λεει οτι με αργο βαδισμα απο το χοτελ ματι μεχρι το κεντρο της Ραφινας θες 46 λεπτα. Φυσικα για να σωθεις δεν χρειαζεται να φτασεις μεχρι τη ραφινα. Με αλλα λογια σε 20 με 30 λεπτα αργου βαδισματος ειχες φτασει σε αποσταση ασφαλειας και μαλιστα θα περπατουσες διπλα στη θαλασσα τον περισσοτερο χρονο. Με βαση αυτο το ατρανταχτο δεδομενο εαν οι αρχες ειχαν ειδοποιησει εγκαιρα "φυγε περπατοντας παραλιακα προς Ραφινα γρηγορα τωρα" μιαμιση με μια ωρα πριν η φωτια φτασει στο ματι, οσοι ειχαν ακουσει την οδηγια θα ειχαν σωθει ΟΛΟΙ. Με ποιο δικαιωμα δεν ειδοποιησαν τον κοσμο να τρεξει να σωθει;

καλα που δε βγηκε η χ.α. που θα μας πηγαινε 500 χρονια πισω...τωρα θα ηταν 1518 μ.Χ.

αχαχουχα,...ουτε πυροσβεστικα θα χαμε, ουτε λιμενικο, ουτε αεροπλανα...θα τρεχε ο κασιδιαρης με τον κουβα να σβησει την φωτια...τιι?...αυτο εγινε και τωρα? :O

@13:40

Το καλύτερο σχόλιο!

Αμπεμπελελέκουα

Πάντως φυλακή δεν πρόκειται να πάει κανείς!

τσοχατζο, πηγα εγω ρε φιλε, κιαλλους θες...μετα απο 100 χρονια ο επομενος

αφου τους δικαστες τους διοριζουν.

ΓΕΟ

ΑΥΤΗ Η [...] Η ΔΟΥΡΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?? Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ 100 ΑΚΟΜΗ . ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΛΑΣΤΡΑ Ε ΓΛΑΣΤΡΑ

htc

Α ρε Κασιδιάρη πόσο μπροστά ήσουν!

Ναι

Όταν της έσκασε στα μούτρα ένα ποτήρι νερό, γλυφοτανε η δουρου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης