«Μαύρη» επέτειος του Αττίλα: Μνημόσυνα στην ελεύθερη Κύπρο και πανηγύρια στα κατεχόμενα

«Μαύρη» επέτειος του Αττίλα: Μνημόσυνα στην ελεύθερη Κύπρο και πανηγύρια στα κατεχόμενα

Εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες στην Κύπρο παρουσία του Πάνου Καμμένου - Με στρατιωτικές επιδείξεις «γιορτάζει» το ψευδοκράτος  την επέτειο της τουρκικής εισβολής

kammenos-simaies
Σήμερα, 44 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Στις οκτώ το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, το οποίο είναι όμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στον Τύμβο. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος, καθώς και εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών από την Ελλάδα και μέλη των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Στη συνέχεια θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και θα γίνει παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Θα παραστούν οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές του τόπου.

Στις 20:45 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι κύριος ομιλητής σε εκδήλωση Μνήμης για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, τονίζοντας την ανάγκη μια ενότητα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.


Πανηγύρια στα κατεχόμενα

Κλείσιμο
Στις κατεχόμενες περιοχές η ομάδα επίδειξης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, «τουρκικά αστέρια» , μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και ένα αντιτορπιλικό βρίσκονται στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, στα πλαίσια των 'εορτασμών' του ψευδοκράτους για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Τα «τουρκικά αστέρια» θα πραγματοποιήσουν επιδείξεις στην Κερύνεια σήμερα το απόγευμα ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν τα τουρκικά σκάφη.

Κατά τη διάρκεια των 'εορτασμών' θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στους τάφους του Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς. Σήμερα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης