Οι αδελφοί Σιούφα ζητούν να «παγώσει» η είσπραξη του προστίμου των 50.000 ευρώ για τις κάμερες

Οι αδελφοί Σιούφα ζητούν να «παγώσει» η είσπραξη του προστίμου των 50.000 ευρώ για τις κάμερες

Τι διαπίστωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά τον επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε

arxi
Επανήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» η οποία λειτουργοί ως εισπρακτική εταιρεία, καθώς το πρόστιμο των 50.000 ευρώ που της έχει επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, επειδή είχε βάλει κάμερες εντός και εκτός των γραφείων της, πήγε προς είσπραξη στη Δ.Ο.Υ. και λήφθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης από την πλευρά τιυ Δημοσίου.

Όπως είναι γνωστό, η δικηγορική-εισπρακτική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» είναι των παιδιών του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του Γιώργου και του Μάριου.

Η Αρχή με την υπ΄ αριθμ. 41/2018 απόφασή της επέβαλε στην επίμαχη εταιρεία, λόγω παραβίασης του νόμου περί προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997), πρόστιμο 50.000 ευρώ το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει η Αρχή σε ιδιωτικού χαρακτήρα πρόσωπο για παράνομη χρήση καμερών και ειδικά εγκατεστημένων σε χώρους εργασίας.

Η Αρχή πριν την επιβολή του προστίμου πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των γραφείων της εν λόγω εταιρείας, όπου και διαπίστωσε ότι:

• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης (κάμερες) δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, τόσο τύπου εργαζόμενου σε τηλεφωνικό κέντρο, όσο και εργαζόμενων σε τυπικό χώρο γραφείου ενιαίου χώρου.
• Οι κάμερες λαμβάνουν εικόνα από δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, από απέναντι κτίρια και από την απέναντι κάθετη οδό και από την εξωτερική πλευρά της κεντρικής εισόδου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, χωρίς η λήψη να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.
Κλείσιμο
• Η εταιρεία των αδελφών Σιούφα, έχει αναρτήσει μεν ενημερωτικές πινακίδες για την ύπαρξη των καμερών, αλλά μόνο στο εσωτερικό του χώρου των εγκαταστάσεων της.
• Η εταιρεία καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του συστήματος των καμερών στην Αρχή.

Τον περασμένο μήνα η δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία της επιβλήθηκε το πρόστιμο.

Όμως, η δικηγορική εταιρεία επανήλθε στο ΣτΕ. Αυτή τη φορά ζητεί από τους συμβούλους Επικρατείας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» η απόφαση της Αρχής, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του δεύτερου αιτήματος που κατέθεσε μαζί, που δεν είναι άλλο από αυτό της έκδοσης απόφασης αναστολής επί της επίμαχης απόφασης του προστίμου.
Υποστηρίζουν οι αδελφοί Σιούφα ότι από την άμεση εκτέλεση της απόφαση της Αρχής υφίστανται επαχθείς και πολλαπλά επιζήμιες συνέπειες. Και αυτό, γιατί «μεταφέρθηκε» στο πεδίο του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και λήφθηκαν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι από την επιβολή του προστίμου των 50.000 ευρώ, επέρχεται ισχυρός και ανεπανόρθωτος κλονισμός στη εταιρεία, λαμβανομένων υπόψη των δυσχερών εν γένει οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σε ένα περιβάλλον εξόχως ανταγωνιστικό τόσο ως προς την εταιρεία όσο και στην προοδευτική συρρίκνωση της ύλης της.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνουν ο Γιώργος και ο Μάριος Σιούφας, ότι η επιβολή του προστίμου επιφέρει πολλαπλά δυσμενή επιρροή στον κύκλο των πελατών τους, ενώ η προσβαλλόμενη απόφαση της Αρχής έχει αντίκτυπο στη φήμη, το όνομα και το επαγγελματικό μέλλον της εταιρείας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης