Υπουργείο για μετανάστες: Δεν αποζημιώνουμε κλοπές σε σπίτια από πρόσφυγες

egkatastaseis-ypiresias-asylou

Τι ισχύει σε Χίο και Λέσβο με τις αποζημιώσεις για κλοπές σε σπίτια από πρόσφυγες και μετανάστες

Είσαι κάτοικος της Χίου ή της Λέσβου και το σπίτι σου, που βρίσκεται κοντά στα hotspots, έχει υποστεί ζημιές από πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει και φθορές στο αυτοκίνητό σου; Εχεις δηλώσει εγγράφως ότι πρόσφυγες ή μετανάστες έχουν προβεί σε κλοπές στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο σου ή ότι η παραμονή τους στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη για την επιχείρησή σου; Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποζημιώνεσαι από το ελληνικό κράτος αφού κατά τους αρμοδίους και με τον πιο επίσημο τρόπο κάτι τέτοιο “θα προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα”!

Ειδικότερα, πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχορήγησε με το συνολικό ποσό των 170.000 ευρώ τους δήμους Χίου και Λέσβου “για την αντιμετώπιση δαπανών που προέκυψαν από ζημιές των προσφύγων ή μεταναστών στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων”. Πρόκειται για αποζημιώσεις, που θα δοθούν σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σούδας και της τοπικής κοινότητας Χαλκείου του δήμου Χίου και σε κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Μόριας του δήμου Λέσβου, και αφορούν σε ζημιές, που προκλήθηκαν στις αρχές του 2017.

Οι πιστώσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν ως άρθρο σε σχετική νομοθεσία για το μεταναστευτικό στις 22 Μαΐου 2018, στο οποίο αναφέρεται ότι από τις αποζημιώσεις των δικαιούχων στις συγκεκριμένες περιοχές “εξαιρούνται α)οι καλυπτόμενες από ασφαλιστικό συμβόλαιο σε ισχύ αποζημιώσεις οικιών, επαγγελματικών χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων κάθε είδους, β)οι αποζημιώσεις από κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και γ)αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη”. Το πιο ενδιαφέρον όμως σε αυτή την ιστορία είναι το σκεπτικό του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, βάσει του οποίου εξαιρούνται οι παραπάνω κατηγορίες ζημιών από πρόσφυγες και μετανάστες.

Με επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς τον αντιπεριφερειάρχη Χίου ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανέπτυσσε τη συλλογιστική του για το θέμα αυτό ως εξής: “Στις 9/5/2017 ο δήμος Χίου μας διαβίβασε την με Α.Π 270/2017 απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χίου με την οποία εγκρίνονταν το πρακτικό της συσταθείσας από τον δήμο επιτροπή για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία από την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές της Σούδας και της ΒΙΑΛ. Από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προέκυψε ότι υπήρχαν δαπάνες που δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν είτε διότι ήταν αυθαίρετη η αναφορά τους(π.χ διαφυγόντα κέρδη, κλοπές χρηματικών ποσών ή συσκευών) είτε διότι αφορούσαν ζημιές οι οποίες καλύπτονται από υποχρεωτική ασφάλεια είτε από προαιρετικές ασφαλίσεις(π.χ κατοικίες)”.

Οπως σημείωνε ο κ. Μουζάλας, “για το λόγο αυτό με έγγραφο που αποστείλαμε στις 20/12/2017 στον δήμο Χίου τον καλούσαμε να μας αποστείλει μία λίστα με ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να στοιχειοθετήσουν αίτημα νόμιμης αποζημίωσης. Στην επιστολή μας αυτή, ο δήμος απάντησε ότι η καταγραφή προέκυψε κατόπιν αποτίμησης και έγκρισης των ζημιών από επιτροπή του δήμου και ότι όλοι οι ζημιωθέντες κάτοικοι θα πρέπει να αποζημιωθούν”. Κατά τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, “θα προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα η συμπερίληψη αποζημιώσεων για κλοπές χρηματικών ποσών και αντικειμένων(π.χ υπάρχει αναφορά σε 'διάφορα οινοπνευματώδη' σε 'σέλες' κ.λ.π) και φθορές όπου προβλέπεται ασφάλεια, προωθούμε μεταξύ άλλων, διάταξη στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου μας που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία, επιχορηγούμε το δήμο Χίου με το αντίστοιχο ποσό για την καταβολή του στους εν λόγω δικαιούχους, όπως καταγράφονται στο από 9/5/2017 πρακτικό του δήμου Χίου με τις εξαιρέσεις που σας ανέφερα”.

Μιλώντας στο “protothema.gr” για το ζήτημα αυτό ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αναφέρει ότι “ζητάμε την πλήρη ικανοποίηση των ζημιών που αναίτια υπέστησαν δημότες της Χίου. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το αρμόδιο υπουργείο είναι να αποζημιώνει άμεσα και στο ακέραιο τις ζημιές που έχουν καταγραφεί. Δεν είναι υποχρέωση του καθενός να ασφαλίσει το σπίτι του. Σε ένα νησί που οι κάτοικοί του κοιμόντουσαν με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος να ασφαλίσει ο καθένας μας το σπίτι του. Αυτός που άλλαξε τις συνθήκες ζωής του νησιού οφείλει να τις επαναφέρει και να αποζημιώσει όσους επλήγησαν για το χρονικό διάστημα που του ξέφυγε η κατάσταση. Και αυτός δεν είναι άλλος από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής”. Ο κ. Βουρνούς επισημαίνει ότι “πριν από 2 μέρες είχαμε μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της ΒΙΑΛ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι προήλθε από μετανάστες. Κάηκαν δέντρα και σωληνώσεις ποτίσματος ενός κατοίκου της περιοχής. Δεν μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν κακότυχος, πρέπει να αποζημιωθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, μία καφετέρια που βρίσκεται στο πάρκο στο οποίο κατασκήνωσαν για 5 μήνες πρόσφυγες και μετανάστες είναι παραλογισμός να σου πει ότι μειώθηκε δραματικά ο τζίρος της και να ζητήσει αποζημίωση;”.

epistoli-mouzalas01
epistoli-mouzalas02

ΣΧΟΛΙΑ (60)

Giusuf

Fteei pou den exoume temenos na prosefxi8oume. Mipos k. Alexis ke k. Coulis na mas ftiaxoun ena temenos opos Votaniko?

Μ.

Αλήτες! Αυτό είναι. Τίποτα άλλο. Μισούν τους Έλληνες. Αυτοί είναι ικανοί να τους βάλουν να μας κλέψουν και να μας σκοτώσουν για να μας εξαφανίσουν. Αλήτες!

Jerry

Πάντως η πλύση εγκεφάλου απο την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ συνεχίζεται. Που ακούστηκε μεταναστες απο φτωχή χωρα να μεταναστεύουν σε χωρα με 25% ανεργία; Ποια χωρα δέχεται μεταναστες και τους ταΐζει και τους στεγάζει δωρεάν, και συνάμα τους δίνει 400 ευρώ επίδομα; Και το ευνόητο ερώτημα, γιατι οι ευλαβείς μουσουλμάνοι προσφυγες δεν παίρνουν δρόμο προς τα αραβικά κράτη όπου πλέει άφθονος ο μαύρος χρυσός;

Προβλήματα ορολογίας

Κάτι δεν πάει καλά με την ορολογία... Πρόσφυγες πολέμου είναι άτομα που μόλις γλύτωσαν από βομβαρδισμούς. Αποκλείεται επομένως με βαριά ψυχικά τραύματα, κι ενώ δοξολογουν τον Θεό και τον Αλλάχ, να κάνουν κλοπές ενώ πιθανόν ξυπνάνε ακόμα στον ύπνο τους από εφιάλτες με τις σφαίρες να τους γαζώνουν. Από την άλλη, μετανάστες λέμε αυτούς που, μετά από πρόσκληση των αρχών και εργοδότη, είναι τοποθετημένοι σε θέσεις εργασίας. Μήπως το άρθρο αναφέρεται (με λάθος ορολογία) σε λαθρομετανάστες, ποινικούς και σε τυχοδιώκτες; Αλλιώς δυσφημιζονται ως κλέφτες οι πραγματικοί πρόσφυγες πολέμου κι οι πραγματικοί μετανάστες.

@20:59

'Eλα καημένε... μην εiσαι φασiστας xρυσαυγiτns!

periklis

ελλας του τσιπρα. σκυψε ελληνα. ψευτοπροοδευτικοπαπαριες

Tigris

Αυτό δεν είναι υπουργείο, είναι το κοινός λεγόμενο κολο@@@ιο!!!

...

ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ ... ΤΟ 93% ... ΤΟΥ ΤΣΟΛΙΑ ΡΕ ΕΛΛΗΝΟΜΕΜΕΤΗΔΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΞΥΝΕΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ; χα χα χα

Mnv το αρχίζεις το πιοτί από το πρωί γιατί σε χαλάει

@17:54

93% συνεχίστε να ψηφίζετε τόξο

Θα το συνηθίσετε κι αυτό...

'Oλn n Eλλάδα έvα χoτ σπoτ

Κούλης: --Τι λές φίλτατε Αλέξη, δεν πρέπει να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα; ..... Αλέξης: -Για πιο λόγο; ..... Κούλης: --Μα, για να φέρουμε καινούργιους. ..... Αλέξης: -Λες, Κούλη μου; ..... Κούλης: --Εε, ναι. Άσε, θα τ'αναλάβω εγώ με την ΜΚΟ μου (ΑctionΑid), και θα τα βρούμε. ..... Αλέξης: -'Ντάξει, δεν θα τα χαλάσουμε, μεταξύ μας τώρα... ..... Κούλης: --5 πάνω 5 κάτω... ..... Αλέξης: -Χμμ, κι αν πουν τίποτα οι άλλοι, οι κακοί; ..... Κούλης: --Σιγά μωρέ, κλείστους τα μικρόφωνα και φώναξε την φρουρά!

!!!!!!!!!!!!!!!!

SUPER!!!

Γιατί

δεν μας λένε καθαρά και ευθέως να φύγουμε εμείς από την χώρα για να φέρουν αυτούς αλλά το πάνε από γύρω-γύρω? Παίζουν με τα νεύρα τών Ελλήνων. Δεν θα έχει καλή κατάληξη αυτή η ιστορία, να μού το θυμηθείτε. Καλάααααααααα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

salonika_narkotika

Συνελήφθησαν πέντε μέλη του κυκλώματος και ταυτοποιήθηκαν άλλα δυο, που αναζητούνται - Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από εννέα κιλά κάνναβης, έξι κιλά ηρωίνης και ποσότητα κοκαΐνης, αλλά και αυτοσχέδιο εργαστήριο νόθευσης και επανατυποποίησης ναρκωτικών ουσιών