Το ΣτΕ βάζει «στοπ» στον «αποκεφαλισμό» του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου

front_tinoy_panagia_main

Οι αιτούντες υποστήριξαν στο σκεπτικό που κατέθεσαν στο ΣτΕ ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου

Την πρώτη νίκη πέτυχε η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κατά της τροπολογίας που ψηφίσθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία έληγε η θητεία της στις 30 Ιουνίου 2018. Το Α' Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να συνεχίσει η σημερινή διοίκηση να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι να εκδοθεί η απόφαση περί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής.

Κατά του νόμου στράφηκαν ο Μητροπολίτης Σύρου και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου κ. Δωρόθεος και ακόμη τέσσερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης, χορήγηση προσωρινής διαταγής και τη λήψη των κατάλληλων ασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η προσβαλλόμενη πράξη, δηλαδή η παύση των καθηκόντων τους που επέβαλλε η συγκεκριμένη τροπολογία, προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στους ίδιους όσο και στη λειτουργία του Ιερού Ιδρύματος.

Οι αιτούντες υποστήριξαν στο σκεπτικό τους ότι η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι αντισυνταγματική, καθώς αντίκειται στο ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, με το οποίο συνδέεται άρρηκτα ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Ιδρύματος, αλλά και όσον αφορά τις συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών. Αν επιτρεπόταν στην κρατική εξουσία να παύει οποιαδήποτε μη αρεστή διοίκηση χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αυτό θα οδηγούσε στην κατάλυση της προστασίας από αυθαίρετες κρατικές παρεμβάσεις, επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη τροπολογία προωθήθηκε από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ με συνοδοιπόρο τους τον βουλευτή Ποταμιού κ. Σπ. Δανέλλη, σε μη σχετικό νομοσχέδιο που τελικώς ψηφίσθηκε.

Ακόμη οι αιτούντες υποστήριξαν ότι η ξαφνική και πρόωρη λήξη της (τριετούς) θητείας τους - σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους – θα δημιουργούσε την πεπλανημένη εντύπωση στην τοπική κοινή γνώμη ότι υπέπεσαν σε σφάλματα που οδήγησαν στον “αποκεφαλισμό” τους. Σύμφωνα μάλιστα με την τροπολογία, η νέα Διοίκηση θα αναλάμβανε τα καθήκοντά της στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Οι εισηγητές “αμέλησαν” ότι το Ιερό Ίδρυμα δεν μπορεί να μείνει “ακέφαλο” επί τέσσερις μήνες και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να υποδεχθεί χιλιάδες προσκυνητές στην Τήνο για την εορτή του Οράματος της Οσίας Πελαγίας (23 Ιουλίου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).
Πάντως το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής όσον αφορά τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν κανονικά στις 22 Ιουλίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Bad man

Όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, υπάρχουν και διαμάχες τού ποιός θά αναλάβει την *διοίκηση*.......( των χρημάτων). Όπου δέν υπάρχουν λεφτά, κανείς δέν ενδιαφέρεται...!!

Άμεσος

Διαχωρισμός Κράτους - εκκλησίας και αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες των Ελλήνων Πολιτών. Κανένας θρησκευόμενος να μην έχει δικαίωμα να νοσηλευτεί σε νοσοκομεία ή να λάβει φάρμακα από τα Νοσοκομεία και Φαρμακεία, κανένας θρησκευόμενος να μην έχει δικαίωμα σε Κρατικό Χρήμα και Κρατική Ασφάλεια. Όποιος θρησκευόμενος θέλει τα παραπάνω και πολλά άλλα, να πάει στα μοναστήρια και στα πτώματα που προσκυνά!

@Αμεσε

Ππροσκύνα τα Ισλάμια σου εσύ τώρα στα 4 και άσε τον φασισμό σου για αργότερα.... και πρόσεχε τα καλσόν... Αν (αν λέω, δεν το θέλω) μπορούσε να γίνει αυτό που λες αλλά και το αντίθετο, κανένας άπιστος να μην δικαιούται τίποτε από την εκκλησία, πίστεψέ με μόνο η εκκλησία δεν θα έβγαινε χαμένη... Αλλά τι σου λέω τώρα! εσύ τσέπωσες τα 0.60€ και έχεις αγοράσει και τη δόση σου... (και μετά στο συσίτιο της εκκλησίας, ξέρεις εσύ)

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΝΑ ΣΝΙΦΑΡΕΙΣ; ΜΕΡΑΚΛΗ ΜΟΥ ΕΣΥ...

mk

Ανεξάρτητα από το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, προφανώς το ότι οι θρησκευόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ και συνεπώς έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε παροχή του κράτους το θεωρείς αμελητέο. Χρειάζεσαι επειγόντως ψυχίατρο είτε πληρώνεις, είτε δεν πληρώνεις φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία γιατί απλά είσαι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Α.Π.

Αξιοθρήνητη ψυχανωμαλία...

stp

Μυρίστηκαν χρήμα και πάνε να βάλουν χέρι. Κια θα το κάνουν να είστε σίγουροι. Θα βρουν τρόπο αφού βάλουν δικούς τους ανθρώπους στην μητρόπολη δικό τους μητροπολίτη, και επιτροπή δική τους . Όπως έκαναν και με τον Χριστόδουλο τον έβγαλαν , όπως τον έβγαλαν και έβαλαν το άβουλο Ιερώνυμο. Να αναφέρω κάτι που έγινε σε ανάλογη περίπτωση στην Κοζάνη. Εκεί υπήρχε ένα ίδρυμα του Καντιώτη μητροπολίτη Φλώρινας. Οικοτροφείο που κτίστηκε από το υστέρημα μέρους του λαού της Κοζάνης που φιλοξενούσε παιδιά φτωχών οικογενειών από τα χωριά για να σπουδάσουν. Είχε πρόεδρο κλπ, και λειτουργούσε από το 1960 , ίσως και παλιότερα. Μέχρι που ο Μεγάλος σοσιαληστής Δήμαρχος Κουκουλόπουλος θέλησε να το πάρει και τα κατάφερε. Έβαλε και γράφτηκαν στον σύλλογο άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση με την θρησκεία, έκαναν εκλογές πήραν την προεδρεία με την βοήθεια και του κατά τα άλλα ανεξάρτητου δικαστικού σώματαος, έδιωξαν τα παιδιά , τα ανάγκασαν να φύγουν γιατί έκοψαν το νερό, το ρεύμα, και το κτίριο το έκαναν ΚΑΠΗ.

Αργύρης

Ιδέα δεν έχει κανενας από τους σχολιαστές για το θέμα. Το καθεστώς που ανέτρεψε η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ ηταν αυτό που ειχε ''νομοθετήσει" η χούντα ως δώρο στην εκκλησία και ανέτρεψε ο Καραμανλής μόλις ανέλαβε. Τις χουντικές ρυθμίσεις επανέφερε νύχτα η κυβέρνηση Σαμαρά και την τροπολογία υπέγραφε ο βουλευτής κυκλάδων Βρούτσης. Η προσφυγή που κατατέθηκε από την δοτή διοικούσα επιτροπή (πιόνια του Δωρόθεου) ζητά την επαναφορά αυτού του καθεστώτως. Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε την τροπολογία στην τήνο ξέσπασαν προτοφανή επεισόδια με άγριο γιουχάισμα στον μητροπολίτη. Από όλα αυτά ο συντάκτης που έχει το θράσος να υπογράφει κιόλας δεν έχει να πει λέξη. Τσιμουδιά.

Βασω

Το ίδρυμα ανήκει στη Μητροπολη και σε ολη τη χωρα.Δεν έχει καμία δουλειά να επεμβαίνουν οι παγαπόντηδες του Συριζα και οι αποτυχημένοι του Ποταμιού.Η βοήθεια που παρέχει σε όλους ειναι ανεκτίμητη και με πλήρη διαφάνεια,ειναι ένα παγκόσμιο προσκυνημα.Μακρια τα χερια τους οι άθλιοι άθεοι.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΔΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠ΄ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΠΑΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ...

Δράμα

Αν ήξερες για τι μιλάς, θα ήξερες ότι η Παναγία "τρέχει" πιο γρήγορα, όταν κρίνει, και χωρίς ποδάρια... Για να κάθεται λοιπόν εκεί, μάλλον... θα σου ξεφεύγει κάτι... Βλέπεις δεν είναι όλα Wikipedia και σερφάρισμα στο Internet... Τι να πώ; Κρίμα!

CR

Η τροπολογία επιστρέφει τη μορφή διοίκησης που επικρατούσε μέχρι το 2014 (κοσμική + εκκλησιαστική) πριν ο Λοβέρδος την δώσει τελείως στην στον Μητροπολίτη προκαλώντας την αντίδραση της ντόπιας κοινωνίας. Όσον αφορά την προσωρινή διαταγή, και το Μέγκα έχει κερδίσει πολλές μέχρι σήμερα αλλά έχασε τη βασικότερη και μας τελείωσε.

Αγύριγο κεφάλι

"Αν επιτρεπόταν στην κρατική εξουσία να παύει οποιαδήποτε μη αρεστή διοίκηση χωρίς να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος". Αιτιολογεί την κρίση της περί αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας η απόφαση του ΣτΕ. ___________Είναι λάθος κατ΄ εμέ η αιτιολογία αύτη. ________Διότι η "κρατική εξουσία" δεν είναι κάτι το ..."εχθρικό". Στα Δημοκρατικά πολιτεύματα η κρατική εξουσία αναδεικνύεται με την θέληση του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ Λαού πρώτον. Και δεύτερον όταν η απόφαση της κρατικής εξουσίας εκδηλούται κατόπιν Νόμου ψηφισμένου από το αρμόδιο όπως νομοθετεί Σώμα, όπερ τυγχάνει η Βουλή των Ελλήνων, δεν βλέπω που κατόπιν τούτων υποκρίπτεται η υποτιθέμενη ..."αυθαιρεσία". Πολλώ δε μάλλον όταν τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και η Εκκλησία γενικότερον ως Νομικά Πρόσωπα, είναι ΔΗΜΟΣΙΟΥ Δικαίου και ουχί Ιδιωτικού τοιούτου!

George

Μόνο με τζάμπα διακοπούλες σε γκούλαγκ στρώνεις εσύ....μόνο....

Παρατηρητης1

Ας κανουν και τον μαγκα στο Κεντρικο Ισραηλινο Συμβουλιο Ελλαδος που ειναι και αυτο Νομικο Προσωπο Δημοσιου Δικαιου. Επειτα μιλαμε για ορνιθες.

Ιάσων

Πάλι αντισυνταγματικό νόμο ο "κάθε λέξη του Συντάγματος"; Πέφτουμε από τα σύννεφα!

Παρτο αλλοιως....

Προφανως δεν μπηκες στο κοπο να διαβασεις και εμεινες στο ΣΤΕ του τιτλου Δεν κριθηκε κατι αντισυνταγματικο. Η επιτροπη αναστολων αποφασισε το παγωμα μεχρι να εκδικαστει η αποφαση για λογους δημοσιου συμφεροντος Μερικοι (και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ειστε τοσο φανατισμενοι που μπαινετε για να κραξετε και μονο.

Έλληνας

Τι έγινε ρε παιδιά; Τα φασιστακια τα αριστερά δεν σεβονται τελικά το Σύνταγμα μας και την δημοκρατία μας; Κανουν το παν για να προωθήσουν δικαιώματα και πεποιθήσεις μειοψηφιων αλλά Δεν σέβονται τις χριστιανικες θρησκευτικές πεποιθήσεις που εχει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαου; (πριν την επανασταση των μπολσεβικων με την ψεύτικη και αποτυχημένη πλεον φασιζουσα κοσμοθεωρια τους πίστευαν όλοι σχεδόν οι Ελληνες στο Χριστό και πολυ προγενεστερα στο Δωδεκαθεο). Ασφαλώς τόση χολή, ουτε καν ελαχιστη, δεν βγάζουν για το Ισλάμ...

Παρατηρητης1

Γιατι το Ισλαμ δεν γυρναει και το αλλο μαγουλο, Εκει πεφτουν κεφαλια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4857995__1_

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ζήτησε να ασφαλιστεί η περιοχή στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέρρευσε από τον σεισμό μέρος του ταινιοδιάδρομου, για να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή